Linkuri accesibilitate

Ce se va întâmpla cu raportul lui Robert Mueller despre presupuse legături între campania lui Donald Trump și Rusia?


Robert Mueller, fost director FBI, se pare că ar fi ajuns la finalul anchetei independente care cercetează dacă au existat legături între campania lui Donald Trump și Rusia
Robert Mueller, fost director FBI, se pare că ar fi ajuns la finalul anchetei independente care cercetează dacă au existat legături între campania lui Donald Trump și Rusia

Stiri din presa americană indică faptul că săptămâna viitoare, investigatorul independent Robert Mueller ar putea anunța că și-a încheiat ancheta cu privire la posibile legături între campania lui Donald Trump și Rusia

Raportul confidențial – dacă a fost terminat – va fi prezentat de Mueller, procurorului general Bill Barr, de curând confirmat în funcție. Acesta urmează să prezinte Congresului un rezumat ale raportului.

Dincolo de asta nu se știe ce se va întâmpla. Nu se știe dacă există alegații care să fie înaintate tribunelelor sau dacă Congresul va avea suficiente rațiuni pentru a-l inculpa pe președinte. Nu se știe nici dacă raportul va fi făcut public.

Nu se știe dacă el va lămuri principala întrebare, și anume dacă au existat sau nu legături între campania lui Donald Trump și Rusia lui Putin. Ar putea să ia timp până când Ministerul Justiției prezintă sinteza raportului, membrilor în Congres. Acolo se va duce o lupta politică, între republicani, care vor dori să îngrădească informația, daca ea este vătămătoare, și democrați, care vor ca totul să fie făcut public.

Firește însă că există și prevederi de confidențialitate, care intră în joc: dreptul celor neinculpați de a nu li se face publice informațiile, dreptul președintelui la protecția secretului de stat și dreptul procurorului general de a profita de aceste prevederi, dacă el consideră ca publicul nu trebuie să afle anumite chestiuni. Barr a spus la audierile pentru confirmare, în Senat, că dorește să fie cât de transparent îi permite legea. Trump – care săptămâna viitoare călătorește în străinatate – a spus că momentul anunțării concluziilor raportului este la latitudinea procurorului general Barr.

Indiferent de concluziile lui Mueller și de consecințele acestora, alte procese aflate pe rol în diverse tribunale vor continua. Între acestea, unele s-au încheiat, ca de exemplu cel împotriva fostului avocat al președintelui, Michael Cohen. Comitetul pentru Inaugurarea Președintelui este și el investigat, supectat fiind că ar fi primit donații ilegale din străinătate. Și mai sunt și alte anchete focalizate pe finanțele firmelor Trump.

XS
SM
MD
LG