Linkuri accesibilitate

Bulgaria va permite concertele unei pianiste pro-Putin și pro-război, deși alte țări le-au anulat


Pianista de muzică clasică Valentina Lisitsa (foto de arhivă)
Pianista de muzică clasică Valentina Lisitsa (foto de arhivă)

După ce a îmbrățișat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Valentina Lisitsa, o pianistă de muzică clasică născută la Kiev și autointitulată „Regina lui Rachmaninov”, și-a văzut concertele anulate în întreaga lume. Dar nu și în capitala Bulgariei, unde pianista în vârstă de 53 de ani este așteptată să cânte de două ori în aprilie.

Această decizie a stârnit reacții negative și apeluri pentru anularea spectacolelor.

Amelia Licheva, profesoară de literatură la Sofia, a declarat pentru serviciul bulgar al RFE/RL că dorește ca ministrul bulgar al culturii recent instalat, Nayden Todorov, să o excludă pe Lisitsa de la concertele din 20 și 23 aprilie organizate pentru a marca 150 de ani de la nașterea compozitorului rus Serghei Rachmaninov.

Nayden Todorov este dirijor, a cântat cu Lisitsa și încă mai conduce Filarmonica din Sofia.

„Teza conform căreia ar trebui să judecăm creatorul după arta sa și nu după personalitatea sa este fundamental importantă, dar nu întotdeauna eficientă”, a declarat Licheva, calificând invitațiile Filarmonicii din Sofia drept „rușinoase și imorale”. „Arta trebuie să cedeze locul moralității” într-o perioadă de război, a adăugat ea.

Problemele Valentinei Lisitsa au început în 2015, când concertul ei cu Orchestra Simfonică din Toronto a fost anulat după comentariile controversate pe care le-a făcut despre conflictul din estul Ucrainei.

Lisitsa a răbufnit pe rețelele de socializare, acuzându-i pe „hateri” că încearcă să mă „reducă la tăcere ca muzician”.

Declarații controversate

Printre alte declarații controversate, Lisitsa a descris situația Ucrainei de după 2014 drept un „război civil” și a repetat subiecte de discuție pro-Kremlin, cum ar fi prevalența elementelor „neonaziste” în Ucraina. Ea s-a lăudat că a devenit expertă în „demascarea falsurilor publicate de presa occidentală”.

La câteva luni după invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022, Lisitsa a cântat sub ocupație rusă în orașul Mariupol, devastat în sudul Ucrainei.

Un clip cu ea cântând și interpretarea piesei „Ziua Victoriei” au fost folosite de separatiștii susținuți de Rusia și de mass-media de stat pro-Kremlin pentru a face propagandă pentru „eliberarea” Rusiei.

Momentul difuzării clipului, 9 mai, a părut a fi simbolic, deoarece a venit în ziua în care Rusia marchează victoria sa în cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, înfuriindu-i și mai mult pe apărătorii Ucrainei pe rețelele sociale.

În mai 2022, Teatrul Margitsziget din Budapesta a anulat un spectacol al ei, invocând apariția de la Mariupol, iar în luna decembrie a aceluiași an, o invitație de a cânta la legendara operă La Fenice din Veneția a fost retrasă de organizatori.

Născută dintr-un tată ucrainean și o mamă de origine rusă și poloneză, Lisitsa a crescut vorbind limba rusă. După ce a absolvit conservatorul din Kiev, s-a mutat în Statele Unite în 1991 împreună cu partenerul ei, pianistul Aleksei Kuznetsov, cu care s-a căsătorit ulterior. O biografie de pe site-ul, ea afirmă că, în 2019-2020, își împărțea timpul trăind între Moscova și Roma.

În 2007, ea a postat primul său videoclip pe YouTube în care cânta la pian; până în 2012, era cea mai populară pianistă de pe platforma de video-sharing, clipurile sale având milioane de vizualizări.

În 2013, expertul în muzică clasică al Washington Post a scris că Lisitsa avea o carieră „care se prăbușea”, dar că a devenit „o vedetă în creștere, cu un contract de înregistrare la o mare casă de discuri și cu concerte cu marile orchestre și în marile săli de recital din lume”.

Valentina Lisitsa cântă live pe scena de la Royal Albert Hall din Londra, în iunie 2012.
Valentina Lisitsa cântă live pe scena de la Royal Albert Hall din Londra, în iunie 2012.

Lisitsa și-a apărat unele dintre postările sale pe rețelele de socializare controversate.

„Dacă doriți, vă rog să vă faceți timp să îmi citiți tweet-urile. S-ar putea să găsiți unele dintre ele ofensatoare - poate. Satira și hiperbola sunt cele mai bune instrumente literare pentru a combate minciuna”, a scris ea într-o postare pe Facebook din 2015.

În ciuda celorlalte concerte anulate, concertele de la Sofia par să continue. Lisitsa a avut ultima apariție pentru Orchestra Filarmonicii din Sofia în octombrie 2021, cântând în special sub bagheta ministrului Culturii, Todorov, într-o apariție ca invitat.

„Este rușinos”

Criticii muzicali au lăudat eforturile lui Todorov, care a fost numit ministru al culturii în februarie, de a extinde lista de soliști și colaboratori invitați, după ce a preluat conducerea Filarmonicii din Sofia în 2017.

Nu este clar când Filarmonica din Sofia i-a extins invitațiile Valentinei Lisitsa pentru următoarele concerte și nici filarmonica, nici Ministerul Culturii nu au răspuns la solicitările RFE/RL pentru acest articol.

Adresându-se lui Todorov, profesoara Amelia Licheva a scris pe Facebook că „invitarea ei acum câțiva ani a fost posibilă, astăzi nu mai este!”. Licheva, care predă la Universitatea Sfântul Kliment Ohridski din Sofia, a spus că evenimentele „ar trebui anulate urgent, este rușinos!”.

Într-o intervenție la RFE/RL, Licheva a recunoscut talentul Valentinei Lisitsa, dar a spus că, luând partea unui agresor nedemocratic, ea „devine obiectul unui alt model de evaluare”. Apelul adresat celor aproximativ 4.600 de urmăritori de pe Facebook a stârnit peste 170 de aprecieri și zeci de comentarii, dar se pare că nu a reușit să atragă un sprijin larg.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene și a NATO și are un istoric bogat de legături strânse cu Rusia. Pe fondul unei crize politice instituționale, bulgarii s-au confruntat cu un răspuns unitar la invazia Rusiei în Ucraina.

În ceea ce privește percepția publică a Rusiei în Bulgaria, Dimitar Bechev, cercetător invitat la Carnegie Europe și lector la Universitatea Oxford, a declarat pentru RFE/RL în octombrie 2022 că „sondajele sociologice au indicat că între un sfert și o treime din electorat are opinii puternice pro-Kremlin”, adăugând însă că „este cam același procent cu cel al bulgarilor pro-occidentali convinși”.

Valentina Lisitsa nu este singurul muzician care se confruntă cu repercusiuni pentru că îl susține pe Putin sau nu critică războiul Rusiei în Ucraina.

Dirijorul Valerii Gergiev, un fidel al Kremlinului, a fost concediat în martie 2022 din funcția de dirijor șef al Filarmonicii din München. Un pianist rus favorabil Kremlinului, Denis Matsuiev, s-a confruntat cu concerte anulate în Austria, Cehia și Italia, alături de cântăreții de operă ruși, Ildar Abdrazakov și Anna Netrebko.

Articol scris de Andy Heil pe baza unui reportaj realizat de Dilyana Teoharova, corespondentă a serviciului bulgar al RFE/RL la Sofia
XS
SM
MD
LG