Linkuri accesibilitate

China a solicitat SUA să își închidă consulatul de la Chengdu


Cresc tensiunile diplomatice între SUA și China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

Cresc tensiunile diplomatice între SUA și China

Autoritățile chineze au cerut Statelor Unite să închidă consulatul din Chengdu, drept răspuns pentru solicitarea similară din această săptămână a americanilor de închidere a consulatului Chinei din Houston, pe fondul tensiunilor tot mai ridicate dintre cele două state cu cele mai mari economii ale lumii.

Solicitarea de închidere a consulatului din Chengdu, din provincia sud-vestică Sichuan, este văzută drept o replică similară în termeni de dimensiune și impact și continuă practica Chinei din prezent de a răspunde identic la orice decizie americană, scrie Reuters.

China a avertizat că va răspunde după ce a primit un termen de 72 de ore - care expiră vineri - pentru a evacua consulatul din Houston, și a solicitat Statelor Unite să reconsidere decizia luată.

„​Mutarea Statelor Unite a încălcat flagrant dreptul internațional, normele de bază privind relațiile internaționale și termenii convenției consulare China-SUA. Afectează grav relațiile bilaterale dintre China și Statele Unite", a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„​Ministerul Afacerilor Externe din China a informat Ambasada Statelor Unite din China privind decizia de a retrage consimțământul pentru stabilirea și operarea Consulatului General american din Chengdu", completează diplomația chineză.

China nu a oferit un termen limită pentru evacuarea consulatului.

Departamentul de Stat și Ambasada Statelor Unite la Beijing nu au răspuns imediat privind decizia Chinei.

Relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat dramatic în acest an pe fondul mai multor neînțelegeri, de la comerț și tehnologie la pandemia de coronavirus. De asemenea sunt tensiuni privind revendicările teritoriale ale Chinei din Marea Chinei de Sud și reprimare din Hong Kong.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat, marți, la realizarea unui coaliții internaționale pentru a contracara influența Chinei și a acuzat Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru propriile interese.

„Credem că întreaga lume trebuie să lucreze împreună pentru a asigura că fiecare țară, inclusiv China, se comportă în sistemul internațional într-o măsură corespunzătoare și consistentă cu ordinea internațională", a afirmat Mike Pompeo.

„Vrem ca fiecare țară să lucreze pentru a respinge eforturile Partidului Comunist Chinez în toate dimensiunile pe care le-am menționat. (...) Sperăm că putem construi o coaliție care să arate Partidului Comunist Chinez că nu este în cel mai bun interes al său să se angreneze în astfel de comportamente", a mai solicitat secretarul de stat al SUA.

A doua zi, Statele Unite i-au transmis Chinei să își închidă consulatul de la Houston.

Departamentul de Stat a confirmat decizia și a spus că mutarea a fost făcută „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private ale americanilor”.

Marți seara, presa americană a relatat că la Houston se ardeau documente în consulat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că consulatul funcționează normal, refuzând să facă orice comentariu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a declarat că Statele Unite nu vor tolera „încălcarea suveranității și intimidarea poporului nostru, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul locurilor de muncă americane și alte comportamente impardonabile.”

XS
SM
MD
LG