Cu o săptămână înainte să înceapă propriu zis sezonul vaccinării antigripale, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia prima săptămâna din luna octombrie va fi dedicată prevenției gripei.
În actul normativ se arată că este necesară informarea privind riscurile gripei, pentru că nivelul de vaccinare antigripală din România este foarte scăzut.
Inițiatorii legii spun, în expunerea de motive, că era necesară o lege pentru că procentul de vaccinare antigripală în România este mic, mai ales după pandemia de covid.
Datele de la Institutul Național de Statistică arată că procentul de vaccinare al persoanelor de peste 65 de ani – care primesc serul gratuit prin rețetă de medicul de familie – era de 20% în 2023. Vaccinarea antigripală la nivelul populației generale a fost de 9%.
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca 75% din populația unei țări să fie vaccinată antigripal pentru o bună imunizare.
97 de morți din cauza gripei în sezonul 2023
În perioada pandemiei ( 2020-2022), numărul deceselor de gripă a fost zero, datorită măsurilor de protecție impuse. Însă medicii spun că numărul cazurilor de gripă a fost în creștere în sezonul trecut, comparativ cu sezonul 2018 – 2019, când au fost 192 de morți din această cauză.
În sezonul gripal trecut ( octombrie 2023- mai 2024), 97 de persoane au decedat din cauza virusului gripal.
Tot în sezonul trecut, alerta epidemiologică pentru răspândirea virusului gripal a fost declarată pe 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecție respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023.
Deputat despre o lege a prevenției: povestea e o acțiune populistă
Este suficientă o lege adoptată de parlament pentru creșterea conștientizării asupra importanței vaccinării antigripale?
Unul dintre cei 40 de inițiatori din partea partidelor politice, deputatul Emanuel Ungureanu (USR), spune că nu o lege rezolvă problema informării cu privire la vaccinarea antigripală în România. USR a semnat actul normativ ca unul dintre cei 40 de inițiatori.
Actul normativ a fost înregistrat la Senat la finalul lunii mai și adoptat în Camera Deputaților, decizională în acest caz, pe 11 septembrie 2024.
„Cum să vă spun, povestea e o acțiune populistă a PSD și PNL. Doar este o formalitate prin care să obligi cumva sistemul să facă ceva în sensul acesta, al informării privind prevenția. Dar au fost destule sezoane fără vaccin antigripal pe stoc”, spune deputatul Emanuel Ungureanu.
„Ministerul Sănătății trebuie să se ocupe de vaccinarea antigripală. Dar campania de informare e anemică, nu găsim niciun panou pe care oamenii să fie informați, sunt numai panouri că construim spitale regionale”, completează Emanual Ungureanu.
Pacienții vor merge după vaccin în farmacii. Procedura e aceeași ca în 2023
La fel ca anul trecut, procedura privind vaccinarea antigripală a rămas la fel: pacienții merg la medicul de familie pentru rețetă, apoi se duc la farmacie să ia vaccinul, iar ulterior se întorc la medicul de familie pentru vaccinarea propriu-zisă. Unele farmacii au medici care fac vaccinarea pe loc și nu mai este nevoie de încă un drum la doctorul de familie.
Medicii de familie spun că instituirea unei săptămâni speciale a prevenției infeciției gripale coincide cu comunicarea pe care o fac și ei, dar și cu începerea vaccinării. Recomandat este ca vaccinul antigripal să fie făcut în a doua parte a lunii octombrie, pentru ca imunizarea să dureze cât mai mult.
„Vaccinul gripal va putea fi dat gratuit persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Vaccinare antigripală este recomandat să se facă începând cu luna octombrie, chiar a doua parte, din cauză că vaccinul asigură o imunitate pentru 4-6 luni. Vârful de recrudescență a gripei în România, istoric vorbind, e în lunile ianuarie-februarie. Și atunci, dacă te vaccinezi în septembrie, riști să faci gripă. Ăsta e motivul pentru care se recomandă să începi în ocotmbrie”, explică Marina Pârcălabu, medic de familie din Sectorul 3 al Capitalei.
Medicii spun că e utilă o săptămână de conștientizare, în condițiile în care sunt multe dezinformări cu privire la utilitatea vaccinării, mai ales în mediul online.
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, spune că medicii de familie oricum au în plan activități în ceea ce privește conștientizarea vaccinării antigripale începând din octombrie.
„Pe noi nu ne găsește nepregătiți. Din perspectiva noastră, a societăților profesionale, avem activități care sunt legate către populația generală, adică facem anumite informări, răspundem la comentarii legale de importanța vaccinării anigripale. Dar avem și activități pentru medicii de familie”, spune Gindrovel Dumitra.
„Avem protocoalele de anul trecut în vigoare, dar anul acesta unele vaccinuri nu se mai numesc cum se numeau, altele au alte caracteristici de administrare pentru copil sau adult”.
Gindrovel Dumitra spune că foarte important să existe o perioadă de comunicare intensă privind vaccinul antigripal, mai ales că românii nu se vaccinează.
„Comisia Europeană ne recomandă ca 75% din grupele de risc să fie vaccinate, noi avem doar 25-30 % pe aceste grupe, iar pe altele deloc”, spune Gindrovel Dumitra.
Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, susține că e prima dată când „aude de săptămâna prevenției gripei”.
„Dar e cel mai bun interval să organizezi o astfel de săptămână, pentru că acum începe vaccinarea. Din ce înțeleg, îți lasă mână liberă să organizezi evenimente așa cum îți dorești. Așa cum este săptămâna europeană a vaccinării și fiecare organizează evenimente cum dorește, așa și în această săptămână îți lasă mână liberă să organizezi cum vrei”, spune Alexiu.
Sunt categorii de pacienți care beneficiază de gratuitate pentru vaccinul antigripal:
- copiii până la 18 ani,
- persoanele cu vârste peste 65 de ani
- persoanele de peste 45 de ani cu boli cronice
- femeile gravide.
Celelalte persoane pot găsi vaccinul în farmacie cu prețul impus. Astfel Vaxigrip are preţ impus de 68 de lei, Influvac are preţ impus de 64,48 lei.
Vaccinul Fluenz, care se adminsitrează intranazal la copii, costă aproximativ 124 de lei, dar se eliberează compensat 100%.