Linkuri accesibilitate

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat de Înalta Curte pentru acuzația de mărturie mincinoasă. Verdictul este definitiv


Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat și în primă instanță

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și lider al ALDE, fusese achitat și în primă instanță pentru acuzația că ar fi spus neadevărul în instanță în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri de la Băneasa și Snagov

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat, luni seară, pe Călin Popescu Tăriceanu, fiind menţinută decizia din prima instanţă. A existat o opinie separată, în sensul rejudecării cauzei.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016, de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul în care sunt judecaţi Paul de Lambrino, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.

El era acuzat că nu a spus adevărul când a declarat ca martor că nu a știut de retrocedarea unor terenuri din Băneasa și Snagov sau de implicarea oamenilor de afaceri israelieni Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare.

După aflarea sentinței, Tăriceanu a declarat, la postul de televiziune A3 că este nevoie de curățirea justiției și de stoparea abuzurilor justiției. El a mai spus că viața sa a fost un calvar din momentul în care a început dosarul. Întrebat dacă intenționează să facă plângere penală împotriva procurorilor care au instrumentat dosarul, liderul ALDE a spus că nu a luat o decizie, urmând să se consulte cu avocații săi și să tragă concluzii.

Tăriceanu mai este acuzat de DNA și într-un alt dosar pentru luare de mită 800.000 de euro. Senatul a amânat de mai multe ori supunerea la vot a imunității sale parlamentare.

Decizia Curții Supreme a intervenit în momentul în care coaliția PSD-ALDE discută despre restructurarea Guvernului.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG