Linkuri accesibilitate

Bogdan Despescu, la Academia de Poliție pentru explicații privind acuzațiile de plagiat în teza de doctorat


Bogdan Despescu, chestor-șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne
Bogdan Despescu, chestor-șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și fost șef al Poliției Române, a fost invitat, miercuri de la ora 10:30, la sediul Academiei de Poliție A.I.Cuza din București, pentru a-și exprima punctul de vedere privind acuzațiile de plagiat în teza de doctorat.

Jurnalista Emilia Șercan a semnalat, într-o investigație pentru Pressone, că Bogdan Despescu ar fi plagiat cel puțin 157 de pagini dintre cele 345 ale tezei de doctorat cu titlul „Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice”, susținută în 2010.

Astfel, jurnalista a arătat că în teza chestorului-șef de poliție Despescu a folosit cel puțin patru surse bibliografice majore pentru a copia în teza de doctorat, iar 77 de pagini sunt plagiate dintr-o singură carte, un fragment de text dintr-un studiu al Societății Academice din România apare de patru ori, în pagini diferite ale tezei.

Bogdan Despescu a respins acuzațiile de plagiat.


Lucrarea de doctorat a secretarului de stat Despescu se intitulează „Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice” și a fost coordonată de Ioan Dascălu, unul dintre fondatorii, în 2002, al domeniului doctoral „Ordine Publică și Siguranță Națională (OPSN)", alături și Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, și de Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție.

PressOne a arătat că Bogdan Despescu a chemat în judecată Ministerul și IGPR, în 2018, pentru că nu i-au acordat sporul de doctorat. Acesta fusese eliminat, prin lege, în 2010. În luna martie 2019, Despescu a obținut în instanță mii de lei drept spor pentru un doctorat plagiat.

Bogdan Despescu ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne de la finalul lui noiembrie 2019.

Anterior a condus Inspectoratul General al Poliție Române timp de doi ani, fiind demis la începutul lui 2018 ca urmare a scandalului privind polițistul acuzat de pedofilie de la Brigada Rutieră a Poliției Capitalei.

Demiterea lui Bogdan Despescu din fruntea IGPR a fost în centrul scandalului dintre Carmen Dan, pe atunci ministru de Interne, și Mihai Tudose. Scandalul s-a încheiat cu demisia lui Tudose din funcția de prim-ministru, iar revocarea lui Despescu, la cererea lui Carmen Dan, a fost semnată de interimarul Mihai Fifor


Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza a fost în centrul mai multor scandaluri de plagiat. Presa a semnalat mai multe teze de doctorat ce ar fi fost plagiat de persoane care au deținut sau încă dețin funcții publice importante: Robert Negoiță, primar al Sectorului 3, Dumitru Pârvu, fost adjunct al Poliției Române, Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, Lucian Netejoru, șef al Inspecției Judiciare, Alexandru Cătălin Ioniță, șef al Direcției Generale Anticorupție, Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție, Florea Oprea, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Ciobanu, șeful Direcției de Investigații din Direcția Generală Anticorupție, sau Dorel Matei, judecător.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG