Linkuri accesibilitate

Comisarul pentru Euro: România nu mai poate reduce taxele


Comisarul pentru zona Euro și dialog social, Valdis Dombrovskis

Vciepreședintele Comisie Europene, Valdis Dombrovskis, care este și comisar pentru zona Euro a declarat că la reuniunea de la Bucureşti a miniştrilor de Finanţe din UE s-a discutat despre reducerea taxelor pentru cei care au venituri foarte mici.

„În ceea ce priveşte situaţia din România, după cum ştiţi, ne-am exprimat îngrijorări faţă de întreaga traiectorie fiscală a bugetului” a explicat comisarul Valdis Dombrovskis: „pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”.

La finalul întâlnirii miniștrilor de finanțe din UE, care a avut loc sâmbătă la Bucrești, Dombrovskis a reamintit că, în 2015, Comisia Europeană avertizase Bucureștiul împotriva planurilor privind o reducere masivă a cotei de TVA. De la 1 ianuarie 2016, cota generală de TVA a fost redusă în România de la 24% la 20%, iar apoi la 19%, începând cu ianuarie 2017.

Această reducere de TVA, de 4 puncte procentuale, „a dus la actuala deteriorare a spaţiului fiscal”, a precizat comisarul pentru moneda euro Potrivit lui.Dombrovskis, astfel de recomandări trebuie trecute la „cadrul general privind comentariile fiscale”.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au discutat, sâmbătă, despre reducerea taxelor în ceea ce priveşte forţa de muncă, mai ales pentru categoriile slab plătite. Comisarul pentru spațiul Euro a precizat că „sfatul Comisiei Europene este de reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere” Această recomandare nu este destinată însă României, care deja a exersat un exces al reducerilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene a criticat acum trei zile România pentru întârzierea reformelor structurale, lărgirea deficitului de cont curent şi majorarea salariilor fără a creşte competitivitatea. Valdis Dombrovskis a amintit că anul trecut în luna iunie, Comisia Europeană a atras atenţia României că nu a luat măsuri pentru a-şi corecta devierea de la ţinta de deficit bugetar. Această ţintă ar trebuie să fie de 1% pe an în perioadele de creştere economică şi de 3% în perioadele de criză.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG