Linkuri accesibilitate

Centrul din Neamț unde pacienții stăteau în condiții insalubre, igienizat după control. Explicația directoarei: infirmierul era în concediu


După ce inspectorii Consiliului Național de Monitorizare au găsit condiții insalubre la centrul Colibri din Neamț, aspectul s-a schimbat de la o zi la alta.
După ce inspectorii Consiliului Național de Monitorizare au găsit condiții insalubre la centrul Colibri din Neamț, aspectul s-a schimbat de la o zi la alta.

Centrul pentru persoane cu dizabilități din Neamț, unde Consiliul de Monitorizare a găsit peste 50 de beneficiari înghesuiți pe saletele murdare, inclusiv cu fecale și urină, a fost transformat sub ochii inspectorilor și a altor instituții, după ce angajații au scos echipamente noi din depozite.

Marți la amiază, Consiliul de Monitorizare pentru aplicarea Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități a alertat presa cu privire la condițiile insalubre găsite în timpul unei verificări la centrul de abilitare și reabilitare Colibri din localitatea Războieni, Neamț.

Instituția a dezvăluit, de asemenea, că în centru sunt găzduite peste 50 de persoane, deși capacitatea este de doar 32 de locuri.

După sosirea inspectorilor, angajații Centrului – parte a Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Războieni, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Neamț – au transformat „ca prin minune” aspectul așezământului.

Inspectorii CNM găsiseră imagini revoltătoare marți la centrul din Războieni, Neamț.
Inspectorii CNM găsiseră imagini revoltătoare marți la centrul din Războieni, Neamț.

După dezvăluirile Consiliului – care poate face verificări, dar nu și să emită sancțiuni – la fața locului au sosit și reprezentanții altor instituții ale statului, în frunte cu Autoritatea pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități (ANPD) și Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Angajații au scos din depozite saltele și așternuturi noi, au montat aparate de aer condiționat, după care au implicat beneficiarii în activități sportive, sau artistice, a informat președintele Consiliul de Monitorizare, Emanuil Botnariu, ilustrând transformarea miraculoasă – de marți până miercuri – prin fotografii transmise presei.

„Au schimbat husele de la scaunele din sala de mese, au cămăși noi, papuci noi, șosete. Era mai curat în camere, mai aerisit”, a transmis miercuri șeful Consiliului.

„Beneficiarii abia au simțit cum este să locuiască într-un spațiu cât de cât curat, cu haine curate, fiind și spălați”, a mai spus acesta.

Centrul avea la dispoziție saltele și alte articole noi, dar le țineau în depozit. Au fost scoase și amplasate în saloane abia după controlul Consiliului și a altor instituții.
Centrul avea la dispoziție saltele și alte articole noi, dar le țineau în depozit. Au fost scoase și amplasate în saloane abia după controlul Consiliului și a altor instituții.

Directoarea Claudia Dumitrescu a spus pentru Pro Tv că „în unele saloane erau niște perne murdare și niște saltele murdare care au fost înlocuite de îndată” și că situația a fost cauzată de faptul că infirmierul care avea inventarul în saloanele respective era în concediu.

„El urma să schimbe saltelele în momentul în care se întorcea din concediu”, a adăugat directoarea, conform sursei citate.

Condițiile din centru au fost aduse la normal abia după descinderea instituțiilor care au făcut verificări și controale.
Condițiile din centru au fost aduse la normal abia după descinderea instituțiilor care au făcut verificări și controale.

La fața locului au ajuns miercuri și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV), pentru a verifica și condițiile hranei, dar au declarat, conform aceleiași surse, că la data vizitei nu au constatat nicio neregulă.

De aproape două ori mai mulți beneficiari decât locuri

În ciuda remedierii aparente a sistuației, supraaglomerarea continuă să rămână o problemă, spun reprezentanții Consiliului de Monitorizare.

Asta în condițiile în care inspectorii au găsit 50 de beneficiari, deși capacitatea este de 32 de locuri. Mai mult, persoanele găzduite în centru au și nevoi particulare.

„Ei în continuare locuiesc în spatii îngrămădite, abia au loc să coboare din pat, pentru că sunt cu aproape jumătate mai mulți decât capacitatea centrului”, spune Emanuel Botanriu.

„În plus, acolo este CABR, adică centru de abilitare reabilitare, ceea ce înseamnă că beneficiarii au nevoie de activități specifice nevoilor lor pentru ca, la un moment dat, să poată fi reabilitați. Sa aibă măcar o șansă în acest sens”, a mai subliniat el.

Dacă beneficiarii sunt ținuți „ca pisicuțele pe canapea”, asta „nu înseamnă că le sunt respectate drepturile sau că se face ceva in sensul dezinstitutionalizarii pe care am tot promis că o să o facem la nivel de țară până în 2030”, a conchis președintele CNM.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG