Linkuri accesibilitate

10 cazuri cu noua tulpină depistate în laboratoarele MedLife


Imagine generică

Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars Cov- 2 au fost identificate pe teritoriul României. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021.

Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate in această după amiaza la INSP/CNSCBT.

În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2.

Miercuri, încă 3 cazuri de infectare cu noua tulpină au fost confirmate în România, două dintre ele fiind confirmate la persoane de la Școala 28 din Bucuresti, unde săptămâna trecută a fost descoperit un focar de coronavirus.

Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România pe 8 ianuarie după ce o tânără din Giurgiu a devenit prima persoană din România purtătoare a mutației virusului de SARS-CoV-2.

„E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită. Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, declara la momentul respectiv, pentru B1 TV, medicul Cătălin Apostolescu.

Femeia, care are simptome ușoare, nu a călătorit în străinătate și nici nu a luat contact cu vreo persoană care să fi călătorit în Marea Britanie, unde a apărut prima oară mutația, la finele anului trecut. Ea spune că nu știe cum s-a infectat.

Ce e noua tulpină

Noile variante de coronavirus care au fost depistate în Marea Britanie (B.1.1.7.) și Africa de Sud ( 501.V2. cu propria sa mutație numită E484K) au provocat temeri la nivel global într-o perioadă în care se credea că s-a preluat controlul asupra pandemiei prin începerea campaniilor de vaccinare.

Despre ambele tulpini se știe că sunt mai contagioase, nu însă și cu o rată de mortalitate mai mare iar specialiștii spun că nu există riscul ca vaccinul să nu-și facă efectul, pentru că mutațiile sunt ceva obișnuit în orice epidemie.

John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford a spus pentru Times Radio că există „un mare semn de întrebare" dacă vaccinurile vor funcționa pentru noua tulpină din Africa de Sud și ar putea „lua mai mult de șase săptămâni pentru dezvoltarea unui nou vaccin". Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, s-a declarat „extrem de îngrijorat" de noua variantă din Africa de Sud, afirmând că este „o problemă semnificativă".

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Europa Liberă că noua tulpină nu pune sub semnul întrebării vaccinurile aprobate, pentru că are exact același tip de proteină pe exterior care ajută virusul să intre în organism ca și varianta sa „clasică”.

Mutațiile unui virus sunt chestiuni normale în lumea medicală, toate virusurile, inclusiv SarS-CoV-2 având zeci și chiar sute de variante cunoscute încă de când au început să circule. Majoritatea nu au consecințe, iar câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului, dar unele pot face ca acesta să fie mai infecțios sau mai amenințător pentru gazdă - oameni.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.

Proteina „spike" este ceea ce coronavirusul folosește pentru a intra în celulele umane. Este, de asemenea, elementul în care sunt concepute vaccinurile, motiv pentru care experții sunt îngrijorați de aceste mutații.

Chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate, dacă este necesar, fiind o chestiune de săptămâni sau luni, spun experții.

Ceea ce face această nouă tulpină cu adevărat periculoasă este rata sa de transmitere, adică virusul este mai infecțios, se transmite mai ușor de la om la om, atrage atenția Răzvan Cherecheș. Motiv pentru care, măsurile de protecție rămân aceleași și sunt valabile mai mult ca oricând: purtarea măștii, păstrarea distanței și spălatul pe mâini.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG