Linkuri accesibilitate

Consulul general al Chinei la New York a fost expulzat


Linda Sun, un fost consilier al guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, iese din tribunalul federal din Brooklyn, însoțită de Chris Hu, soțul ei, după ce a fost acuzată că a acționat ca agent neînregistrat al guvernului Chinei din New York.
Linda Sun, un fost consilier al guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, iese din tribunalul federal din Brooklyn, însoțită de Chris Hu, soțul ei, după ce a fost acuzată că a acționat ca agent neînregistrat al guvernului Chinei din New York.

Consulul general al Chinei la New York a fost expulzat. Măsura a fost luată miercuri după ce o fostă consilieră a guvernatorului New Yorkului a fost acuzată marţi că a spionat pentru regimul de la Beijing, potrivit CNN.

Consulatul Chinei din New York a negat informațiile conform cărora diplomatul său de vârf a fost înlăturat, declarând că consulul general „își îndeplinește sarcinile ca de obicei”.

Declarația pare să contrazică remarcile făcute anterior de guvernatorul New York-ului Kathy Hochul – al cărei fost consilier a fost acuzat că a acționat ca agent al guvernului chinez – și Departamentul de Stat, care susținea că trimisul chinez și-a părăsit funcția.

„Consul general Huang Ping își îndeplinește sarcinile ca de obicei. Sperăm că mass-media se va abține de la senzaționalizarea informațiilor false”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Consulatului General Chinez la New York, într-o declarație pentru CNN.

Câteva ore mai târziu, consulatul a publicat un comunicat de presă pe site-ul său cu fotografii care îl arată pe Huang ocupat la lucru marți. În fotografii, Huang a fost văzut vizitând casa unui fost pilot american din Philadelphia care a ajutat China să lupte împotriva Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit CNN, guvernatoarea Kathy Hochul a declarat în timpul unui eveniment că a vorbit la telefon cu un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat şi și-a „transmis dorinţa“ expulzării „consulului general al Chinei de la New York”.

Ea a fost informată ulterior că acesta nu se mai află în misiunea de la New York.

Anunţul vine după ce Linda Sun, fostă adjunctă a şefului de cabinet al lui Hochul şi consilieră a fostului guvernator al New Yorkului Andrew Cuomo, a fost acuzată de conspiraţie la încălcarea Legii privind înregistrarea agenţilor străini, fraudă cu vize, contrabandă cu ajutorul străinilor şi conspiraţie pentru spălare de bani, conform unei copii a actului de acuzare.

Soţul ei, Chris Hu, a fost, de asemenea, acuzat de conspiraţie pentru spălare de bani şi conspiraţie pentru comiterea de fraude bancare, precum şi de utilizarea abuzivă a mijloacelor de identificare, au declarat marţi procurorii federali.

Linda Sun şi Chris Hu au pledat „nevinovat” la toate acuzaţiile în faţa instanţei federale marţi după-amiază. Cauţiunea lui Sun este stabilită la 1,5 milioane de dolari, iar cea a soţului ei, la 500.000 de dolari.

Hochul a declarat miercuri că ajută Departamentul de Justiţie de luni întregi şi că va continua să lucreze cu acesta. Ea a numit acţiunile lui Sun o „trădare absolută a încrederii a două administraţii ale guvernului statului” şi a mărturisit că fosta sa angajată a mers atât de departe încât chiar i-a falsificat şi semnătura ei pe documente.

Hochul a spus că FBI-ul „i-a pus o singură întrebare” – să verifice dacă pe un document era semnătura ei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG