Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat, luni seară, pe Călin Popescu Tăriceanu, fiind menţinută decizia din prima instanţă. A existat o opinie separată, în sensul rejudecării cauzei.
În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.
Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016, de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul în care sunt judecaţi Paul de Lambrino, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.
Alături de preşedintele Senatului a fost trimis în judecată şi Dorin Marian, fost şef al Administraţiei Prezidenţiale în anul 2000, acesta fiind acuzat tot de mărturie mincinoasă.
El era acuzat că nu a spus adevărul când a declarat ca martor că nu a știut de retrocedarea unor terenuri din Băneasa și Snagov sau de implicarea oamenilor de afaceri israelieni Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare.
După aflarea sentinței, Tăriceanu a declarat, la postul de televiziune A3 că este nevoie de curățirea justiției și de stoparea abuzurilor justiției. El a mai spus că viața sa a fost un calvar din momentul în care a început dosarul. Întrebat dacă intenționează să facă plângere penală împotriva procurorilor care au instrumentat dosarul, liderul ALDE a spus că nu a luat o decizie, urmând să se consulte cu avocații săi și să tragă concluzii.
Tăriceanu mai este acuzat de DNA și într-un alt dosar pentru luare de mită 800.000 de euro. Senatul a amânat de mai multe ori supunerea la vot a imunității sale parlamentare.
Decizia Curții Supreme a intervenit în momentul în care coaliția PSD-ALDE discută despre restructurarea Guvernului.