Linkuri accesibilitate

Agenda conferinței de securitate de la München, dominată de războiul din Ucraina


Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, este șeful delegației SUA la Conferința de Securitate de la München.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, este șeful delegației SUA la Conferința de Securitate de la München.

Peste 40 de şefi de stat şi de guvern şi 90 de miniştri vor participa la conferinţă, care se desfăşoară de vineri până duminică, în capitala landului Bavaria/Germania.

Conferința de la München are loc într-un moment în care tensiunile de securitate la nivel global se accentuează.

Observatorii se așteaptă ca situația din Ucraina să domine agenda conferinței. Este foarte posibilă o întâlnire la nivel înalt între secretarul de stat SUA, Anthony Blinken, și ministrul chinez de externe, Wang Yi. Ar fi prima discuție față în față la nivel înalt, după ce Statele Unite au doborât presupuse baloane spion chinezești.

Cancelarul german, Olaf Scholz, președintele francez, Emmanuel Macron, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se află printre numeroșii oficiali de vârf care participă la Conferința de securitate.

Anul acesta la conferința de securitate nu vor participa reprezentanții Rusiei și Iranului, care nu au fost invitați de organizatori.

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, va participa la conferință, fiind prima dată de la începutul pandemiei când un înalt oficial al guvernului chinez participă la acest eveniment.

Agendă încărcată de tensiuni globale

Observatorii se așteaptă la discuții intense legate de securitatea Europei, despre ce capacitatea militară proprie ar trebui să aibă continentul, despre cât de mult ar trebui să se bazeze pe Statele Unite pentru propria securitate.

Delegații vor discuta, de asemenea, despre enormul impact global al războiului din Ucraina, care a afectat toate domeniile esențiale, de la aprovizionarea cu energie, până la prețul alimentelor.

Discuțiile de la conferință vor scoate în evidență, mai remarcă observatorii, și o realitate dură pentru liderii vestici: războiul din Ucraina a arătat clar că o parte semnificativă din țările lumii nu împărtășesc viziunea occidentală.

Eforturile de a-i face pe liderii africani, asiatici și latino-americani să izoleze Moscova au eșuat, mai ales din cauza influenței Rusiei. Aceste state din emisfera sudică, mai ales, reproșează în plus Occidentului că nu a arătat suficient interes pentru conflictele și nedreptatea din acele regiuni.

Conferința de securitate a servit în trecut ca barometru al relațiilor dintre Rusia și Occident. În 2007, Vladimir Putin ataca Statele Unite într-un discurs devenit deja celebru, văzut acum ca o primă luare de poziție a liderului rus împotriva democrațiilor liberale.

Anul trecut, conferința a avut loc cu doar câteva zile înainte de începerea războiului din Ucraina. Liderii occidentali l-au îndemnat atunci pe președintele Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina și l-au avertizat privind consecințele grave ale unui atac.

Anul acesta, liderii se vor confrunta deja cu consecințele deciziei lui Putin de a declanșa cel mai devastator război din Europa de la al Doilea Război Mondial.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG