Linkuri accesibilitate

Consultările de la Cotroceni încep la 12.00, timp egal pentru partide


Președintele Klaus Iohannis are programate opt întâlniri cu reprezentanții partidelor parlamentare și cu grupul minorităților
Președintele Klaus Iohannis are programate opt întâlniri cu reprezentanții partidelor parlamentare și cu grupul minorităților

Președintele Klaus Iohannis începe joi, de la ora 12.00, consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru a nominaliza un nou premier care să formeze Guvernul, reprezentanții PNL sunt programați să intre primii la discuții, iar PSD și Pro România, care susțin același candidat, au întâlniri separate.

Reprezentanții grupului parlamentar al minorităților naționale vor încheia seria întâlnirilor, potrivit calendarului anunțat de Administrația Prezidențială.

Programul întâlnirilor:

  • 12.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • 12:45 - Partidul Social Democrat (PSD)
  • 13:30 - Uniunea Salvați România (USR)
  • 14:15 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • 15:00 - Partidul Mișcarea Populară (PMP)
  • 15:45 - Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
  • 16:30 - Grupul parlamentar Pro Europa
  • 17:15- Grupul parlamentar al minorităților naționale

Președintele Klaus Iohannis a declarat deja că prima opțiune pe care o susține este posibilitatea declanșării alegerilor anticipate.

„Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate”, a spus Klaus Iohannis miercuri, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură.

A doua opțiune este formarea unui guvern construit „de și în jurul Partidului Național Liberal”.

„Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare”, a spus președintele Iohannis.

PNL, care îl va propune tot pe Ludovic Orban ca premier, va susține varianta declanșării alegerilor anticipate, la care se poate ajunge prin dizolvarea Parlamentului dacă două propuneri de Guvern nu sunt votate.

Strategia PNL este să nu voteze învestirea unui Guvern și să negocieze cu toate partidele politice, inclusiv ALDE, pentru ca guvernele PNL să pice în parlament, potrivit lui Ludovic Orban.

„Vrem să ajungem cât mai rapid la un deznodământ, iar acest deznodământ va fi influențat decisiv de ce decizie va lua președintele, se poate ajunge la anticipate sau nu. Iar președintele a spus foarte clar că susține alegerile anticipate”, a spus Ludovic Orban, miercuri seara, la Digi 24.

PSD și Pro România au anunțat că îl propun pe Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA), pentru funcția de premier, după o discuție Marcel Ciolacu- Victor Ponta.

Obiectivul PSD și Pro România, care se pregătesc să formeze o alianță pentru alegerile locale și parlamentare, este să construiască în jurul lor o majoritate prin care să poată bloca alegerile anticipatele.

Alianța USR-PLUS susține declanșarea alegerilor anticipate, dar este dispusă să intre la guvernare dacă, după consultări, decizia va fi formarea unui alt Guvern. Alianța are o propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloș, și susține, potrivit lui Dan Barna, că este „pregătită să participe, cu miniștri”, la o guvernare care va avea ca prim obiectiv adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Acest scenariu este valabil doar în situația în care majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor”, a spus Barna.

Este posibil ca, după orele 18.00, la încheierea seriei de consultări, președintele să anunțe pe cine va desemna să formeze noul Guvern.

Potrivit Constituției, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, președintele poate dizolva Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură (art. 89).

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la trei luni de la învestirea sa.

Moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, cu 28 peste numărul necesar pentru demiterea Guvernului.

XS
SM
MD
LG