Relatările presei despre vizita lui Kim la Institutul de Arme Nucleare și la o bază de producție pentru materiale nucleare au fost însoțite de imagini în premieră ale centrifugelor.
A fost prima recunoaștere a programului nuclear al Coreei de Nord, interzis de mai multe hotărâri ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Fotografiile, transmise de Reuters, îl înfățișează pe Kim printre rânduri lungi de centrifuge metalice și utilaje care îmbogățesc uraniul.
Presa coreeană nu scrie nici când a avut loc vizita și nici locația centralei.
Kim invocă așa-zise amenințări ale Statelor Unite
Kim le-a cerut muncitorilor să producă mai multe materiale pentru arme nucleare tactice, spunând că arsenalul nuclear al țării este vital pentru a face față amenințărilor din partea Statelor Unite și a aliaților săi.
Armele sunt necesare pentru „autoapărare și capacitatea unui atac preventiv”, a spus el.
Liderul nord-coreean a spus că „amenințările nucleare anti-RPDC” din partea „forțelor vasale conduse de imperialiștii americani” au depășit linia roșie, fără a preciza la cine se referă și când au fost făcute aceste amenințări împotriva Coreei de Nord.
Coreea de Sud a condamnat dezvăluirea de către Coreea de Nord a uzinei sale de îmbogățire a uraniului și a spus că nu va accepta niciodată deținerea de arme nucleare de către Phenian, a declarat Ministerul Unificării din Sud.
Se crede că Coreea de Nord are mai multe uzine de îmbogățire a uraniului.
Analiștii spun ca imaginile comerciale din satelit arată că s-au făcut construcții în ultimii ani la Centrul de Cercetare Științifică Nucleară Yongbyon, incluzând uzina de îmbogățire a uraniului.
Centrul de Cercetare Științifică Nucleară Yongbyon este principala uzină nucleară din Coreea de Nord, care operează primele reactoare nucleare. Este situat în județul Nyongbyon din provincia Phenianul de Nord, la aproximativ 100 km nord de capitala Phenian.
Uraniul este un element radioactiv care există în mod natural. Pentru a produce combustibil nuclear, uraniul brut este supus unor procese care au ca rezultat un material cu o concentrație crescută a izotopului uraniu-235.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat luni că agenția ONU a observat activități în concordanță cu funcționarea unui reactor și a uzinei de îmbogățire a centrifugelor de la Yongbyon.
Kim a subliniat necesitatea de a spori numărul de centrifuge pentru a „crește exponențial” arsenalul nuclear al Coreei de Nord și de a extinde utilizarea unui nou tip de centrifugă pentru a consolida producția de materiale nucleare de calitate pentru arme.
Ce spun experții despre fotografii
Centrifugele văzute în fotografii par mai mici și mai scurte decât tipurile despre care se credea anterior că erau folosite de Coreea de Nord, sugerând că și-a dezvoltat propriile centrifuge pentru a îmbunătăți capacitățile de separare, a declarat Lee Sang-kyu, expert în inginerie nucleară la Institutul Coreean pentru Analiza Apărării din Coreea de Sud.
Fotografiile au confirmat, de asemenea, că regimul de la Phenian folosește un sistem în cascadă în care un număr mare de centrifuge sunt interconectate pentru a obține uraniu foarte îmbogățit, a adăugat el.
Noul tip de centrifugă arată că Coreea de Nord își îmbunătățește capacitățile ciclului combustibilului, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.
„Kim pare să sugereze, de asemenea, că proiectele de arme nucleare tactice nord-coreene se pot baza în principal pe uraniu pentru nucleele lor”, a spus el.
Acest lucru este notabil deoarece Coreea de Nord este mai capabilă să-și extindă stocurile de uraniu foarte îmbogățit, în comparație cu procesul mai complicat pentru plutoniu, a spus Ankit Panda.
Coreea de Nord a invitat câțiva oameni de știință străini să vadă o uzină de centrifugare la Yongbyon în 2010, dar Jenny Town de la Centrul Stimson din SUA spune că relatarea de vineri din presa de stat reprezintă prima și singura fotografie a echipamentului nuclear.
„Arată cât de avansată a devenit capacitatea lor de îmbogățire, ceea ce conferă o credibilitate mai mare atât capacității, cât și hotărârii lor de a-și spori arsenalele de arme nucleare”, a spus ea.
Sistem de rachete testat de Kim pentru exporturile în Rusia
Ar putea fi, de asemenea, de natură să influențeze alegerile din SUA și să transmită un mesaj următoarei administrații de la Casa Albă că denuclearizarea nu mai este posibilă și că SUA ar trebui să recunoască Coreea de Nord ca stat nuclear, a spus Hong Min, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul.
Vineri, un înalt oficial rus de securitate, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu Kim în Coreea de Nord şi a discutat probleme bilaterale şi internaţionale, a informat agenţia de ştiri rusă Interfax.
Întâlnirea este cel mai recent schimb la nivel înalt între cele două state pe fondul aprofundării cooperării militare.
Phenianul continuă să furnizeze arme Rusiei, potrivit analiștilor, inclusiv rachete balistice produse în acest an.
KCNA a declarat într-un raport separat că Kim a supravegheat testul de lansare a unui nou sistem de rachete cu lansare multiplă de 600 mm, despre care un oficial sud-coreean a spus că ar fi fost destinat testării armelor pentru exportul în Rusia.
Coreea de Nord a făcut șase teste nucleare subterane între 2006 și 2017 și a arătat fotografii cu ceea ce susține că ar fi focoase nucleare.
Estimările numărului de arme nucleare nord-coreene variază foarte mult.
În iulie, un raport al Federației Oamenilor de Știință Americani a concluzionat că țara ar fi produs suficient material fisionabil pentru a construi până la 90 de focoase nucleare, dar că probabil că a asamblat până acum aproape 50.