Linkuri accesibilitate

Ciucă și Bode vor închisoare pentru ultraj împotriva autorităților. Legitima apărare, extinsă de la spațiul privat la cel public


 „Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință”, spune Lucian Bode, criticat în spațiul public pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat.
„Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință”, spune Lucian Bode, criticat în spațiul public pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode au depus marți, la Senat, un proiect de lege care modifică 11 articole din Codul penal și care pedepsesc cu închisoarea ultrajul și ultrajul judiciar, pedepsite până acum doar cu amendă.

Totodată, va fi extinsă legitima apărare de la spațiul privat la cel public, pe motiv că „oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință.”

De asemenea, vor fi sporite pedepsele pentru hărțuirea minorilor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

În majoritatea modificărilor făcute Codului penal vor fi majorate limitele de pedeapsă cu o treime.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor.

„Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive”, spune ministrul Lucian Bode.

De asemenea, a fost schimbată abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care au fost majorate limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și au fost introduse elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani.

A fost instituit un regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public.

De asemenea, a fost extinsă prezumția legitimei apărări de la spațiul privat la cel public.

„Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada”, spune Bode, criticat în spațiul public pentru că și-ar fi plagiat teza de doctorat.

De asemenea, în proiectul inițiat de cei doi este eliminată posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar, care sunt pedepsite cu închisoare.

„Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire”, susține Lucian Bode.

Modificările propuse vor intra în dezbaterea parlamentară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG