Linkuri accesibilitate

Autostrada Comarnic – Brașov nu o să fie gata până în 2030. „Totul e blocat”. Soluția ieftină: centuri la Comarnic, Bușteni și Azuga


Realizarea unei autostrăzi care să traverseze munții rămâne marea provocare a României. Cel mai aproape de finalizare este autostrada care va lega Sibiul de Pitești, în timp ce autostrada Comarnic - Brașov are șanse minime să fie terminată în următorul deceniu. (Imagine generică)
Realizarea unei autostrăzi care să traverseze munții rămâne marea provocare a României. Cel mai aproape de finalizare este autostrada care va lega Sibiul de Pitești, în timp ce autostrada Comarnic - Brașov are șanse minime să fie terminată în următorul deceniu. (Imagine generică)

Cu un preț estimat la peste 8 miliarde de euro, autostrada Comarnic – Brașov are șanse aproape de zero să fie construită în următorul deceniu, spune șeful CJ Prahova. Soluția tehnică propusă a fost respinsă de ministrul Grindeanu, care nu ar agrea construirea unui tunel de 14 km prin munți.

Construirea unei autostrăzi de la București la Brașov rămâne la stadiul de intenție și este departe de momentul realizării efective. Până în prezent, se poate circula doar pe tronsonul București – Ploiești (62 km), care a fost cel mai ușor de făcut. Problemele tehnice și financiare apar pe tronsoanele care ar trebui să traverseze munții, între Comarnic și Brașov.

România nu are construită vreo autostradă strategică pentru traversarea munților. Tronsonul Pitești – Sibiu a fost împărțit în cinci loturi și urmează și el procedurile până la execuție. Nu există nici autostradă dinspre Moldova spre Ardeal, proiectul Târgu Mureș - Iași fiind și el unul foarte scump.

Sorin Grindeanu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că a respins proiectul de 8 miliarde de euro pentru Comarnic - Brașov, care cuprindea și un tunel de 14 km și a cerut o altă soluție tehnică. Ministrul Transporturilor a subliniat că se poate ajunge la o variantă de compromis, în care viitorul drum de viteză să conțină și porțiuni de drum expres, nu doar tronsoane de autostradă.

Europa Liberă a discutat și cu primarii din stațiunile montane pe unde ar trebui să treacă autostrada, după ce ministrul Grindeanu a afirmat că există discuții permanente între firma care realizează proiectul tehnic și autoritățile locale.

Primar Sinaia: Ministerul Transporturilor nu își face treaba. Totul e blocat

Principale orașe de pe traseul viitoare autostrăzi s-au unit în Asociația „Valea Prahovei în acțiune” pentru a comunica unitar cu oficialii de la centru. Primarul orașului Sinaia spune că autostrada nu ar trebuie să afecteze stațiunile montane.

„De-a lungul orașelor Bușteni și Sinaia, unde autostrada este aproape de oraș, trebuie să treacă prin tunel. Avem o mare problemă: proiectantul care a câștigat licitația nu face nimic. După ce ne-a arătat mai multe soluții, proiectul e blocat, nu se face nimic. Proiectul e total blocat, sper ca ministrul Grindeanu să intervină. De un an nu s-a făcut nimic. Contractul nu e respectat”, susține primarul din Sinaia, Vlad Oprea (PNL).

Compania Națională de Drumuri a încheiat, anul trecut, un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu firma Consitrans. Firma a prezentat o soluție tehnică pentru realizarea autostrăzii, dar ea a fost respinsă de Sorin Grindeanu, potrivit declarației făcute pentru Europa Liberă. Ministrul a precizat că firma se înscrie în termenii contractuali.

„I-am rugat pe colegii mei din Minister să încerce să aibă discuții cu firma respectivă, fiindcă am văzut tot felul de poziții cum că se ajunge la o autostradă care are costul de aproape opt miliarde de euro. O sută și ceva de kilometri de autostradă, să ajungi la opt miliarde de euro pe soluțiile tehnice mi se pare extrem de mult și nu pot să accept așa ceva”, a spus ministrul în interviul acordat Europei Libere în luna septembrie.

Potrivit acestuia, România nu își permite să construiască o autostradă la un asemenea cost. Grindeanu a acuzat voalat autoritățile locale că susțin ideea tunelului, care este extrem de costisitoare.

„Habar nu am ce ce proiect a primit ministrul Grindeanu. Nu ne-a spus care e soluția finală. Se pare că cineva nu dorește autostrada”, a fost replica primarului din Sinaia.

Edilul a catalogat drept „o mare prostie” ideea lansată de ministrul Transporturilor privind apariția unor porțiuni de drum expres de la Comarnic la Brașov.

„Nicăieri în lume nu există o combinație de drum expres cu autostradă, mai ales pe zona asta. E total aberant. Oricum toate sunt numai vorbe. Ministerul are pâinea și cuțitul în mână, proiectantul nu a respectat termenele. Mi se pare o prostie să faci ceva mixt, nu are legătură cu realitatea. A spus-o cineva care habar nu are de mobilitatea urbană. Sugrumi autostrada pe un drum expres?”, a fost poziția lui Oprea.

El îl acuză pe ministrul Grindeanu de lipsă de dialog.

„Cred că Ministerul Transporturilor nu își face treaba, nu urmărește contractul. Austria, Italia, Elveția, Germania au astfel de autostrăzi, noi de ce nu putem?”, se întreabă edilul din Sinaia.

Primarul e sceptic că va exista o autostradă construită în următorul deceniu între Comarnic și Brașov.

Primar Bușteni: Nu știm traseul autostrăzii

Laurențiu Mircea Corbu este primarul orașului Bușteni, aflat pe traseul viitoarei autostrăzi. Spune că a existat o întâlnire la Consiliul Județean în vara acestui an, unde s-a prezentat un proiect pentru Comarnic - Brașov.

„Nu este nimic bătut în cuie, nu este nimic palpabil. La ora actuală nu știu traseul autostrăzii. A fost o variantă tunel și alta prin pădure, pe sus”, a afirmat primarul din Bușteni pentru Europa Liberă.

Edilul are mai mare încredere în proiectul legat de centurile ocolitoare, decât în cel al autostrăzii. Ar urma să apară patru centuri ocolitoare: la Comarnic, Azuga, Bușteni și Râșnov.

„Cred că putem vorbi despre ocolitoare, nu despre autostradă. Ea depinde de voința domnilor de la București. Încearcă de 30 de ani”, a precizat edilul Corbu.

Nici primarul din Comarnic nu are multă încredere în construirea autostrăzii. Sorin Popa (PSD) spune că nu este „nimic concret”.

„Ni s-a spus că se va construi prin tunel, în jur de 14 km. După aceea nu ne-au mai convocat”, a spus primarul, care nu era informat că ministrul Grindeanu a respins deja varianta avansată în vară.

Primarul din Comarnic: Și bucureștenii sunt nervoși, dar și ai mei sunt nervoși

Și edilul din Comarnic crede că varianta centurilor ocolitoare are șanse mai mari de reușită.

„Ocolitoarele nu înlocuiesc autostrada, dar vor debloca o parte din circulație. Și locuitorii din Comarnic au probleme din cauza traficului, nu pot traversa dintr-un cartier în altul, și ai mei sunt furioși, și bucureștenii sunt”, a susținut primarul Popa.

Nu înțelege de ce autostrada nu s-a construit până în prezent. Ultimele discuții cu Ministerul au avut loc în urmă cu doi ani.

Președintele CJ Prahova: Soluția bună, rapidă și de compromis sunt centurile ocolitoare. Autostrada nu apare până în 2030

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), spune că până se va realiza autostrada, vor fi utile centurile ocolitoare de la Comarnic, Azuga și Bușteni.

„Lucrăm cu CNAIR și ministerul Transporturilor la ele. Studiile de fezabilitate sunt terminate, se lucrează pentru finanțarea pentru fonduri europene. Cred că până la finalul anului se rezolvă finanțarea. Urmează proiectul tehnic, plus execuție. Durata de execuție ar trebui să fie de cel mult doi ani. E un orizont de timp mai rezonabil decât cel pentru autostradă”, a declarat Dumitrescu pentru Europa Liberă.

Soluția ocolitoarele e considerată de șeful CJ Prahova „bună, rapidă și de compromis”. Acestea vor avea o singură „bandă lărgită” pe sens. Costul final al investiției ar fi de aproximativ 300 de milioane de de euro.

„Într-un exercițiu financiar european ai 3-4 miliarde de euro. Nu poți finanța o singură autostradă cu 8 miliarde de euro. Realist vorbind, în deceniul 2020 – 2030 nu există nicio șansă pentru autostrada București – Brașov, în deceniul 2030 – 2040 sunt șanse. Vedem ce va fi”, a adăugat Iulian Dumitrescu.

Contractul privind viitoarea autostradă Comarnic Brașov prevede realizarea studiului de fezabilitate în 30 de luni, începând din martie 2021, și încă 12 luni pentru proiectul de lucrări și execuție. Până acum nu s-a stabilit în mod oficial traseul viitoarei autostrăzi, la 18 luni de la semnarea contractului.

Autostrada Ploiești – Brașov ar urma să aibă 105 kilometri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG