Într-un interviu difuzat de o televiziune ucraineană, Zelenski a declarat că modul în care se vor încheia negocierile pentru Ucraina va determina dacă alegerile mult amânate ale țării vor putea avea loc.
„Dacă vom reuși să obținem sfârșitul fazei fierbinți a războiului pentru Ucraina; odată ce vom reuși să obținem acest lucru împreună cu o armată puternică, un pachet de armament puternic și garanții de securitate puternice, atunci acest lucru [alegerile] vor avea loc”, a declarat Zelenski în interviul în care a fost însoțit de soția sa, Olena.
„După aceea, în principiu, ne putem gândi la ridicarea legii marțiale în Ucraina. Odată ce legea marțială este ridicată, mingea este în terenul parlamentului, care alege apoi o dată pentru alegeri... Părerea mea este că nu este nevoie să petrecem ani de zile așteptând [alegerile] odată ce legea marțială este ridicată.”
Mandatul de cinci ani al lui Zelenski trebuia să se încheie pe 20 mai 2024.
Artistul în vârstă de 46 de ani, transformat în politician, nu a spus dacă va candida pentru un nou mandat la conducerea țării.
Un scrutin prezidențial ar fi trebuit să aibă loc în martie sau aprilie 2024, dar a fost amânat deoarece țara se află încă sub legea marțială. Conform Constituției ucrainene, Zelenski trebuie să continue să își exercite atribuțiile până la alegerea unui nou șef de stat.
Alegerile parlamentare urmau să aibă loc la 29 octombrie 2023, dar și acestea au fost amânate din cauza aplicării legii marțiale.
Ucraina se află sub incidența legii marțiale de când Rusia a lansat invazia la scară largă în februarie 2022. Aceasta a fost prelungită la intervale de 90 de zile de 13 ori de către parlament, cea mai recentă prelungire fiind până la 7 februarie.
Parlamentarii ar trebui să modifice legea pentru a organiza alegeri în timpul stării de război.
Mulți analiști și politicieni invocă preocupările legate de securitate, alegătorii strămutați și infrastructura drept impedimente majore pentru ca Ucraina să organizeze orice tip de alegeri legitime în circumstanțele actuale.
În timp ce Rusia a pus la îndoială legitimitatea lui Zelenski din cauza alegerilor întârziate, Uniunea Europeană a spus că nu are nicio îndoială cu privire la statutul său de lider al Ucrainei, în timp ce Națiunile Unite l-au susținut spunând că Zelenski „rămâne... persoana cu care secretarul- generalul comunică atunci când trebuie să contacteze liderul ucrainean”.
„În Ucraina oamenii sunt îngrijorați cu privire la alegerile din timpul războiului, iar în Rusia își doresc cu tărie să se întâmple acest lucru – așa că continuă să dea impuls narațiunii lor despre [presupusa] ilegitimitate a președintelui Ucrainei”, a spus mai spus Zelenski.
Speculațiile că discuțiile de pace ar putea începe în curând s-au reluat în ultimele săptămâni.
Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre perspectiva unor concesii rusești, spunând de mai multe ori în timpul conferinței sale anuale de întrebări și răspunsuri că Rusia este pregătită pentru un compromis.
El a sugerat însă că obiectivul Moscovei de a subjuga Ucraina și de a câștiga garanții majore de securitate de la NATO și Occident rămâne în vigoare. Putin a spus încă o dată că nu îl consideră pe Zelenski un lider legitim.
Președintele ales al SUA, Donald Trump – care urmează să fie inaugurat pe 20 ianuarie – a spus că va lua măsuri pentru a pune capăt războiului rapid, deși nu a oferit detalii.