Linkuri accesibilitate

Departamentul de la Cotroceni de unde au plecat proiectele legilor securității naționale. Cine îl sfătuiește pe Klaus Iohannis?


Din Administrația Prezidențială de la Cotroceni face parte și un Departament al Securității Naționale compus din trei consilieri de stat ai președintelui Klaus Iohannis.
Din Administrația Prezidențială de la Cotroceni face parte și un Departament al Securității Naționale compus din trei consilieri de stat ai președintelui Klaus Iohannis.

Prima semnătură de asumare a proiectelor securității naționale ar fi fost pusă la Cotroceni, în cadrul Departamentului Securității Naționale, organism format din trei consilieri de stat ai președintelui Klaus Iohannis.

Dintr-un răspuns trimis de Serviciului de Informații Externe (SIE) către publicația „Umbrela” Strategică reiese că prima variantă a legilor securității naționale a plecat de la Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale.

„În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului”, se precizează în răspunsul primit de Serviciul de UmbrelaStrategica.ro.

Proiectele au fost făcute publice primata dată de G4Media, publicație care le-a primit de la sursă de presă. Inițiativele acordă serviciilor de informații puteri fără precedent, reduc controlul civil asupra acestora, ar acorda președintelui mai multă putere în relația cu membrii Consiliului de Apărare a Țării (CSAT).

Aceste proiecte au dus la reacții ale societății civile. Zeci de ONG-uri au semnat proteste sau au luat poziții împotriva acestor inițiative care aduc mai mult cu fosta Securitate decât cu organizarea unor servicii de informații moderne.

Oficiul pentru Informații și legile securității

Din acest Departament al Securității Naționale amintit în răspunsul Serviciului de Informații Externe către „Umbrele Strategică” fac parte trei consilieri prezidențiali de stat:

  • Constantin Dudu Ionescu;
  • Ion Oprișor;
  • Mihai Șomordolea;

Primul dintre aceștia este și directorul Oficiului pentru Informații Integrate, organismul prin care acest Departament pentru Securitate Naționale ține legătură cu serviciile de informații din România.

„Nici nu știam bine cine mai sunt consilierii lui Iohannis în domeniul Securității. Nu știam că este domnul Constantin Dudu Ionescu. Nu știu ce face acolo, nu i-am urmărit activitatea”, comentează sec Sorin Ioniță de la Expert Forum.

Europa Liberă a discutat cu mai mulți foști angajați ai Administrației Prezidențiale din mandatele altor șefi de stat și cu foști directori de servicii de informații. Aceștia ne-au spus că, dacă Departamentul Securității Naționale a fost implicat în elaborarea proiectelor, înseamnă că o variantă a acestor inițiative a fost realizată la Oficiul pentru Informații Integrate.

Oficiul amintit stabilește prioritățile din activitatea serviciilor de informații. Este în subordinea Administrației Prezidențiale, este condus de Constantin Dudu Ionescu și din biroul de conducere fac parte reprezentanți ai tuturor serviciilor, inclusiv SRI (Serviciul Român de Informații) sau SIE (Serviciul de Informații Externe), așa cum reiese din legislația care prevede funcționarea Oficiului.

Claudiu Săftoiu (fost șef al SIE: octombrie 2006 - martie 2007) a lucrat la înființarea acestui oficiu de la Cotroceni. El este de altă părere atunci când vine vorba de implicarea acestui organism în conceperea primei variante a proiectelor legilor.

„Dacă de la Departamentul Securității Naționale a plecat solicitarea de consultare a SIE, asta nu înseamnă că Oficiul a realizat prima variantă acestor proiecte legislative. Din ce știu, la acest oficiu ajungeau răspunsurile primite de la serviciile de informații legate de acest proiect. Nu cred că au fost realizate la Oficiul Informațiilor Integrate”, ne-a precizat Săftoiu.

Administrația Prezidențială nu a răspuns până în acest moment la întrebarea dacă proiectele de lucru legate de reorganizarea serviciilor de informații au plecat de la Oficiul pentru Informații Integrate sau nu.

Despre proiecte, Klaus Iohannis a spus că știe despre ele, sunt doar proiecte, a insistat, vor suferi modificări, și a criticat faptul că ele au fost dezvăluite presei.

Șeful Oficiului

Klaus Iohannis l-a adus în 2015 pe Dudu Ionescu la Palatul Cotroceni, pentru a-l numi consilier de stat. Fostul ministru din perioada Convenției Democratice a fost numit și în fruntea Oficiului pentru Informații Integrate.

Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat al Președintelui României
Constantin Dudu Ionescu, consilier de stat al Președintelui României

Apropierea lui Constantin Dudu Ionescu de echipa prezidențiala ar fi fost realizată prin Eduard Hellvig, unul din oamenii cheie din echipa de campanie a președintelui Iohannis în 2014.

Hellvig a fost chiar consilier al lui Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999 – 2000, atunci când aceste a fost ministru de Interne. Dudu Ionescu este și nașul de cununie al șefului SRI, conform informațiilor Europei Libere. Aceste legături au mai fost menționate și de alte publicații.

Am solicitat Administrației Prezidențiale informații despre modul în care se realizează consilierea președintelui Klaus Iohannis de către Constantin Dudu Ionescu, dar nu am primit niciun răspuns. Solicitarea a fost făcută în urmă cu aproape două luni.

Generalul Constantin Degeratu a ocupat această funcție până la momentul respectiv, Degeratu fiind mult și Comandatul Armatei Române (1997-2000) și consilier de stat în perioada mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.

Acesta a refuzat să ne răspundă la întrebările legate de calitatea consilierii pe probleme de securitate națională pe care o primește Iohannis. Traian Băsescu a refuzat să ne răspundă și la întrebările legate de Constantin Dudu Ionescu.

Urcușurile și coborâșurile lui Dudu Ionescu, pe scurt

Actualul consilier de stat de la Cotroceni a fost un politician care s-a aflat în centrul reflectoarelor în perioada mandatului de Președinte al Românie al lui Emil Constantinescu (1996-2000). Atunci, a ocupat funcțiile de ministru al Apărării și, apoi, de ministru al Internelor.

După eșecul PNȚCD și al lui Emil Constantinescu la alegerile de la sfârșitul lui 2000, intră în afaceri și conduce activitatea din România a concernului israelian Elbit Systems, companie specializată în armament. Elbit a avut și are numeroase contracte cu Armata Română, de la echipamente încorporate pe avioane și elicoptere până la tehnică de luptă pentru infanterie.

Constantin Dudu Ionescu la depunerea jurământului în calitate de ministru al Apărării Naționale. În dreapta, premierul Victor Ciorbea. 13 februarie 1998
Constantin Dudu Ionescu la depunerea jurământului în calitate de ministru al Apărării Naționale. În dreapta, premierul Victor Ciorbea. 13 februarie 1998

Unul dintre colaboratorii din acel moment al lui Dudu Ionescu era Costin Georgescu, directorul SRI din perioada 1996-2000. Acesta spune că nu a ținut legătura cu actualul secretar de stat. „Pot spune că era un om bine pregătit și că a fost un ministru foarte bun. A fost implicat în mineriade, în mandatul său a fost oprit Miron Cozma”, ne-a transmis fostul șef de la SRI.

Dudu Ionescu revine în administrația publică odată cu numirea lui Eduard Hellvig în frunte SRI, fostul său consilier din perioada când era ministru.

După numirea acestuia în fruntea serviciului român de informații, Constantin Dudu Ionescu este numit direct al Oficiului de Informații Integrate și devine și consilier al președintelui Klaus Iohannis. Până la numirea lui Ionescu, funcția de director al Oficiului a fost asigurată de generalul Constantin Degeratu.

Departamentul Securității Naționale

Ion Oprișor este un alt consilier de stat care face parte din Departamentul Securității Naționale de la Cotroceni.

El este consilier prezidențial în cadrul Departamentul Securității Naționale, organism din cadrul Administrației Prezidențiale. Toți cei aproape 20 de consilieri prezidențiali de stat fac parte dintr-un departament care se ocupă de probleme sociale, educație, cultură, comunicare etc.

Ion Oprișor, consilier de stat al Președintelui României.
Ion Oprișor, consilier de stat al Președintelui României.

Oprișor este general în rezervă. A deținut diverse funcții executive în cadrul Comandamentului Artileriei, Statului Major General și în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, având diferite grade, de la locotenent la general. A fost Șef al Biroului Doctrine în Statul Major General (2001-2002) și Șef al Secției Doctrine și Regulamente (2002-2003).

În perioada 2003-2005, a ocupat funcția de expert în cadrul Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar în intervalul 2005-2006 a fost consilier în cadrul Secretariatului aceleiași instituții.

Între 2006 și 2015 a ocupat funcțiile de Consilier de stat și de Secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. A făcut parte din echipa de elaborare a Doctrinei Acțiunilor Întrunite ale Forțelor Armate (ediția 2001), a Doctrinei Pregătirii Forțelor Armatei (ediția 2003) și a Doctrinei Planificării Operațiilor Întrunite (ediția 2003). Ion Oprișor a fost numit Consilier Prezidențial la data de 6 martie 2015.

Mihai Şomordolea este al treilea consilier al Președintelui României pe probleme militare și de securitate. Mihai Șomordolea a fost numit Consilier de stat la data de 9 martie 2015.

Mihai Șomordolea, consilier de stat al Președintelui României
Mihai Șomordolea, consilier de stat al Președintelui României

Este absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare din București, licențiat în științe juridice al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și doctor în Științe Militare. În perioada 2008-2015 a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării și începând cu 9 martie 2015 a fost numit Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

A participat la misiuni în cadrul Comandamentului KFOR și a fost senior național reprezentativ al României în teatrul de operațiuni Kosovo (2007-2008). A activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale încă din anul 1987, având diferite grade de la locotenent la general-maior.

Din 2008 ocupă funcția de șef al Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG