Linkuri accesibilitate

Comerțul cu arme a crescut în pandemie. Care sunt țările cu cele mai mari vânzări


SUA sunt de departe cea mai importantă forță militară din lume. În SUA se produc și vând și cele mai multe arme, potrivit informațiilor oficiale.
SUA sunt de departe cea mai importantă forță militară din lume. În SUA se produc și vând și cele mai multe arme, potrivit informațiilor oficiale.

Pandemia de Covid-19 nu a dus la o scădere a vânzărilor de arme și servicii militare. Dimpotrivă. Cele mai mari 100 de companii militare din lume au vândut mai mult în 2020 decât în 2019. Valoarea este impresionantă: 531 de miliarde de dolari.

În timp ce multe dintre industrii au fost afectate de restricțiile impuse de pandamie, cea a armamentului și-a continuat evoluția pozitivă. Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (IICP) din Stockholm a publicat, luni, un raport potrivit căruia vânzările de arme au crescut în 2020 cu 1,3% față de anul precedent.

Datele cuprind informațiile oficiale ale celor mai importante 100 de companii din industrie și relevă o creștere graduală în ultimii ani a industriei armamentului. Față de 2015, de pildă, de când IICP include în analizele sale și companiile chineze, vânzările au crescut cu 17%. 2020 a fost al șaselea an consecutiv de creștere.

Evoluția din 2020 vine în contextul în care economia globală s-a contractat cu 3,1% din cauza pandemiei de coronavirus.

„Giganții industriei au fost în mare măsură protejați de cererea susținută a guvernelor pentru bunuri și servicii militare”, a declarat Alexandra Marksteiner, cercetător la Programul de cheltuieli militare și producție de arme al IICP.

„În mare parte a lumii, cheltuielile militare au crescut, iar unele guverne au accelerat chiar plățile către industria de arme pentru a atenua impactul crizei Covid”.

SUA și restul lumii

Liderul detașat al clasamentului este Statele Unite ale Americii. 41 de companii americane se află în top 100, vânzările lor fiind de 285 de miliarde de dolari, adică mai bine de jumătate din totalul vânzărilor la nivel mondial.

De altfel, din 2018, cele mai puternice cinci companii de armament din lume sunt toate din SUA.

Jumătate dintre armele vândute în lume sunt comercializate de companii americane.
Jumătate dintre armele vândute în lume sunt comercializate de companii americane.

IICP mai arată că industria armelor din SUA trece printr-un val de fuziuni și achiziții. Pentru a-și extinde portofoliile de produse și pentru a obține astfel un avantaj competitiv atunci când licitează pentru contracte, multe companii mari de armament din SUA aleg să fuzioneze sau să achiziționeze întreprinderi promițătoare aflate la început de drum.

„Această tendință este deosebit de pronunțată în sectorul spațial”, a spus Marksteiner. „Northrop Grumman și KBR sunt printre companiile care au achiziționat în ultimii ani firme de mare valoare, specializate în tehnologia spațială".

Locul doi pe națiuni este ocupat de China. Companiile chineze au vândut în 2020 bunuri de 66,8 miliarde de dolari, cu 1,5% mai mult decât în 2019.

„În ultimii ani, companiile de armament chineze au beneficiat de programele de modernizare militară ale țării și se concentrează pe fuziunea militar-civilă”, a spus dr. Nan Tian, cercetător principal al Institutului de la Stockholm.

„Au devenit unii dintre cei mai avansați producători de tehnologie militară din lume.” NORINCO, de exemplu, a co-dezvoltat sistemul militar-civil de navigație prin satelit BeiDou și și-a aprofundat implicarea în tehnologiile emergente.

China ocupă locul doi în privința volumului de vânzări de arme, potrivit datelor din 2020.
China ocupă locul doi în privința volumului de vânzări de arme, potrivit datelor din 2020.

Situația din Europa

Un sfert din companiile din top 100 sunt europene, totalul vânzărilor lor fiind de aproximativ o cincime la nivel mondial, adică 109 miliarde de dolari. Marea Britanie, Franța, Rusia și Germania sunt cele mai importante dintre ele.

Cele șapte companii britanice au înregistrat vânzări de arme de 37,5 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 6,2% față de 2019. Vânzările de arme ale BAE Systems – singura firmă europeană din primele 10 – au crescut cu 6,6%, până la 24 de miliarde de dolari.

„Vânzările agregate de arme ale celor șase companii franceze din Top 100 au scăzut cu 7,7%”, a spus dr. Lucie Béraud-Sudreau, directorul Programului SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme.

„Această scădere semnificativă s-a datorat în mare parte unei scăderi puternice de la an la an a numărului de livrări de avioane de luptă către Dassault. Vânzările de arme ale Safran au crescut, totuși, datorită vânzărilor crescute de sisteme de ochire și navigație.”

Vânzările de arme ale celor patru firme germane enumerate în Top 100 au atins 8,9 miliarde de dolari în 2020 – o creștere de 1,3% față de 2019.

Împreună, aceste firme au reprezentat 1,7% din vânzările totale de arme din Top 100. Rheinmetall – cel mai mare producător german de arme – a înregistrat o creștere a vânzărilor de arme cu 5,2%. În schimb, constructorul naval ThyssenKrupp a raportat o scădere de 3,7%.

Nouă companii din Rusia se află în top 100, cu vânzări de 26,4 miliarde de dolari în 2020, mai puțin cu 6,5% decât în 2019.

5% din totalul armelor vândute la nivel mondial provin din Rusia.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG