Linkuri accesibilitate

Cazul Sf. Pantelimon | Cele două doctorițe eliberate din arestul preventiv și-au luat concediu pentru următoarele 45 de zile


Mulți pacienti au refucat să meargă la Spitalul Sf Pantelimon în urma scandalului izbucnit pe 7 august.
Mulți pacienti au refucat să meargă la Spitalul Sf Pantelimon în urma scandalului izbucnit pe 7 august.

Cele două doctorițe eliberate marți de Curtea de Apel București din arestul preventiv nu se întorc la serviciu. Ele au depus la managerul interimar al Spitalului Sf. Pantelimon o cerere de concediu de odihnă pentru următoarele 45 de zile, în aceste zile intrând și zilele de recuperare pe care le aveau de luat.

Managerul interimar Răzvan Jitianu a declarat că numărul de externări a crescut la 800 săptămâna aceasta comparativ cu săptămâna trecută, când erau 600 de externări. Spitalul Sf. Pantelimon are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea a 1.800 de externări pe lună. „Este un progres, săptămâna trecută aveam 600 de externări. Acum avem cam 800 de externări în ultimele 18 zile”, a spus Răzvan Jitianu.

Curtea de Apel a decis marți ca cele două doctorițe să iasă din arest fără nicio altă măsură restrictivă, după ce pe 8 august procurorii le arestaseră preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse, doctorița care a lucrat în Franța înainte de „Sf Pantelimon” se va întoarce acolo.

Atunci când au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru omor calificat și omor cu premeditare, judecătorii de la Tribunalul București au motivat că există probe care dovedeau că doctoriţele i-au scăzut unui pacient de 54 de ani, internat la terapie intensivă, doza de noradrenalină, iar ca urmare acesta a făcut stop cardiac și a decedat.

Procurorii au spus că doctorițele au pus în executare un un plan care consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.

Scandalul de la Spitalul bucureștean Sf. Pantelimon a iscat discuții aprinse între medicii legiști, pe de o parte, și Colegiul Medicilor din România & medicii ATI-iști, pe de altă parte - aceștia din urmă au acuzat legiștii că ar fi în eroare.

Despre scandal s-a pronunțat și premierul Marcel Ciolacu - miercuri, înaintea ședinței de Guvern, acesta a spus că ancheta care vizează Spitalul „Sf. Pantelimon” a produs emoţie, transformată în dispută publică dură, concretizată în acuzaţii dure la adresa medicilor și că el este alături de medici şi de toţi cei din sistemul sanitar care-şi fac onest treaba.

„Cine a greşit, indiferent de nume, să plătească!”, a afirmat premierul.

El a adăugat că este necesar un audit al tuturor procedurilor de lucru din spitale.

„Trebuie făcut însă şi un audit, cu experţi naţionali şi internaţionali, al tuturor procedurilor de lucru din spitale. Pornind de la Terapie Intensivă, continuând pe fiecare domeniu în parte!”, a declarat Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG