Secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat la realizarea unui coaliții internaționale pentru a contracara influența Chinei și a acuzat Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru propriile interese.
Declarațiile au fost făcute marți, în cadrul unei deplasări la Londra în care Mike Pompeo a discutat cu premierul britanic Boris Johnson și ministrul de Externe, Dominic Raab, și în contextul în care tensiunile dintre Vest și China s-au accentuat pe fondul lipsei de transparență a Beijingului privind izbucnirea pandemiei de coronavirus, a abuzurilor continue la adresa drepturilor omului și a acuzațiilor de implicare în atacuri cibernetice.
Pompeo a cerut ca „fiecare stat care înțelege libertatea și democrația și valorile ei" să recunoască amenințarea reprezentată de China.
„Credem că întreaga lume trebuie să lucreze împreună pentru a asigura că fiecare țară, inclusiv China, se comportă în sistemul internațional într-o măsură corespunzătoare și consistentă cu ordinea internațională", a afirmat Mike Pompeo.
„Vrem ca fiecare țară să lucreze pentru a respinge eforturile Partidului Comunist Chinez în toate dimensiunile pe care le-am menționat. (...) Sperăm că putem construi o coaliție care să arate Partidului Comunist Chinez că nu este în cel mai bun interes al său să se angreneze în astfel de comportamente", a mai solicitat secretarul de stat al SUA.
Șeful Departamentul de Stat al SUA a lansat un atac și la adresa directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unui întâlniri cu mai mulți parlamentari britanici.
Pompeo a spus că Tedros Adhanom a fost „cumpărat" de guvernul chinez, iar alegerea sa a dus la „moartea unor britanici" și a precizat că își fundamentează afirmațiile pe „informații concrete", dar fără a numi sursa lor.
El a mai numit Organizația Mondială a Sănătății drept o organizație „politică, nu una bazată pe dovezi științifice".
Secretarul de stat a continuat, astfel, retorica Washigtonul, potrivit căreia OMS a eșuat în a preveni pandemia de coronavirus printr-o reacție târzie prin care ar fi protejat China unde au fost înregistrat primul focar de coronavirus la finalul lui 2019. SUA, cel mai mare finanțator al organizației, și-a anunțat retragerea din OMS.
Liderul diplomației americane a mai afirmat că a avut discuții „constructive" cu Boris Johnson privind evoluțiile din Hong Kong, încălcarea dreptului omului în Xianjing, implicarea Chinei în dezvoltarea rețelelor viitoare de telecomunicații - în contextul în care Marea Britanie a eliminat compania chineză Huawei din viitoarele rețele 5G, dar și acordul comercial dintre Statele Unite și Marea Britanie ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană.