Linkuri accesibilitate

UE investighează Apple, Google şi Meta pentru concurență neloială. Amenzile pot ajunge la 20% din cifra de afaceri


Comisia Europeană (CE) va investiga companiile Apple, Alphabet (proprietarul Google) şi Meta pentru presupuse încălcări ale regulilor UE pentru concurența corectă pe piață, transmit Reuters şi AFP. Investigația ar putea duce la amenzi uriașe pentru aceşti giganţi IT.

Aceasta este prima investigație permisă de noua legislație, Digital Market Act (DMA), care a intrat vigoare pe 7 martie și reglementează activitatea companiilor care furnizează servicii online de căutare, reţele sociale şi aplicaţii de chat.

Noua lege prevede că aceste companii trebuie să asigure condiţii de concurenţă echitabile pentru rivalii lor şi să ofere utilizatorilor mai multe opţiuni.

„Comisia (Europeană) suspectează că măsurile puse în aplicare de aceşti actori-cheie nu reuşesc să respecte în mod eficient obligaţiile ce le revin în temeiul DMA”, a transmis Comisia Europeanp într-un comunicat.

Autoritățile UE mai spun că doresc să deschidă pieţele digitale dominate de marile companii IT, să protejeze apariţia şi creşterea start-up-urilor în Europa şi să îmbunătăţească posibilitatea utilizatorului de a alege.

Investigațiile privind Alphabet și Apple se referă la dispoziția legală care impune companiilor să direcționeze gratuit clienții și către oferte din afara propriilor magazine de aplicații.

De asemenea, experții Comisiei vor examina dacă Alphabet acordă întâietate produselor proprii în rezultatele oferite de motorul de căutare Google. Alphabet e suspectată că a exploatat motorul Google, de exemplu, pentru a-şi favoriza propriile servicii de comparare a preţurilor la hoteluri, bilete de avion sau alte bunuri de consum vândute online, în defavoarea concurenţilor.

Google a mai fost deja amendată cu 2,4 miliarde de euro pentru un asemenea comportament în 2017.

Alphabet şi Apple sunt investigate și pentru restricțiile impuse altor dezvoltatori în magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store.

Potrivit Comisiei, cele două companii „restricţionează capacitatea dezvoltatorilor de a comunica şi de a-şi promova în mod liber ofertele şi de a încheia direct contracte” cu utilizatorii finali, „în special prin impunerea de diverse taxe”.

Într-o speță asemănătoare, Apple a fost deja amendată cu 1,8 miliarde de euro la începutul lunii martie, în urma unei anchete deschise după o plângere a platformei de streaming Spotify.

De asemenea, Comisia Europene va cerceta dacă Apple respectă legea europeană care protejează dreptul la alegere al utilizatorului. Experții comisiei sunt îngrijorați ca „designul ecranului de alegere a browserului web îi împiedică pe utilizatori să îşi exercite în mod real opţiunea” de a alege un alt browser decât Safari, oferit de Apple.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, critică unele practici ale marilor giganți IT, care ar profita de poziția dominantă pe piață pentru a elimina concurența sau pentru a limita opțiunile utilizatorilor
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, critică unele practici ale marilor giganți IT, care ar profita de poziția dominantă pe piață pentru a elimina concurența sau pentru a limita opțiunile utilizatorilor

La rândul ei, Meta, proprietarul Facebook și Instagram, este investigat pentru că nu a respectat regula care îi cere să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de a folosi datele cu caracter personal pentru a-i oferi publicitate țintită.

Pentru a se conforma, Meta a oferit utilizatorilor Facebook şi Instagram un abonament plătit care le permite să evite să fie vizați de publicitate. Însă utilizatorii care doresc să păstreze serviciul gratuit trebuie să fie de acord să își ofere la schimb datele lor personale.

Bruxelles-ul consideră că „alegerea binară impusă de modelul Meta «pay or consent» nu oferă o alternativă reală utilizatorilor care nu îşi dau consimţământul”.

Investigația CE trebuie să fie finalizată într-un an, termen prevăzut în legea europeană privind piețele digitale.

Timp de ani de zile, poziția dominantă pe piață a marilor companii IT nu a putut fi sancționată la nivelul blocului din cauza unei legislaţii care descuraja insuficient asemenea practici. Acum, Comisia Europeană susține că, prin DMA, a dobândit un instrument suficient de puternic pentru a le cere companiilor să se conformeze, scrie Reuters.

„Putem vedea deja schimbări pe piaţă. Dar nu suntem convinşi că soluţiile propuse de Alphabet, Apple şi Meta se conformează cu obligaţiile”, a declarat comisarul european pentru sectorul digital, Thierry Breton.

Conform noilor reguli, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală a unei companii IT. Amenda poate ajunge la 20% din cifra de afaceri mondială pentru încălcări grave şi repetate.

În 2023, Alphabet a câștigat în total peste 307 miliarde de dolari, Apple peste 383 de miliarde de dolari iar Meta peste 134 de miliarde de dolari, potrivit datelor financiare publicate de cele trei companii.

De asemenea, legea piețelor digitale permite autorităților europene să desființeze companiile care comit abateri grave și repetate, ca mijloc de descurajare şi ca ultimă soluţie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG