Linkuri accesibilitate

Blocada grânelor din Ucraina. Zelenski spune că așteaptă semnalul ONU pentru primul transport cu cereale


Recentul acord dintre Rusia și Ucraina, intermediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite, deschide calea pentru ca milioane de tone de cereale și îngrășăminte să fie expediate în cât mai multe părți ale lumii.
Recentul acord dintre Rusia și Ucraina, intermediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite, deschide calea pentru ca milioane de tone de cereale și îngrășăminte să fie expediate în cât mai multe părți ale lumii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa este pregătită să înceapă transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră și că așteaptă doar semnalul Națiunilor Unite și al Turciei pentru a începe transporturile. 

Biroul președintelui ucrainean a anunțat că Zelenski a vizitat portul Ciornormorsk de la Marea Neagră, blocat până acum de Rusia, pentru a vedea stadiul pregătirilor pentru transportul cerealelor, conform acordului intermediat de ONU și semnat în Turcia săptămâna trecută.

„Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri - ONU și Turcia, iar armata noastră garantează situația de securitate”, a spus el, citat de Reuters.

„Ministrul Infrastructurii este în contact direct cu partea turcă și cu ONU. Așteptăm un semnal de la ei că putem începe. Este important pentru noi ca Ucraina să rămână garantul securității alimentare globale”, a adăugat Zelenski.

Zelenski, în vizită în portul Ciornormorsk.
Zelenski, în vizită în portul Ciornormorsk.

Prima navă cu cereale din Ucraina de la invazia Rusiei ar putea părăsi portul încă de vineri, dar „detaliile esențiale” sunt încă în curs de rezolvare, spune Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutoare de urgență al Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) al ONU, citat de BBC.

Kievul și Moscova au semnat pe 22 iulie acorduri cu Turcia și ONU pentru eliberarea a trei dintre porturile Ucrainei - Odesa, Ciornomorsk și Pivdennîi - blocate de când Rusia a invadat țara vecină la sfârșitul lunii februarie.

Vineri, atenția a fost îndreptată spre portul Cionormsk, de unde o navă încărcată cu cereale era pregătită să plece.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și ambasadorii țărilor G7 în timp ce vizitează portul Odesa (EPA)
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și ambasadorii țărilor G7 în timp ce vizitează portul Odesa (EPA)

Cu toate acestea, Martin Griffiths a spus că acest lucru se va putea întâmpla în siguranță doar atunci când ruta prin Marea Neagră va fi cu adevărat pusă la punct.

Conform acordului semnat de Rusia și Ucraina, coridorul maritim, convoiul și inspecția mărfurilor sunt toate organizate de un centru comun de coordonare (JCC) din Turcia și, se pare, că pregătirile nu au fost încă finalizate.

Acordul a deschis calea pentru ca milioane de tone de cereale și îngrășăminte să fie expediate în cât mai multe părți ale lumii, pentru evitarea unei crize alimentare majore.

Prima navă de cereale care va părăsi țărmurile Ucrainei mai mult va testa apele decât va debloca rutele de aprovizionare, scrie BBC, care remarcă faptul că, din punctul de observație de lângă portul Cionormorsk, la sud de Odesa, Marea Neagră arată destul de agitată.

ONU și Turcia, membru NATO și vecin maritim atât al Rusiei, cât și al Ucrainei în Marea Neagră, urmează să supravegheze operațiunile printr-un centru de comandă comun înființat la Istanbul.

Oficialii turci au declarat la începutul acestei săptămâni că centrul este deschis și gata să funcționeze.

Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Acuzată în repetate rânduri că folosește foametea ca armă de război, Rusia continuă să atace orașul port Odesa, în ciuda acordului de la Istanbul, care garantează tocmai condiții sigure de export al cerealelor.

Or, ultimul atac confirmat asupra orașului portuar Odesa a avut loc marți dimineață, după cel de sâmbătă, când portul a fost lovit cu rachete de croazieră Kalibr, conform Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei.

Ministerul de Externe al Ucrainei a catalogat bombardarea Odesei drept un afront, un „scuipat în față”, la adresa secretarului general al NATO și la adresa președintelui Turciei, care au făcut eforturi pentru a se ajunge la un acord.

Moscova a transmis cu nonșalanță că acordul nu îi interzice să își continue „operațiunea militară”.

Potrivit acordului semnat de Rusia și Ucraina, căpitanii ucraineni ai vaselor încărcate cu cereale ar urma să folosească „pasaje sigure”, cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră.

Turcia ar fi responsabilă cu inspecția navelor, pentru a se asigura că nu sunt transportate arme către Ucraina.

Întrunirea ambasadorilor G7 și ai Națiunilor Unite reflectă voința politică de a exporta din nou cerealele Ucrainei. Dar, în ciuda înțelegerilor asigurătorilor de transport maritim la nivel mondial și chiar a implicării ONU mai sunt multe detalii de rezolvat.

Forțele navale rusești controlează cea mai mare parte a Mării Negre, unde au blocat 20 de milioane de tone de cereale în porturile Ucrainei timp de aproape șase luni.

Un alt risc este dat de faptul că cel mai mare port din Odesa a fost minat de armata ucraineană.

Suspendarea exporturilor de cereale, aflată acum în a șasea lună, a dus la penurie de alimente în Africa.

Destinația primei nave nu este încă clară, dar șeful ajutorului ONU a spus că Somalia este o prioritate.

Opt zone ale țării sunt expuse riscului de foamete.

Președintele Zelenski a spus că este important ca Ucraina să garanteze securitatea alimentară globală.

„În timp ce cineva, care blochează Marea Neagră, ia viețile oamenilor din alte țări, noi le oferim oportunitatea de a supraviețui”.

Deși Rusia a lansat rachete în portul Odesa în weekend, există un oarecare optimism că înțelegerea, stabilită pentru primele 120 de zile, ar putea funcționa.

Înainte de invazia Rusiei, cele două țări reprezentau o treime din exporturile mondiale de grâu și orz. Rusia este, de asemenea, dornică să-și reia propriile exporturi de cereale și îngrășăminte.

Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Kievul va face tot ce îi stă în putere pentru ca traseul să funcționeze.

„Pentru a organiza și implementa această primă trecere prin coridorul umanitar, toate detaliile sunt calculate, totul este verificat încă o dată, de două ori, de trei ori”.

„Există, după cum știți, nave cu cereale în acele porturi din Odesa gata să plece și am sperat să vedem că asta se va întâmpla chiar și astăzi sau mâine”, a declarat Martin Griffiths reporterilor joi seara.

„Dar acest lucru se va întâmpla în siguranță doar atunci când procedurile vor fi clare și părțile au fost de acord cu acele mișcări și unde este exact coridorul”.

Șeful regional al Odesei, Serghei Bratciuk, a postat o hartă care arată cum ar putea funcționa coridorul de cereale către și dinspre Odesa, cu o zonă de inspecție în apropierea portului și o rută care urmărește coasta ucraineană până la gura Dunării.


Griffiths a spus că crede că orice problemă se poate rezolva foarte repede și că se poate reveni la nivelurile de export de dinainte de război, de aproximativ cinci milioane de tone pe lună.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG