Linkuri accesibilitate

Biserica din Macedonia de Nord sprijină Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată de Rusia


Un credincios al Bisericii Ortodoxe Macedonene atinge o icoană a Maicii Domnului. Fotografie de arhivă.
Un credincios al Bisericii Ortodoxe Macedonene atinge o icoană a Maicii Domnului. Fotografie de arhivă.

Conducerea Bisericii Ortodoxe din Macedonia de Nord și-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată de de Biserica Ortodoxă Rusă, ale cărei activități au fost interzise în Ucraina în temeiul unei legi semnate luna trecută de președintele Volodimir Zelenski.

Sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost discutat în cadrul unei sesiuni ordinare a Sfântului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Macedonene, a se arată într-un comunicat al bisericii.

„Sinodul a acordat o atenție deosebită situației cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost desființată administrativ de parlamentul ucrainean. Astfel milioanelor de credincioși li se refuză dreptul de bază de afiliere religioasă, de a-și mărturisi credința și de a efectua servicii religioase”, transmite Sinodul Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Sinodul și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, episcopii și toți credincioșii bisericii, spunând că se roagă ca „Domnul atotmilostiv să le dea puterea de a persevera și de a depăși aceste încercări”.

Zelenski a semnat o lege pe 24 august care interzice organizațiilor religioase legate de Biserica Ortodoxă Rusă să funcționeze în Ucraina.

Legea prevede că nicio organizație religioasă care operează pe teritoriul ucrainean nu poate avea un centru administrativ în Rusia, inclusiv Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Ucraina încearcă să se distanțeze de biserica rusă din 2014, dar eforturile s-au intensificat după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a despărțit oficial de Patriarhia Moscovei în 2022, dar autoritățile ucrainene i-au acuzat în mod repetat pe preoții săi că rămân loiali Rusiei.

Invazia rusă a fost susținută de liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill, un aliat fidel al președintelui rus Vladimir Putin.

Biserica Ortodoxă Macedoneană - Arhidioceza Ohrid a fost recunoscută în mai 2022 prin decizia Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Istanbulului, condus de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Ulterior, Biserica Ortodoxă Sârbă i-a recunoscut independența.

De la restaurarea sa în 1967, Biserica Ortodoxă Macedoneană a fost anterior izolată la nivel internațional și nerecunoscut de lumea ortodoxă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG