Linkuri accesibilitate

Bogdan Licu mai stă două luni ca interimar la șefia Parchetului General. CSM nu a acceptat și prelungirea interimatelor la DIICOT


Bogdan Licu a spus că se gândește serios să candideze la șefia Parchetului General, deși asupra sa planează suspiciunea că a plagiat două lucrări
Bogdan Licu a spus că se gândește serios să candideze la șefia Parchetului General, deși asupra sa planează suspiciunea că a plagiat două lucrări

Cererea de prelungire a delegării lui Bogdan Licu la conducerea Parchetului general a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de joi a Secției de procurori a CSM, la solicitarea ministrului Cătălin Predoiu.

CSM a aprobat cererea și Bogdan Licu va rămâne procuror-general interimar până la începutul lunii martie 2020, când se așteaptă să fie numit un nou șef la Parchetul General, în urma concursului declanșat de Ministerul Justiției.

Potrivit calendarului avansat de minister, procurorii care îndeplinesc condițiile și vor să conducă Parchetul general trebuie să se înscrie la concurs până luni, 23 decembrie. Nicio candidatură nu a fost depusă până acum, de la anunțarea concursului, pe 2 decembrie.

Niciunul nu s-a înscris până acum. Dar nu mă îngrijorez, pentru că lumea așteaptă să vadă ce s-a întâmplat în ultima zi”, a confirmat ministrul Predoiu, joi seara, într-o emisiune televizată.

Unul dintre cei care și-ar putea depune candidature pentru șefia Parchetului General este chiar Bogdan Licu, deși asupra lui planează noi acuzații de plagiat. El a spus că se gândește „foarte serios” să se înscrie la concurs.

O anchetă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), publicată recent, arată că Bogdan Licu a copiat mare parte dintr-un capitol pe care l-a scris într-o carte apărută în 2005, opt surse nu sunt menționate nicăieri, iar în lucrare sunt copiate cuvânt cu cuvânt bucăți din două legi.

Aceste acuzații se adaugă celor care l-au determinat pe Bogdan Licu să renunțe la titlul de doctor pe care îl obținuse la Academia SRI, cu o lucrare despre corupție, condusă de Gabriel Oprea. Spre sfârșitul lunii octombrie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a pierdut la Înalta Curte solicitarea sa de a bloca cercetarea acuzației de plagiat a tezei sale de doctorat.

Delegările la conducerea DIICOT au fost respinse de CSM

Ministrul Justiției a explicat că a cerut prelungirea mandatelor de interimari pentru a avea „o stabilitate în sistem”. Nu a obținut însă prelungirea delegărilor la conducerea DIICOT, atât cererea pentru Giorgiana Hosu – ca interimar la șefia DIICOT, cât și cea pentru Oana Schmidt-Hăineală – ca adjunct interimar – au fost respinse de Secția de procurori a CSM.

Oana Schmidt Hăineală a fost vicepreşedinte al CSM, secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada adoptării celebrei Ordonanțe 13 şi fost şef al Corpului de control al lui Tudorel Toader.

Giorgiana Hosu va conduce însă DIICOT până la numirea unui procuror-șef, pentru că este procuror-șef adjunct cu atribuții depline.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG