Linkuri accesibilitate

Ce despăgubiri au primit rudele celor uciși și răniții în incendiile din spitale


Cele mai multe despăgubiri dictate de judecători sunt plătite de instituțiile publice pe motiv că ele nu asigură obligația de securitate
Cele mai multe despăgubiri dictate de judecători sunt plătite de instituțiile publice pe motiv că ele nu asigură obligația de securitate

În ultimii 30 de ani, rudele celor răniți sau decedați în incendiile din spitale au primit diverse sume de bani, stabilite de instanțe, acestea variind între 50.000 și 900.000 de euro. Specialiștii în drept susțin că despăgubirile se acordă în procese de malpraxis medical, deoarece spitalele nu asigură obligația de securitate.

Maternitatea Giulești

Cel mai cunoscut caz este cel al despăgubirilor dictate de judecători în cazul incendiului din 2010 de la Maternitatea Giulești, nenorocire în care și-au pierdut viața șase bebeluși.

În aprilie 2015, Curtea de Apel București a dat o decizie definitivă în acest caz, fiind condamnată o asistentă la 2 ani și 2 luni închisoare cu executare și fostul manager Bogdan Marinescu la șase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a primit 1 an de închisoare cu suspendare.

Pe latura civilă, judecătorii au mai stabilit că cei trei trebuie să plătească părinților copiilor decedați și celor răniți 4,2 milioane de euro. Maternitatea Giulești a fost obligată în solidar cu ministerul Sănătății și primăria Municipiul Bucuresti la plata unor sume cuprinse între 200.000 și 600.000 de euro către familiile bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiu.

Rejudecare contestată

Ministerul Sănătății trebuia să plătească puțin peste 700.000 de euro. Cu executorii la ușă, a plătit întreaga sumă de 4,4 milioane de euro, apoi s-a îndreptat împotriva celor trei funcționari din spital găsiți vinovați. Potrivit portalului instanțelor de judecată, fiecare urma să restituie ministerului câte 3.425.354 de lei. Asta la tribunal. La Curtea de Apel, lucrurile nu au mai mers așa simplu și, pe 21 noiembrie 2019, magistrații au decis rejudecarea dosarului. „Anulează în tot sentinţa apelată şi încheierea din 23.02.2018 şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond”, se arată în decizia instanței.

La această hotărâre, ministerul Sănătății a făcut recurs, așa că procesul s-a mutat la instanța supremă care a admis de principiu cauza și a stabilit termen pentru 2 februarie 2021. Cert este că la aproape 5 ani de la plata despăgubirilor, statul nu a reușit să recupereze mai nimic de la cei trei inculpați.

Secția ATI de la spitalul din Piatra Neamț

Alte despăgubiri de la spital s-au înregistrat în cazul a două victime decedate în incendiul de la Secția de Terapie Intensivă de la spitalul de urgență din Piatra Neamț. Avocatul Adrian Cuculis reprezintă pe rudele a doi decedați în incendiul din 14 noiembrie 2020, tragedie soldată cu moartea a 10 pacienți internați în secția de terapie intensivă a spitalului. A făcut plângere penală împotriva spitalului pentru ucidere din culpă și a cerut câte 1 milion de euro pentru fiecare dosar constituit.

Cei de la Parchetul General nici măcar nu ne-au zis dacă au înregistrat dosarul. Eu am cerut să fiu prezent la toate audierile. Din moment ce nu m-au informat înseamnă că au încălcat procedura sau că nu s-a întâmplat nimic în dosar. În a două plângere, părțile civile sunt o fată, ginerele și o nepoată a unei victime. În prima e vorba despre soția și fiul celui decedat. Din punctul meu de vedere, în mod clar se va găsi un vinovat. Nu avem o practică judiciară pe baza dosarelor constituite în urma incendiilor din spitale. Mai degrabă pe malpraxis medical”, ne-a declarat Cuculis care a completat că, în cazul incendiului de la Piatra Neamț, există doar bănuieli privind cauza tragediei și nicio certitutine.

Despăgubirile din „Colectiv”

Un alt dosar celebru în care s-au stabilit despăgubiri, în primă instanță, este cazul „Colectiv”. Aici vorbim de părțile responsabile primăria Sector 4, locul unde funcționa clubul fără autorizație de securitate la incendiu, și ISU, care ar fi trebuit să verifice cladirea.

Instanța a stabilit daune de peste 40 de milioane de euro pe care trebuie să le primească familiile victimelor, dar și răniții din club. Sumele individuale sunt cuprinse între 50 000 de euro și 900 000 de euro și acestea vor fi plătite de cei inculpați în dosar, inclusiv primăria Sectorului 4 și ISU. În clubul Colectiv și-au pierdut viața 65 de tineri și au fost răniți aproape 200. Decizia instanței nu este definitivă.

Avocatul Bogdan Dobrescu, specializat în cazuri de malpraxis medicale consideră că despăgubirile în cazul ”Matei Balș” ar trebui să fie la același nivel ca în celelalte procese și că în acest caz a fost încălcată obligația de securitate a spitalului.

„Având în vedere hotărârile din dosarul „Maternitatea Giulești”, dar și în cazul „Colectiv”, apreciem că și în cazul acestui ultim dosar, o despăgubire similară poate fi considerată justă (...) În practica judiciară s-a constatat faptul că obligația de securitate – impune asigurarea integrității corporale și a sănătății pacientului în cursul actului medical, această obligație referindu-se la folosirea corectă a tehnicii medicale, la supravegherea bolnavului în cursul efectuării actului medical”, ne-a declarat Dobrescu.

Apărătorul mai arată că, în cazul incendiului de la spitalul Balș, persoanele vătămate vor putea să-și recupereze daunele de la cei care vor fi găsiți vinovați, personalul medical fiind obligat să aibă asigurare. „În acest caz, fiind vorba de un spital de stat, în condițiile admiterii unei acțiuni civile (fie în cadrul unui proces civil, fie în cadrul procesului penal) persoanele vătămate de incendiu vor putea să își recupereze daunele morale suferite, fie de la asigurătorul personalului medical vinovat, asigurarea fiind obligatorie, fie direct din partea ordonatorilor de credite ai spitalului, adică Ministerul Sănătății, ne-a mai declarat Dobrescu.

În decembrie anul trecut, în urma verificărilor determinate de incendiul de la Piatra Neamț, pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost remediate în timpul verificărilor în urma controalelor la nivel național.

Rezultatele anchetei s-au soldat cu 91 de amenzi, în valoare totală de 448.401 lei, și 1.402 de avertismente, potrivit raportului ISU.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG