Perioada pentru care este permis votul cetățenilor care și-au schimbat domiciliul și au viză de flotant scade de la 90 la 60 de zile, a anunțat marți seară purtătorul de cuvânt al guvernului, Ionel Dancă.
Guvernul a finalizat marți proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care-și va asuma răspunderea în parlament iar printre amendamente s-a numărat și condiția vizei de flotant.
Dancă spune că „obiectivul guvernului Orban, al guvernului PNL, de a readuce democrația în alegerile locale a fost îndeplinit (...), astfel încât să fie aleși primarii performanți, cu o reprezentativitate largă din punctul de vedere al majorității voturilor exprimate pentru alegerea lor și pentru a evita și reduce fenomenul primarilor de care comunitatea este nemulțumită și care cu un număr redus de voturi continuă să conducă comunitățile respective”.
Un alt amendament aprobat în ședința de marți vizează numărul de semnături - cerință a mai multor organizații civice care au solicitat facilitarea înscrierii în cursa electorală a candidaților independenți.
„A fost agreată și respectată, așa că numărul de semnături a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă pentru depunderea candidaturilor, amendament depus de colegii de la USR”, a spus Dancă.
Un alt amendament vizează reprezentarea minorităților naționale din parlamentul României și a formațiunilor politice din parlament în structurile birourilor electorale, astfel încât să fie permisă această reprezentare, pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au un număr de șapte senatori sau zece deputați, a informat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Alt amendament privește modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare „astfel încât această activitate să fie facilitată față de normele aflate în vigoare care îngreunează, pe de o parte, acreditarea observatorilor independenți și, în același timp, permite prezența în proximitatea secțiilor de votare a unor reprezentanți politici care nu au ce căuta în zona respectivă”, a explicat Ionel Dancă.
Miercuri, guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul finalizat marți seară.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se întrunește de la ora 14.00.
Premierul Ludovic Orban a anunțat pe 16 ianuarie că guvernul său își va asuma răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale în vederea modificării alegerii primarilor în două tururi de scrutin și nu într-unul singur, cum este acum. În replică, Marcel Ciolacu a anunțat imediat că partidul său va profita de oportunitatea pe care i-o oferă asumarea răspunderii și că va introduce moțiune de cenzură. La scurt timp, liderii UDMR au anunțat că vor susține demersul PSD chiar dacă partidul lor nu-și propune să intre la guvernare.
Citește și: