Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă despre declarațiile premierului Orbán: Nu-și au locul într-o Europă în care 27 de țări trăiesc în pace


Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații cu privire la discursul considerat „rasist” și „nazist” al omologului său maghiar Viktor Orbán, în timpul unei vizite la Casa Memorială „Avram Iancu” din Incești, județul Alba.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații cu privire la discursul considerat „rasist” și „nazist” al omologului său maghiar Viktor Orbán, în timpul unei vizite la Casa Memorială „Avram Iancu” din Incești, județul Alba.

Premierul României, Nicolae Ciucă a avut, joi, prima reacție publică la declarațiile anti-UE, anti-NATO și considerate rasiste ale prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, formulate la Tușnad, sâmbăta trecută.

Nicolae Ciucă a spus că „astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace”.

„De aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește e mult mai important și mai puternic decât ceea ce ne dezbină”, a declarat premierul, în timpul vizitei din Alba.

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat în Alba Casa Memorială „Avram Iancu” din Incești, compania minieră Cupru Min Abrud și stația de ambulanță de la Cîmpeni.

Premierul României a reacționat după cinci zile la declarația omologului de la Budapesta, considerate ca fiind „rasiste”, împotriva Uniunii Europene și chiar „naziste”.

Este cea mai importantă reacție a unui oficial român de până acum. Luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este „regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”.

Miercuri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va discuta în coaliția de guvernare cu UDMR despre declarațiile premierului maghiar.

Ciolacu a mai spus că discursul premierului maghiar „a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea” și că se aștepta la o reacție „imediată” a lui Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, Cseke Attila, Tanczos Barna și Eduard Novak au participat la conferințele organizate în cele cinci zile ale Școlii de Vară de la Tușnad, potrivit programului oficial.

Europa Liberă i-a contactat pe membrii Guvernului din partea UDMR pentru un punct de vedere, însă nu a primit un răspuns până la publicarea articolului.

Marcel Ciolacu a spus că a așteptat o reacție „imediată” a partenerului de Coaliție, dar că va ridica problema într-o ședință cu UDMR și PNL.
Marcel Ciolacu a spus că a așteptat o reacție „imediată” a partenerului de Coaliție, dar că va ridica problema într-o ședință cu UDMR și PNL.

De asemenea, la Tușnad a fost prezent și Ludovic Orban, parlamentar și fost prim-ministru al României. El a criticat, luni, discursul anti-european al premierului maghiar.

„Slugile Kremlinului din Europa, cu Viktor Orbán pe post de vârf de lance, au prins curaj, profitând de consecinţele economice şi sociale ale crizei energetice, şi acuză UE şi statele democratice din lume că au greşit când au condamnat agresiunea Rusiei contra Ucrainei, că au greşit când au impus sancţiuni Rusiei şi, culmea tupeului, că au greşit când au luat decizia de a sprijini Ucraina în lupta sa legitimă de apărare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale”, a spus el, potrivit G4Media.

El a mai spus că Europa a acţionat corect faţă de Rusia după invadarea Ucrainei: „UE trebuie să rămână ferm pe poziţie şi să aplice rapid planul de eliberare a Europei de şantajul energetic rusesc”.

Premierul maghiar vizitează des România, însă de cele mai multe ori nu are însă programate discuții cu oficialii români.

El este un obișnuit al Școlii de vară de la Tușnad din județul Harghita, unde se adresează minorității maghiare din România. Discursul său din acest an a depășit însă cutuma unui mesaj adresat comunității, prin virulența lui.

O fost consilieră l-a acuzat de „nazism”

Viktor Orbán a criticat „amestecarea” raselor și a spus că Ungaria nu vrea să devină o „rasă mixtă”.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus el.

În baza acestei idei, Orbán a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

În plus, premierul Ungariei a făcut o remarcă ce a fost criticate vehement de cotidianul german Bild, care l-a acuzat că a făcut o „glumă dezgustătoare despre evreii gazați în Holocaust”, în disputa cu UE pe tema reducerii consumului de gaze.

„Nu văd cum se poate forța (acordul, n.red.), deși există un know-how german – din trecut, vreau să spun”, spusese prim-ministrul de la Budapesta.

După declarațiile din România, Zsuzsa Hegedüs, care a fost consilieră pentru 20 de ani a premierului maghiar, a demisionat.

Ea a spus că a fost un „discurs pur nazist” și care a fost „demn de Goebbels”, potrivit BBC. De asemenea, Comitetul Internațional Auschwitz al supraviețuitorilor Holocaustului a calificat discursul drept „stupid și periculos”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG