Linkuri accesibilitate

Vești proaste pentru Alianță și Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei. De ce 1+1 nu fac 2


Lansarea la apă a candidatului Cătălin Cîrstoiu (centru) nu pare să fi stat sub stele norocoase. Alianța PSD-PNL are motive de îngrijorare: sondajele îl arată pe Cîrstoiu pe poziția a treia și nu crește în sondaje.
Lansarea la apă a candidatului Cătălin Cîrstoiu (centru) nu pare să fi stat sub stele norocoase. Alianța PSD-PNL are motive de îngrijorare: sondajele îl arată pe Cîrstoiu pe poziția a treia și nu crește în sondaje.

Alianța PSD-PNL, formată pentru a maximiza scorul celor două partide, pare că a pornit cu stângul în campanie. Sondajele arată o scădere și nu o creștere, iar candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a avut un debut marcat de stângăcii și dezvăluiri neplăcute.

Atunci când s-a format alianța preelectorală dintre PSD și PNL, cu liste comune la europene și candidați comuni în câteva mari orașe și consilii județene, premierul social-democrat Marcel Ciolacu și liderul liberal Nicolae Ciucă o justificau prin nevoia românilor de stabilitate și coerență, prin lupta împotriva valului extremist.

Am depășit momentul în care România trebuie să trăiască în circ și scandal, în perioada electorală. 
Premierul Marcel Ciolacu

„Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Este vorba de stabilitatea României, este vorba de coerență, este vorba de asumare și, nu în ultimul rând, este vorba de drumul României”, spunea Marcel Ciolacu.

Nicole Ciucă vorbea exact în același registru.

„A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilităţii politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea ţării, ce vizează coerenţa actului de guvernare şi, desigur, ţine cont de interesul cetăţenilor României şi de contextul de securitate.”

Alianța dansează pe sârma sondajelor

Numai că electoratul s-ar putea să nu se fi lăsat convins de acest tip de argumentație, iar socoteliile din spatele ușilor închise pot fi date peste cap de analizele și sondajele de opinie.

Astfel, 1+1 nu doar că nu ar fi egal cu 2, ci rezultatul să ar putea să fie undeva pe lângă.

Alianța PSD-PNL ar obține un scor de 31,6%, potrivit unui recent sondaj AtlasIntel, la comanda Digi24.

Un sondaj INSCOP din martie arată că Alianța PSD-PNL ar obține 43,7%, iar altul, realizat de IPSOS la comanda Euronews, le oferă 42,4%.

Dacă liberalii și social-democrații ar fi candidat separat, scorul ar fi fost mult mai mare:

  • INSCOP: 52,5% (PSD - 32,8%, PNL - 19,7%)
  • CURS: 54% (PSD - 35%, PNL - 21%)

Peste jumătate dintre români (53,5%) consideră că alianța între PSD și PNL nu a fost o idee bună, în timp ce doar 35% au o părere favorabilă despre alianța dintre partidele de guvernământ, mai arată sondajul Altas Intel.

Analistul politic Ovidiu Voicu atrage atenția că metodologia AtlasIntel, exclusiv online, are niște limitări, ceea ce ar putea explica o pierdere de viteză a alianței.

Dincolo de acest aspect, spune Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă, alianța PSD-PNL pierde voturi prin percepția de confuzie pe care o transmite.

„O problemă pe care o are alianța PSD-PNL la acest moment este o percepție de dezorganizare. Transmit un mesaj în care, pe de o parte sunt împreună, pe de alta separat, ceea ce poate să confuzeze mai ales nucleele de bază ale celor două partide, care nu știu exact cu cine votează. Acolo unde alianța va prezenta candidați separați acestă confuzie se va acutiza”, spune Ovidiu Voicu.

Cine e AtlasIntel

AtlasIntel este singura companie de sondare a opiniei publice pe canal exclusiv digital cu nota „A” în clasamentul FiveThirtyEight. În ciclul alegerilor prezidențiale din 2020 în SUA, AtlasIntel a fost cea mai precisă companie de sondare, atât la nivel federal cât și în fiecare dintre statele cheie care au definit numărul de electori în Colegiul Electoral.

Lupta cu extremismul intră în prelungiri

Cât despre lupta cu valul extremist - unul dintre argumentele forte ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă - aceasta nu pare să dea rezultatele scontate.

Partidele extremiste nu doar că nu au pierdut din procente, dar au reușit să-și conserve scorurile mari și după anunțarea comasării alegerilor și a listelor comune PSD-PNL pentru europarlamentare.

AUR, partidul condus de George Simion, ar obține la alegerile europene 19,9%, iar SOS, formațiunea senatoarei Diana Șoșoacă, 8%, conform sondajului AtlasIntel.

Practic, cele două partide suveraniste ar cumula 28% din voturi, fiind cel de-al doilea bloc politic de pe scenă.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că 42,8% dintre repondenți spun că partidele suveraniste/naționaliste reprezintă „cu siguranță” o problemă pentru România, în timp ce doar 12,3% susțin că ele sunt o soluție.

Dar, atenție, un studiu recent al Fundației Konrad Adenauer avertizează: „Capacitatea de extindere a lui George Simion sau, mai generic spus, a unui candidat AUR la prezidențiale nu s-a epuizat”.

De ce pierde Alianța viteză

Explicațiile pentru situația delicată în care se află coaliția social-liberală, sub scorul de 50% la care aspira, sunt oferite de un studiu realizat de IRES la comanda Fundației Konrad Adenauer, care nu include însă persoane cu afinități puternice față de vreun partid politic.

În primul rând, anunțarea alianței PSD-PNL pare să fi accentuat sentimentele de ostilitate ale populației față de partidele aflate la putere.

Astfel, participanții la cele șapte focus grupuri din toate regiunile României evaluează dur actuala coaliție de guvernare și consideră că performanța ei este „în mod universal drept deficitară”.

„Absentează vocile care să afirme calitățile actualei guvernări, avantajele pe care ea le prezintă la nivel individual sau general sau meritele vreunuia sau altuia din partidele din coaliție”, spune în raportul Konrad Adenauer.

Această percepție este confirmată și de datele sondajului AtlasIntel: 34,7%, cel mai mare procent, nu găsesc nici un singur lucru pozitiv făcut de actualul guvern, și doar 20% consideră că plafonarea prețurilor la energie a fost o realizare.

Principala greșeală a guvernului este considerată de 25,8% dintre repondenți creșterea taxelor, a impozitelor și a TVA-ului.

Analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că această stare nemulțumire a fost surprinsă de mai toate sondajele din ultima perioadă.

„Este o erodare a guvernării într-o perioadă de criză economică, suprapusă peste alte crize, în care crește costul vieții. Prețurile cresc, dar veniturile nu, în ciuda mesajelor optimiste ale guvernului”, explică Ovidiu Voicu.

Cooperarea dintre PSD și PNL „nu a spălat” imaginea social-democraților și a președintelui Marcel Ciolacu în rândul bazinelor electorale care în mod tradițional se opuneau acestui partid, mai arată raportul Fundației Konrad Adenauer.

„Existența însăși a coaliției are potențialul de a deveni un factor emoțional major în alegerile care se apropie”, spune raportul. Altfel spus, chiar alianța PSD-PNL poate deveni o lebădă neagră.

Imaginea lui Ciolacu & Ciucă e ofilită

Un alt factor care atârnă greu în scorul slab obținut de alianța PSD-PNL este imaginea proastă a celor doi lideri care o conduc.

Studiul Fundației Konrad Adenauer a cules calificativele pe care le folosesc românii ca să-i descrie pe cei doi.

Liderii PSD și PNL sunt gratulați cu cuvinte grele:

  • despre Ciolacu: "penibil", "paralel", "neserios", "maimuță", "corupt", "hoț" sau "parvenit politic";
  • despre Ciucă: "tâmp", "nepotrivit" , "caraghios", "fără carismă", "supus".

Concluzia trasă de analiștii raportului este că „în societatea românească lipsește respectul față de Marcel Ciolacu”, și că „un viitor în care Nicolae Ciucă este președinte este în mod universal văzut drept insuficient de mulțumitor”.

„Participanții consideră că în cel mai bun caz status quo-ul ar fi menținut iar în cel mai rău caz ar apărea involuții semnificative”, se mai arată în raport.

Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă intenționează să prelungească formula candidaților și listelor comune și la alegerile din toamnă. Decizia depinde de rezultatul de la europene și locale.
Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă intenționează să prelungească formula candidaților și listelor comune și la alegerile din toamnă. Decizia depinde de rezultatul de la europene și locale.

Deși aceste sondaje și studii sociologice ridică semne de întrebare asupra sustenabilității alianței, cei doi lideri nu au motive serioase să fie îngrijorați, pentru că oricum își vor proclama victoria, menționează analistul Ovidiu Voicu.

„La scorul politic de la europarlamentare au o marjă mai mare de a-l prezenta ca un succes. Orice este peste 40% va fi un succes. Nu au de ce să fie îngrijorați la acest moment pentru că opoziția nu se ridică”, ne spune Ovidiu Voicu.

Cîrstoiu, cu stângul înainte

Medicul Cătălin Cîrstoiu bate străzile, strânge și pupă mâini, se duce în piețe și se plimbă cu metroul, face cam tot ceea ce, teoretic, trebuie să facă în campanie un candidat care are nevoie mai întâi să-și consolideze notorietatea.

Căci, deși medic și manager al celui mai mare spital din București, Spitalul Universitar, puțini auziseră de el până la intrarea în politică.

Iar când au auzit și văzut, rezultatele nu sunt dintre cele mai bune. În sondajul AtlasIntel, Cătălin Cîrstoiu este cotat cu 17,4%. Spre deosebire, într-un sondaj făcut de Avagarde în urmă cu două săptămâni în urmă avea 16%.

„Cîrstoiu a început cu stângul de când l-au numit, pentru că nu-l cunoștea nimeni și continuă cu stângul pentru că ajugând să fie cunoscut îi apar scheleții din dulap”, spune pentru Europa Liberă analistul politic Ovidiu Voicu.

Cătălin Cîrstoiu a pășit cu stângul în campanie, o serie de gafe, datorate probabil mai mult staff-ului din jurul său, au făcut înconjurul Internetului, stârnind o val de glume și de reacții acide.

De pildă, a fost dus să se plimbe cu metroul, doar că și-a cumpărat biletul cu o bancnotă de 200 de lei, semn că nu mai călătorise de mult în sistemul public de transport.

Apoi, oamenii au remarcat în comentarii postura pe care o avea în vagonul gol: stătea stingher, cu palme încruciște cuminte în poale și picioarele lipite.

Candidatul Cătălin Cîrstoiu în campanie la metrou.
Candidatul Cătălin Cîrstoiu în campanie la metrou.

Până și prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a admis că „nu e cea mai fericită fotografie“.

Relația cu presa nu s-a dovedit nici ea dintre cele mai fericite. Încolțit cu întrebări despre apartamentele și mașinile care nu apar în declarația sa de avere, Cîrstoiu le-a reproșat ziariștilor că înainte aveau o altă abordare.

„Am operat mulți din colegii dumneavoastră care au avut aceste probleme. Atunci aveați o altă abordare”, a spus Cătălin Cîrstoiu.

Dar toate acestea pot atârna mai ușor în balanță prin comparație cu dezvăluirile făcute de Hotnews.ro.

Un raport al Curții de Conturi din 2020 arată că managerul Spitalului Universitar Cîrstoiu lucra la clinica Anemona Med Srl, parte a grupului de firme Anemona, aparținând lui și soției lui, amândoi medici șefi la SUUB, el manager, soția - șefă de secție.

Legea 95/2006 interzice managerilor de spital să deruleze orice activitate plătită sau neplătită în afara spitalului, motiv pentru care Corpul de Control a considerat că poate fi vorba despre o situație de incompatibilitate și a trimis raportul la Agenția Națională de Intergritate. Raportul stă acolo de patru ani.

Mai mult, ziariștii de investigație au descoperit că, în pofida negărilor lui Cătălin Cîrstoiu, acesta consulta pacienți la clinica Anemona, dar factura era eliberată de o altă firmă Praxis Medical, deținută de soția lui Cîrstoiu.

„Am fost chemat să ajut atât în spitale de stat, cât și private și nu am ezitat să ajut”, s-a apărat Cîrstoiu, potrivit Hotnews.ro.

Toate aceste dezvăluiri îl vor afecta în campanie, pentru că are nevoie să ia voturi de la Nicușor Dan, explică analistul Ovidiu Voicu.

„Era inevitabil să se pună întrebările standard, cum de este manager la stat și lucrează și la clinica lui privată. Aceste dezvăluiri îl vor afecta pentru că are nevoie să atragă o parte din electoratul lui Nicușor Dan, or aceștia sunt informați”, spune Ovidiu Voicu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG