Linkuri accesibilitate

Parteneriat strategic Serbia - Uniunea Europeană pentru exploatarea litiului


Cancelarul german Olaf Scholz (de la stânga la dreapta), președintele sârb Aleksandar Vučić și vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic se întâlnesc la Belgrad pe 19 iulie.
Cancelarul german Olaf Scholz (de la stânga la dreapta), președintele sârb Aleksandar Vučić și vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic se întâlnesc la Belgrad pe 19 iulie.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe 19 iulie că un proiect de exploatare a litiului propus de Serbia este „un proiect european important” bun pentru Serbia, în ciuda opoziției activiștilor de mediu și a partidelor de opoziție.

Scholz a participat la un summit al materiilor prime critice la Belgrad, unde a fost semnat un memorandum de înțelegere între Uniunea Europeană și guvernul sârb privind un „parteneriat strategic” privind materiile prime durabile, lanțurile de aprovizionare cu baterii și vehiculele electrice.

Exploatarea litiului este necesară pentru ca Europa „să rămână suverană într-o lume în schimbare și să nu fie dependentă de alții”, a spus Scholz după ceremonia de semnare.

Germania încearcă să asigure litiul pentru fabricarea de vehicule electrice, deoarece UE urmărește să-și reducă dependența de importurile din China a substanței utilizate în bateriile pentru vehiculele electrice.

Scholz și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, au participat la summitul de la Belgrad la trei zile după ce guvernul sârb a reintrodus un plan pentru mina de litiu din vestul țării, lângă Jadar, operată de gigantul anglo-australian al metalelor și mineritului Rio Tinto.

„Mă bucur că decizia a fost luată”, a spus Scholz, vorbind la o conferință de presă comună cu Sefcovic și președintele sârb Aleksandar Vučić.

„Recunosc, această decizie a necesitat curaj, dar a fost luată la momentul potrivit”.

Scholz a promis că mineritul va fi făcut „în conformitate cu cele mai înalte standarde de protecție a mediului, iar Germania va ajuta în acest sens”.

Întrebat cum poate Germania să garanteze protecția mediului, Scholz a spus că i-a cerut președintelui Rio Tinto să respecte toate standardele de mediu în timpul exploatării și a spus că a primit garanții pentru acest lucru.

„Standardele pentru protejarea climei, a mediului și a biodiversității sunt ridicate. De aceea am vorbit foarte devreme cu șeful Rio Tinto", a spus Scholz.

Cât a durat summitul, activiștii de mediu care s-au opus exploatării litiului s-au adunat lângă locația din centrul Belgradului.

Un banner spunea că UE ar trebui „să lase litiul și democrația poporului sârb”.

Guvernul sârb a respins proiectul în 2022, după proteste masive ale activiștilor de mediu, dar pe 16 iulie a reintrodus planul la câteva zile după ce Curtea Constituțională a statului balcanic a declarat că guvernul premierului de atunci Ana Brnabic a acționat neconstituțional atunci când a retras autorizațiile pentru Rio Tinto.

Scholz a spus că, printre alte motive, proiectul trebuie sprijinit și pentru că va crea noi locuri de muncă în Serbia și va ajuta Europa să-și atingă obiectivele climatice.

Sefcovic a spus că a fost o zi istorică atât pentru Serbia, cât și pentru Uniunea Europeană.

„Acest lucru va deschide ușa pentru investiții în Serbia. Companiile europene vor veni și vor crea locuri de muncă și vor crea o nouă creștere economică", a spus el.

Serbia va ocupa un loc central în cele mai importante lanțuri valorice strategice și va fi prima țară din Europa cu întreg lanțul valoric odată ce bateriile vor fi produse în Serbia, a spus Sefcovic.

Potrivit acestuia, primul obiectiv este consolidarea economiei sârbe cu locuri de muncă de înaltă calitate de-a lungul lanțului de aprovizionare.

El a mai spus că memorandumul de înțelegere și un alt acord semnat vor evidenția și mai mult parteneriatul dintre UE și Serbia, care este candidată la aderarea la UE.

Aleksandar Vučić a spus că este mândru de „ceea ce am început astăzi”, considerând că memorandumul de înțelegere este important pentru Europa și Germania, dar cel mai important este pentru Serbia. „Acesta reprezintă un punct de cotitură și o mare schimbare pentru noi”.

El a spus că mineritul cu litiu reprezintă miliarde de dolari în investiții străine directe și că Serbia nu ar trebui să rateze această șansă.

El a adăugat că Serbia nu a ascuns dificultățile cu care se confruntă guvernul în sprijinul său pentru proiectul minier, dar a insistat că face totul în mod transparent.

„Niciodată în nicio etapă – și până la deschiderea minei este un drum lung – nu vom ascunde nimic de oamenii noștri”, a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG