Marți la prânz, Ministerul Educației a transmis într-un răspuns la o solicitare a Euronews, că „doamna directoare a Școlii Gimnaziale N. Titulescu din București și-a înregistrat astăzi demisia din funcția de director.”
Tot marți, ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că a trimis Corpul de Control al ministrului pentru verificări atât la școala Titulescu din capitală, cât și la Inspectoratul Școlar București.
Ministerul ar fi aflat de acest caz – în care un elev de 8 ani i-a povestit mamei sale că ar fi fost agresat sexual, de două ori, în toaleta școlii – din presă, nefiind notificat de către școală sau de către Inspectoratul Școlar București.
Conform unor surse citate de News.ro, marți după-amiază, ministra Ligia Deca a ajuns la Palatul Victoria pentru a-i prezenta premierului Marcel Ciolacu concluziile verificărilor.
Prim-ministrul a declarat luni seară că în cursul acestei zile vor fi cunoscute toate detaliile și, dacă rezultă că oficialii școlii au ascuns informații, atunci „nu o să rămână piatră pe piatră.”
Articolul inițial
În ianuarie 2024, Andreea și-a mutat băiețelul de la Școala „Nicolae Titulescu” din Capitală, după ce copilul i-a spus că a fost violat de un coleg mai mare, în toaleta de la etajul 3 al clădirii.
În decembrie 2023, când a venit într-o zi de la școală, copilul Andreei, un elev în clasa a III-a, i-a povestit mamei cum un copil mai mare l-a agresat sexual în toaletă.
Băiatul nu era atacat pentru prima oară.
Cu un an înainte, în iunie 2022, băiatul - care avea atunci 8 ani - i-a spus mamei că un coleg de 11 ani l-a agresat în toaletă. La aceeași școală.
Atunci, Andreea a mers la școală și la poliție, iar dosarul a fost până la urmă închis. Din cauza „minorității” agresorului, spun pentru Europa Liberă surse din Poliția Capitalei.
„Există un dosar în 2022, a fost o plângere făcută de mama băiatului, cu privire la faptul că băiatul ei ar fi fost agresat sexual de un alt coleg. Au fost făcute toate demersurile în cauză, audieri de ambele părți, expertiza la Institutul de Medicină Legală (INML), iar ulterior s-a clasat dosarul pe minoritatea făptuitorului, pentru că autorul avea 11 ani și nu răspundea penal”, au spus surse din Poliția Capitalei.
Băiatul de 11 ani - presupusul agresor - a fost mutat la o altă școală, spun Andreea și părinții altor elevi de la școala Titulescu.
Andreea spune că, în decembrie 2023, după ce copilul a reclamat noua agresiune, a mers din nou la școală, dar nu a fost băgată în seamă.
A mers și la poliție. „Există un nou dosar, deschis în decembrie 2023, când mama copilului agresat a depus plângere, dosar care este instrumentat de Parchetul Tribunalului București împreună cu polițiștii de la biroul de agresiuni sexuale din cadrul Serviciului Omorări. Acest dosar este în curs”, declară pentru Europa Liberă surse din Poliția Capitalei.
Singura opțiune a Andreei a fost să își mute copilul la altă școală.
„Am reușit din 10 ianuarie să îl mut de la școală. Dar până atunci am fost peste tot, la multe școli mi l-au refuzat că are CES (copil cu nevoi speciale), că sunt clasele ocupate. Au fost invocate motive că sunt destui copii la clasă, că sunt destui copii cu CES și nu mai au locuri. Nu au vrut să îl primească. Până la urmă, am reușit prin inspectorat”, spune Andreea pentru Europa Liberă.
„În ianuarie m-am dus la inspectorat, i-am arătat hârtiile de la dosarul pe care le-am depus la poliție, dânsa (inspectoarea - n.r.) avea o altă versiune. Și așa mi l-a transferat”.
Mama băiatului agresat mai spune că, în decembrie, atunci când s-a făcut reconstituirea, băiatul ei a arătat și clasa de unde provenea elevul agresor.
„A doua oară s-a întâmplat la toaletele de la etajul 3. Doamna directoare trebuia să se intereseze. Dar agresorul e și acum în școală”, spune Andreea.
Mama băiatului susține că directoarea liceului știa de caz, pentru că a fost la ea de multe ori.
„A știut să pună zăvoare la closete după ce a venit presa azi (luni, 4 martie - n.r.). Dar știa din decembrie. N-a avut timp până acum? Acum zice că nu am dus eu hârtii. Dar am dus toate actele. Am și înregistrare cu ea când zice că n-are ce anchetă să facă”, a mai spus Andreea.
În replică, școala a dat un comunicat în care spune că „punem întotdeauna interesul elevilor noștri pe prim-plan”.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a aflat de caz din presă, după ce Antena 3 a difuzat în weekend un reportaj despre problemele de la Școala Nicolae Titulescu.
Luni dimineață, mai mulți părinți au protestat în fața școlii unde învață copiii lor și au vrut să afle informații.
Alexandru, părintele unei fetițe din clasa zero, spune că a aflat de caz sâmbătă seară, când i-a trimis cineva un link.
„Știu de la un fost coleg - că și eu și el am fost elevi ai acestei școli - coleg care are și el copilul aici și îmi povestea că fata lui a fost în clasă cu primul agresor, cel din 2022. Și din clasa zero, copilul agresor făcea probleme. A venit directorul, fostul director, din prima zi să îl potolească. Părinții lui au fost la școală, învățătoarea a încercat să îl mute, apoi nici învățătoarea nu a mai zis nimic. Până la urmă, copilul agresor a fost mutat la altă școală, dar tot mai vine pe aici”, spune Alexandru.
Mai multe bunici care vin să își ia nepoții de la școală spun că ele nu au auzit de asemenea cazuri.
„Eu am un nepot în clasa a VII-a. Școala asta a avut un renume și nu s-a întâmplat nimic. Copiii mei amândoi au fost aici, nepoții mei la fel. Sunt niște copii dubioși dacă s-a întâmplat așa ceva. Nepoții mei nu ar face așa ceva. Dar nora mea le vorbește despre ceea ce trebuie, vorbește deschis cu ei”, spune o bunică, fără să își decline identitatea.
Mama unei eleve din clasa a VII-a spune că e o problemă cu paznicii, pentru că sunt puțini.
„Ar trebui minim trei paznici. Sunt 35 de clase cu câte 25 de elevi. Și este un singur paznic. Ce să facă un singur om la atâția copii? Plus, mai e și Secția 4 de Poliție pe aceeași stradă. Ar trebui întrebați câte acțiuni de prevenție au făcut măcar la clasele 5-8”, se întreabă mama elevei din clasa a VII-a care preferă să nu își spună numele.
Niciun părinte de la Școala Nicolae Titulescu nu a sesizat Federația Națională a Asociațiilor de Părinți de la nivel național, spune Iulian Cristache, președintele acestei asociații.
Luni dimineață, o echipă a Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar au mers în control la Școala „Nicolae Titulescu”.
Reprezentanții celor două instituții susțin că nu au fost sesizați până acum. O sesizare a fost depusă la inspectorat abia luni dimineață, pe 4 martie.
Sorin Ion, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, declară pentru Europa Liberă că „ISMB a numit acolo o comisie”.
Ministrul Educației spune că verifică modul în care conducerea Şcolii „Nicolae Titulescu” a gestionat cazul elevului care ar fi fost violat, de două ori, în incinta instituţiei şi măsurile dispuse.
„Am solicitat Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să transmită Ministerului Educaţiei concluziile cercetării. În aceeaşi măsură, reiterez obligaţia şcolilor de a întreprinde demersurile prevăzute în Procedura privind gestionarea cazurilor de violenţă”, transmite ministrul Ligia Deca.
Directoarea școlii a declarat, luni, că școala a făcut toate demersurile ca să clarifice situația și a pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele.
„Când a fost sesizată posibila comitere a unui abuz asupra unui elev de către un alt elev al școlii, în anul 2022, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare, conform procedurilor legale în vigoare, pentru facilitarea cercetării cazului. Din perspectiva instituției noastre și a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat anchete interne din dorința sinceră de a clarifica toate aspectele”, a spus directoarea școlii, Iudita Popteanu, a transmis Digi24.
Tot luni, conducerea școlii a dat un comunicat în care arată că a desfășurat anchete interne:
- „Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre si a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe si dorinței sincere de a clarifica toate aspectele”.
- „În cadrul procedurii judiciare, primul dosar a fost clasat, în anul 2022. Ulterior, o altă plângere la organele abilitate, cu privire la același elev, a condus la deschiderea unui alt dosar, care este in curs de desfășurare”.
- „Menționăm că din considerente legale și procedurale, cât și pentru a proteja intimitatea elevilor potențial implicați, până la concluziile oficiale ale unei anchete, am considerat oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul traumatizării psiho-emoționale sau excluziunii pentru vreun copil înscris la școala noastră”.
- „În lumina celor de mai sus, coroborate cu întreaga disponibilitate a conducerii Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu, de a depune absolut toate diligențele pentru clarificarea situației, cu dorința de a îndeplini responsabilitatea ce ne revine, punem întotdeauna interesul elevilor noștri pe prim-plan”.
- „Pentru orice alte aspecte de clarificat, rămânem permanent la dispoziția părinților și celor interesați, asigurându-i că am acționat permanent cu profesionalism și corectitudine, în spiritul imperativelor morale și legale”.
Specialistul criminolog, Dan Antonescu, spune pentru Europa Liberă că părinții nu au prea multe pârghii la dispoziție în cazul în care copilul lor pățește ceva la școală.
„Părinții spun mai departe autorităților, dar autoritățile sunt cumva legate de mâini și de picioare. Legislația pentru pedepsirea minorului este învechită. În unele situații sancțiunile sunt penibile”, spune Dan Antonescu.
„Copilul sub 14 ani nu răspunde sub nicio formă penal pentru faptele lui. Am avut autor de omor în vârstă de 12 ani care a omorât o fetiță de 7 ani și nu am avut ce să îi facem. Legislația trebuie schimbată, pentru că acum este bazată pe prevederile Codului Penal vechi”, adaugă expertul.
Școala gimnazială „Nicolae Titulescu” din București, la care învață aproape 900 de elevi din clasele O-VIII, este situată în apropiere de Piața Victoriei și are 50 de profesori.
Instituția a fost înființată în 1868, ca școală de băieți, iar după Primul Război Mondial a devenit mixtă. E în clădirea actuală din 1940, iar în anii '60 i-au fost adăugate noi corpuri de clădire.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.