Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord și Coreea de Sud au reluat dialogul | Ce înseamnă acest lucru pentru viitor?


Secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman și ministrul sud-coreean de externe, Chung Eui-yong, în cadrul unei întâlniri la ministerul de externe din Seul, unde Sherman a reiterat poziția SUA privind programul nuclear al Coreei de Nord.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au reluat dialogul, anunțând reînceperea comunicării în urma unui schimb de scrisori din aprilie între liderii celor două țări.

Acest anunț reprezintă un progres semnificativ în ceea ce privește relațiile celor două țări, mai ales de la eșecul summit-ului între fostul președinte al SUA și liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

Compania de televiziune de stat a Coreei de Nord, KCNA, a declarat că toate canalele de comunicare dintre cele două țări au fost redeschise la ora locală 10, pe 27 iulie, în conformitate cu acordul dintre liderul Coreei de Nord și președintele sud-coreean Moon Jae-in. Liniile telefonice militare au revenit în operare, de asemenea.

KCNA a declarat că redeschiderea canalelor de comunicare este „un mare pas în recuperarea încrederii reciproce și promovarea reconcilierii”. Secretarul de presă al președintelui sud-coreean, Park Soo-hyun, a declarat că Moon și Kim au avut un schimb de scrisori în aprilie în care au căzut de acord că reînceperea comunicării la acest nivel este un prim pas înainte în ceea ce privește reluarea relațiilor.

Președintele Moon Jae-in a organizat un prim summit între Coreea de Nord și un președinte al SUA care a avut loc în Singapore în iunie 2018. Relațiile între Phenian și Seoul au fost totuși întrerupte după un al doilea summit între Kim și Trump în Hanoi.

Cel puțin 49 de linii de comunicare de urgență au fost introduse din anii 1970 cu scopul de a reduce din posibile neînțelegeri care ar promova lipsa de încredere și posibile intervenții militare, mai ales în contextul zonei demilitarizare de la granița dintre cele două țări. Coreea de Nord a întrerupt însă orice comunicare în 2020, ca urmare a deteriorării relațiilor în urma summit-ului cu SUA.

Kim Jong Un la aniversarea de 68 de ani de la armistițiul coreean. Armistițiul a fost semnat în 1953 și a pus capăt războiului din Coreea. Ca urmare a acelui război a fost instaurată zona demilitarizată coreeană.
Kim Jong Un la aniversarea de 68 de ani de la armistițiul coreean. Armistițiul a fost semnat în 1953 și a pus capăt războiului din Coreea. Ca urmare a acelui război a fost instaurată zona demilitarizată coreeană.

Acum întreaga națiune coreeană dorește să vadă relațiile Nord-Sud revenindu-și în urma eșecurilor și a stagnărilor”, a transmis postul nord-coreean KCNA.

Potrivit profesorului Yang Moo-jin de la Universitate pentru Studii Nord Coreene din Seul, remanierea comunicării între cele două țări este cerința de bază pentru repararea relațiilor și va deschide, de asemenea, calea către un dialog între Coreea de Nord și SUA.

Alți analiști sunt în schimb de părere că relațiile dintre statul nord-coreean și SUA nu se vor putea îmbunătăți decât în baza unui program de demilitarizare care să specifice dezarmarea nucleară a Coreei.

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud și-au reafirmat miercuri poziția față de armamentul nuclear al Coreei de Nord.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG