Linkuri accesibilitate

Cerealele ucrainene pleacă mai rapid din România. Acordul de la Istanbul și refacerea căii ferate din Portul Galați


Din aprilie și până în iulie, doar o navă cu produse alimentare din Ucraina era încărcată săptămânal pentru export în Portul Constanța.
Din aprilie și până în iulie, doar o navă cu produse alimentare din Ucraina era încărcată săptămânal pentru export în Portul Constanța.

În această săptămână, două nave vor fi încărcate în portul maritim românesc cu cereale provenite din statul vecin. Ritmul de export este mai bun după ce s-a refăcut linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galați.

Portul Constanța a devenit din luna aprilie locul din care au fost exportate aproape 900.000 de tone de cereale din Ucraina. Grânele erau blocate în țara vecină după ce Moscova a închis cu flota sa de război traficul navelor ucrainene din Marea Neagră.

Situația a dus la blocaje și la intrarea în Portul Constanța, unde s-au format cozi de camioane pe kilometri întregi. Fermierii români nu mai reușeau să își ducă propriile grâne în port.

În prezent, deși există un acord - în care sunt implicate Rusia, Ucraina, Turcia și ONU - ce permite reluarea exporturilor prin porturile ucrainene, Constanța rămână o alternativă importantă de transport.

Viorel Panait, directorul Comvex SA - operatorul portuar prin intermediul cărora sunt încărcate navele cu cereale din Ucraina, ne-a precizat că ritmul exportului de porumb și grâu din statul vecin rămâne unul ridicat.

El spune că în terminalele Comvex se vor încărca două nave în cursul acestei săptămâni. Ambele vor transporta porumb, una în Libia, una în Iran. „Capacitatea celor două nave este de 70.000 de tone”, a precizat directorul Comvex.

Cerealele sosesc din Ucraina în Portul Constanța în special pe calea ferată, dar și cu barje din porturile ucrainene de pe Dunăre, Reni și Izmail.

Refacerea liniei de cale ferată

Ritmul exporturilor din România poate crește și mai mult în perioada următoare. Aceasta și după ce, de la mijlocul lunii iulie, grânele din statul vecin au putut fi primite și în terminalul portului din Galați.

De aici, produsele pot pe șlepuri și în special pe calea ferată mai ușor și mai rapid spre navele cargo din Constanța. Mai exact, linia de cale ferată cu ecartament larg, utilizat în spațiul ex-sovietic, a fost refăcută în portul fluvial din Galați și a permis accesul în România al vagoanelor din Ucraina. Până atunci, vagoanele ucrainene trebuiau descărcate la graniță în camioane sau vagoane cu ecartament specific Uniunii Europene.

Linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galați a fost refăcută de CFR la mijlocul lunii trecute.
Linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galați a fost refăcută de CFR la mijlocul lunii trecute.

„În acest moment, cerealele din Ucraina pot fi aduse direct în Portul Galați pe porțiunea cu ecartament larg, pentru a fi încărcate în șlepuri și barje, sau încărcate direct din siloz în vagoane care circulă pe ecartament normal și transportate oriunde în România și Europa pe calea ferată”, ne-a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Lucrările au fost realizate de către CFR, societatea din subordinea Ministerului Transporturilor. Au fost înlocuite sute de traverse și s-au folosit peste 800 de tone de piatră spartă și peste 4.400 de tone de material mărunt de prindere.

Rolul acordului de export al cerealelor

Viorel Panait spune că ritmul exporturilor ucrainene din Constanța va depinde de respectarea acordului de la Istanbul și de disponibilitatea armatorilor să își asume sau nu riscul folosirii porturilor ucrainene.

Acordul este valabil patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Pe 1 august, guvernul de la Kiev a anunțat că o navă cargo cu cereale a plecat din Odesa, cel mai port al Ucrainei din Marea Neagră, a anunțat BBC. „Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu porumb, a părăsit portul Odesa cu destinația Liban”, a precizat ministerul turc al Apărării într-un comunicat de presă difuzat la începutul la săptămânii. „Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului și formalităților convenite”, a adăugat ministerul turc al Apărării.

Conform acordului, această navă a fost inspectată ieri în larg de către experți turci care au constatat că vasul transportă cereale și nu echipament militar. Astfel, cargo-ul și-a continuat drumul spre Liban.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras însă atenția că primul transport de cereale ucrainene destinate exportului are doar o valoare simbolică. El a punctat că Ucraina trebuie să exporte mult mai mult pentru a-și ajuta economia grav afectată de războiul cu Rusia, conform Reuters.

O serie de oficiali din cadrul administrației prezidențiale ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone, a mai anunțat BBC.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG