Raportul de control al Ministerului Sănătății la Institutul Național de Medicină Legală (INML) nu a găsit nereguli în munca legiștilor care au analizat fragmentele umane prelevate de anchetatori din curtea lui Gheorghe Dincă și din pădurea de lângă Caracal.
Rezultatele raportului au fost făcute publice de Alexandru Cumpănașu, după ce acesta a făcut o plângere pentru modul în care diverse informații false s-ar fi scurs către presă în ce privește probele legate de Alexandra Măceșanu, nepoata acestuia.
Legiștii nu au putut extrage ADN din probele ridicate din pădurea de lângă Caracal, pentru că acestea erau într-un grad prea avansat de distrugere. Analiza fragmentelor umane ridicate de anchetatori a presupus două etape - analiza antropologică (din care se poate afla vârsta, sexul, rasa, talia, data morții și eventuale boli de care suferea victima) și ulterior analiza genetică (din care pot reieși similitudini de ADN care pot stabili identitatea victimei).
„Procedurile expertizei antropologice din acest caz au fost respectate. Chiar dacă gradul înaintat de fragmentare, distrugere și fragilitate a probelor din acest caz a implicat o dificultate ridicată în realizarea obiectivelor etapelor mai sus menționate, expertiza a fost elaborată, redactată și remisă în 5 zile lucrătoare”, arată raportul.
Raportul mai arată faptul că oasele umane ridicate de anchetatori din pădurea de lângă Caracal, unde au fost conduși de Gheorghe Dincă, „aveau un grad de distrugere cvasi complet”.
Modul în care legiștii au lucrat a fost prezentat de ministerul Sănătății, care explică faptul că analiza genetică a probelor de os durează între 5 și 7 zile.
- Sâmbătă 27 iulie 2019. DIICOT a trimis la INML „mai multe probe provenite dintr-un butoi metalic, care au fost depuse la camera de gardă din cadrul INML”.
- Luni 29 iulie – vineri 2 august. Probele au fost expertizate, s-a făcut expertiza antropologică, iar probele au fost preluate de structura de specialitate în genetică.
- Sâmbătă 3 august. INML a transmis DIICOT rezultatele preliminare obținute în urma testării genetice.
Al doilea lot de probe, luate din pădure:
- Marți 6 august – vineri 9 august. DIICOT a trimis la INML probe provenite din zona „lizieră”, pentru a fi expertizate. Probele înaintate „aveau un grad de distrugere cvasi complet”.
- Marți 13 august – miercuri 14 august. A fost finalizată expertiza și trimisă la DIICOT. S-a realizat „eșantionarea genetică a probelor primite și a fost finalizat examenul serologic precum și anexa la expertiza medico-legală”.
- Vineri 16 august – miercuri 21 august. DIICOT a solicitat analize suplimentare ale probelor.
Pentru cazul Alexandra Măceșanu, DIICOT a solicitat „un supliment de expertiză” pe 8 august, pentru care a primit răspuns pe 12 august.
Facebook Forum