Linkuri accesibilitate

Polonia | Val de proteste în urma legii ce ar urma să expulzeze automat migranții sosiți din Belarus


O femeie ține un banner cu portretul unui copil migrant dispărut în timpul unui protest organizat în solidaritate cu migranții care au fost trimiși înapoi în Belarus. Fotografie realizată la data de 17 octombrie 2021.
O femeie ține un banner cu portretul unui copil migrant dispărut în timpul unui protest organizat în solidaritate cu migranții care au fost trimiși înapoi în Belarus. Fotografie realizată la data de 17 octombrie 2021.

Sute de oameni au demonstrat în Varșovia și Cracovia pentru a le cere autorităților să ofere refugiaților un tratament mai bun. Legislativul polonez a introdus joi o lege ce ar urma să interzică accesul imigranților veniți din Belarus. Mulți provin din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

În capitala țării, oamenii s-au adunat în fața Sejm-ului, camera inferioară a Parlamentului polonez, și au strigat „opriți tortura de la graniță”. Protestatarii le cer politicienilor și autorităților să oprească deportările imigranților, exprimându-și grijile față de felul prost în care aceștia sunt tratați.

Autoritățile de la Varșovia și Bruxelles au acuzat regimul lui Alexandr Lukashenko de folosirea refugiaților drept armă de negociere în lupta sa cu sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană. Blocul comunitar a adoptat o serie de măsuri punitive în urma alegerilor din august 2020, când conducerea de la Minsk a negat rezultatul alegerilor prezidențiale și a suprimat violent protestele rezultate.

Autoritățile din Germania s-au plâns de un val de imigranți ilegați sosiți din Belarus. Acestea au estimat că peste 4.300 de imigranți ar fi sosit în Germania din luna august și până în prezent.

Joi, 14 octombrie, Parlamentul polonez a aprobat un amendament la legea privind cetățenii străini ce le-ar permite polițiștilor de frontieră să expulzeze imediat imigranții pătrunși ilegali în țară.

Parlamentul a aprobat, totodată, construirea unui zid pentru a-i împiedica pe imigranți să pătrundă în Polonia. Proiectul amintește de măsura similară adoptată de Ungaria în 2015, când Guvernul condus de Viktor Orban a decis ridicarea unui gard de sârmă de-a lungul graniței cu Serbia și Croația pentru a opri fluxul de refugiați veniți din Siria. Zidul, înalt de doi metri și jumătate, ar urma să fortifice permanent granița dintre Belarus și Polonia și ar costa aproximativ 353 de milioane de euro.

Măsurile adoptate de Polonia au fost criticate de Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), catalogându-le drept sfidătoare la adresa dreptului și libertății oamenilor de a cere azil – lucru recunoscut în Convenția de la Geneva.

Autoritățile poloneze au declarat că majoritatea migranților sosiți în țară provin din țări precum Irak, Siria, Yemen și Iran.

Numărul de refugiați a crescut semnificativ în ultimele luni. Potrivit agenției de frontieră din Polonia, din august 2021 și până în prezent au existat mai bine de 16.000 de încercări de a traversa ilegal granița dintre Polonia și Belarus. În același interval al anului trecut, doar 120 de încercări de traversare ilegală a graniței au fost depistate de către autorități.

Condițiile înfruntate de migranți sunt dure. Potrivit Euractiv, aproximativ șapte persoane au murit de-a lungul graniței de est a Europei de la începutul crizei și până în prezent. Mare parte din aceștia riscă să moară de frig în următoarea perioadă. Unele grupuri de ajutor s-au mobilizat și le-au oferit migranților pături pentru a-i ajuta să se încălzească.

Legile adoptate de Polonia fac parte dintr-o serie de măsuri ce poziționează statul din Estul Europei în conflict direct cu legile și valorile promovate de Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională poloneză a stabilit că unele articole din tratatele Uniunii Europene nu sunt compatibile cu legea fundamentală națională.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG