Marți la amiază, Consiliul de Monitorizare pentru aplicarea Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități a alertat presa cu privire la condițiile insalubre găsite în timpul unei verificări la centrul de abilitare și reabilitare Colibri din localitatea Războieni, Neamț.
Instituția a dezvăluit, de asemenea, că în centru sunt găzduite peste 50 de persoane, deși capacitatea este de doar 32 de locuri.
După sosirea inspectorilor, angajații Centrului – parte a Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Războieni, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Neamț – au transformat „ca prin minune” aspectul așezământului.
După dezvăluirile Consiliului – care poate face verificări, dar nu și să emită sancțiuni – la fața locului au sosit și reprezentanții altor instituții ale statului, în frunte cu Autoritatea pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități (ANPD) și Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
Angajații au scos din depozite saltele și așternuturi noi, au montat aparate de aer condiționat, după care au implicat beneficiarii în activități sportive, sau artistice, a informat președintele Consiliul de Monitorizare, Emanuil Botnariu, ilustrând transformarea miraculoasă – de marți până miercuri – prin fotografii transmise presei.
„Au schimbat husele de la scaunele din sala de mese, au cămăși noi, papuci noi, șosete. Era mai curat în camere, mai aerisit”, a transmis miercuri șeful Consiliului.
„Beneficiarii abia au simțit cum este să locuiască într-un spațiu cât de cât curat, cu haine curate, fiind și spălați”, a mai spus acesta.
Directoarea Claudia Dumitrescu a spus pentru Pro Tv că „în unele saloane erau niște perne murdare și niște saltele murdare care au fost înlocuite de îndată” și că situația a fost cauzată de faptul că infirmierul care avea inventarul în saloanele respective era în concediu.
„El urma să schimbe saltelele în momentul în care se întorcea din concediu”, a adăugat directoarea, conform sursei citate.
La fața locului au ajuns miercuri și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV), pentru a verifica și condițiile hranei, dar au declarat, conform aceleiași surse, că la data vizitei nu au constatat nicio neregulă.
De aproape două ori mai mulți beneficiari decât locuri
În ciuda remedierii aparente a sistuației, supraaglomerarea continuă să rămână o problemă, spun reprezentanții Consiliului de Monitorizare.
Asta în condițiile în care inspectorii au găsit 50 de beneficiari, deși capacitatea este de 32 de locuri. Mai mult, persoanele găzduite în centru au și nevoi particulare.
„Ei în continuare locuiesc în spatii îngrămădite, abia au loc să coboare din pat, pentru că sunt cu aproape jumătate mai mulți decât capacitatea centrului”, spune Emanuel Botanriu.
„În plus, acolo este CABR, adică centru de abilitare reabilitare, ceea ce înseamnă că beneficiarii au nevoie de activități specifice nevoilor lor pentru ca, la un moment dat, să poată fi reabilitați. Sa aibă măcar o șansă în acest sens”, a mai subliniat el.
Dacă beneficiarii sunt ținuți „ca pisicuțele pe canapea”, asta „nu înseamnă că le sunt respectate drepturile sau că se face ceva in sensul dezinstitutionalizarii pe care am tot promis că o să o facem la nivel de țară până în 2030”, a conchis președintele CNM.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.