Linkuri accesibilitate

Consiliul Elevilor cere o altă structură a anului școlar. De ce vor elevii ca școala să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie


Elevi la deschiderea anului școlar
Elevi la deschiderea anului școlar

Consiliul Național al Elevilor a cerut ministrului Educației să retragă proiectul de ordin privind structura anului școlar 2020-2021, în care cursurile sunt prevăzute a începe pe 14 septembrie și a se încheia pe 19 iunie, iar cele două semestre ar urma să fie separate de o vacanță, alta decât cea de iarnă.

Consiliul Elevilor consideră că o astfel de măsură ar produce haos, pentru că perioada dintre vacanța de iarnă și cea intersemestrială, de trei săptămâni de cursuri, va fi dedicată rezolvării situației școlare, și nu aprofundării materiei.

Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an școlar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educației – nu structura anului școlar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală și profesională a elevului, ci metodele de predare-învățare-evaluare folosite și arhitectura curriculară implementată”, susțin elevii într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Potrivit propunerii Consiliului Național al Elevilor, anul școlar ar trebui să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie.

Argumentele elevilor:

  • calendarul examenelor naționale este unul decalat, elevii sunt nevoiți să susțină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilație
  • orice zi petrecută la școală în luna iunie este resimțită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul școlar masiv, dar și incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu
  • măsura ar fi benefică și pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină școala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate și a condițiilor improprii de desfășurare a actului educațional, elevii nu mai pot asimila informația livrată la un randament satisfăcător.

Ne dorim stabilitate și asumare politică pentru ca anul școlar să înceapă pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie și vom continua să milităm pentru concretizarea acestui demers. Îi solicităm doamnei Ministru al Educației și Cercetării să vadă beneficiile pe termen lung care vor deriva din această măsură. Vacanțele profesorilor, tichetele de vacanță ale antreprenorilor în turism pot aștepta. Educația nu mai poate aștepta", a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică, pe 6 ianuarie, proiectul structurii anului școlar 2020-2021.

Anul școlar are 34 de săptămâni și se structurează pe două semestre:

  • Semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021)
  • Semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

‚‚Având în vedere perioada în care vor avea loc Sărbătorile Pascale, am propus fracționarea vacanței de primăvară pentru a permite familiilor reunite, inclusiv membrilor din diaspora, să celebreze împreună”, a spus Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit ordinului, vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021)
  • Vacanța intersemestrială (30 ianuarie - 7 februarie 2021)
  • Vacanța de primăvară
  • Paștele Catolic (2 - 11 aprilie)
  • Paștele Ortodox (30 aprilie - 9 mai)
  • Vacanța de vară (18 iunie 2021 - data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG