Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu anunță controale pe piața detergenților și intenția de a obliga producătorii să marcheze dacă au scăzut gramajele


Supermarket din Cluj-Napoca. Fotografie generică.
Supermarket din Cluj-Napoca. Fotografie generică.

Control pe piața detergenților pentru scumpiri „nejustificate”, anunțat de premier. Iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat pentru dezbatere publică un ordin care impune procesatorilor să semnaleze micşorarea gramajului produselor.

Premierul Marcel Ciolacu spune că, în cazul detergenților, sunt „creșteri de prețuri total nejustificate”, transmite News.ro, și că a vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei despre scumpirile acestor produse.

„Dacă nu ar fi fost aceste scumpiri, am fi vorbit de o scădere şi mai mare a inflaţiei”, a spus Ciolacu.

Potrivit Institutului Național de Statistică, detergenții s-au scumpit în ultimele 12 luni cu peste 25%.


La ședința de guvern de joi, 16 mai, premierul a anunțat că preşedintele ANPC a publicat pentru dezbatere publică ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice micşorare a gramajului produselor.

Shrinkflation, fenomenul prin care producătorii ascund scumpirea produselor prin reducerea gramajului, ia amploare în în România și în lume. În final, clientul are în raft un produs cu același preț, dar într-o cantitate mai mică.

Noua cantitate este trecută pe etichetă, însă nu toţi consumatorii remarcă diferența.

Asociaţiile de comercianţi din România spun că 20 la sută din produsele de pe piaţă ar fi afectate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG