Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă la Chișinău: „Îmi reafirm sprijinul necondiționat pentru R. Moldova în parcursul european”


Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Chișinău cu oficialii moldoveni, printre care și președinta Maia Sandu, în 23 martie 2023.
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Chișinău cu oficialii moldoveni, printre care și președinta Maia Sandu, în 23 martie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă se află joi într-o vizită oficială la Chișinău, având întâlniri cu omologul său moldovean, Dorin Recean, și cu președinta Maia Sandu. 

Premierul României reconfirmă, prin această vizită, sprijinul Bucureștiului pentru Republica Moldova.

Nicolae Ciucă este însoțit la Chișinău de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Energiei, Virgil Popescu și cu ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Președinta Maia Sandu i-a mulțumit premierului Ciucă pentru ajutorul acordat Moldovei, mai ales pe timp de iarnă. „Am ieșit bine din iarnă și acest lucru s-a întâmplat inclusiv sprijinului dumneavoastră”, a declarat ea.

Ciucă a susținut că Bucureștiul a avut o relație apropiată cu guvernul de la Chișinău chiar și pe timpul președintelui pro-rus Igor Dodon, dar că guvernele pro-europene de acum se bucură de „tot sprijinul nostru pentru drumul pe care și l-au propus, de integrare în Uniunea Europeană”.

În ceea ce privește o declarație din urmă cu câteva săptămâni a președintelui Iohannis, potrivit căreia România va susține Republica Moldova „în orice scenariu”, cei doi premieri au fost întrebați cum ar arăta sprijinul necondiționat în cazul unor acțiuni militare ale Rusiei, care în ultima perioadă a încercat să destabilizeze Republica Moldova.

Premierul moldovean a precizat că „nu trebuie să inflamăm un subiect atunci când nu este cazul. Și nu este cazul”.

În plus, premierul Recean le-a cerut reporterilor de la Chișinău să nu confunde sentimentele de nemulțumire ale oamenilor cu privire la inflație, cu „cvasi-protestele care sunt finanțate ilegal, oamenii sunt transportați și plătiți ca să vină aici și să creeze un mediu favorabil pentru careva acțiuni de destabilizare”.

De asemenea, premierul Ciucă a spus că „România face demersuri ca în interiorul UE, precum și ceilalți parteneri strategici ai noștri, să continue să acorde atenție și sprijin necesar pentru a putea menține stabilitatea guvernamentală, economică și socială” din Republica Moldova.

Premierul român și-a mai exprimat încrederea că discuțiile de la București, de la începutul lunii, vor fi aprofundate.

„Să facem în așa fel încât cetățenii Republicii Moldova să aibă siguranța că își pun încredere în actualul Guvern și actualul Guvern nu face nimic altceva decât să ia măsuri pentru a menține stabilitatea economică și creșterea calității vieții”, a declarat Ciucă.

Potrivit acestuia, România va sprijini Moldova în îndeplinirea standardelor de eligibilitate pentru aderarea la Uniunea Europeană, pentru a deveni un stat „furnizor de stabilitate în regiune”.

Vizita vine și pe fondul recentelor amenințări la adresa securității Moldovei. De-a lungul ultimelor luni, mai multe proteste au fost organizate de către partidul pro-rus împotriva Maiei Sandu.

Poliția din R. Moldova a declarat, la începutul lunii martie, că a dejucat un plan rusesc de destabilizare a țării.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova, a explicat modul în care urmau să fie folosite persoane fără discernământ și cum un agent rus urma să meargă la adresele din Chișinău unde erau cazați agitatorii.

„Sumele de bani pe care le primeau ajungeau și la 10.000 de dolari”, susțin autoritățile.

În toamna anului 2021, administrația prezidențială rusă a elaborat un document strategic care descrie planul Moscovei pentru a transforma Republica Moldova într-un satelit al său, arată un document intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”.

Unul dintre obiectivele stabilite de dezvoltatorii documentului era de a forța Moldova să se alăture Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și să-și extindă participarea la Uniunea Economică Euroasiatică.

XS
SM
MD
LG