Linkuri accesibilitate

Coronavirus vs Hipocrate. Medicii, între pacienți și lipsa protecției: „Noi suntem în prima linie. Dar cu ce?”


Personalul medical răspunde penal dacă nu oferă asistență pacienților a căror viață este în pericol.
Personalul medical răspunde penal dacă nu oferă asistență pacienților a căror viață este în pericol.

Multe cadre medicale au ajuns să se simtă prinse între ciocan și nicovală. Legea și jurământul le obligă să trateze orice pacient a cărui viață este în pericol, dar lipsa dotărilor împotriva infecțiilor îi lasă descoperiți în fața coronavirusului. Unii cedează și refuză pacienți sau demisionează.

Internarea și oferirea de asistență medicală pacienților aflați în stare de urgență, a căror viață este în pericol, este obligatorie atât legal, cât și din punct de vedere deontologic, al jurământului depus de medici la începutul carierei, a explicat pentru Europa Liberă doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România.

Sunt însă multe cazuri în care cadrele medicale se văd în postura de a trata pacienții fără dotări minimale de protecție împotriva noului coronavirus. Până astăzi, 285 de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19 și mai multe spitale au fost închise în carantină. Există cazuri în care cadrele medicale refuză pacienți la internare sau pur și simplu vor să demisioneze și să plece acasă.

Duminică seară, secretarul de stat Raed Arafat le-a reamintit sub o formă mai dură cadrelor medicale care au refuzat sau se gândesc să refuze pacienți, de frică să nu fie infectați cu Covid-19, de obligația lor. „Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală”, a spus Arafat, referindu-se la cazurile în care unii medici au refuzat internarea unor pacienți, până la aflarea rezultatelor testelor privind Covid-19. Cazuri care au captat atenția publică au fost la o maternitate din Iași, la spitalul din Mioveni sau, mai nou, la cel din Orăștie.

Nu este o presiune, este o obligație firească să internezi urgențele. În contextul actual, lumea are o spaimă. Dar urgențele vitale, așa cum sunt ele definite în actele normative, te obligă în orice situație – și dacă e război, și dacă e vorba de inamic – să îl tratezi. Indiferent că este Covid-19 sau nu”, explică Gheorghe Borcean, pentru Europa Liberă.

Dacă vine o femeie gravidă la termen și capul copilului este întors între picioare, te mai întrebi dacă e Covid sau nu-i Covid? Nu poți să te dai rănit că nu ai combinezon.
Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România


Președintele Colegiului Medicilor din România arată imaginea de ansamblu: „Pacienții nu trebuie abandonați. Lumea se îmbolnăvește în continuare și de alte boli. Noi vorbim astăzi despre 44 de morți de Covid-19, dar nimeni nu mai vorbește astăzi despre faptul că în țară mor în continuare oameni de cancer, de accidente cerebrale, de infarct miocardic, de accidente de circulație, de ocluzie. Sunt mult mai mulți oamenii aceia.

Cu toate acestea, realitatea din teren este că majoritatea spitalelor nu au suficiente echipamente de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus, iar convertirea unor unități sanitare din spitale obișnuite într-unele dedicate special tratării cazurilor de Covid-19 sperie și mai mult cadrele medicale, lipsite de dotări specifice, arată pentru Europa Liberă liderul confederației sindicale Sanitas, Leonard Bărăscu.

„Oamenii au zis, ok, noi suntem în prima linie, astăzi suntem soldații. Dar cu ce?”, povestește sindicalistul despre mesajele pe care le primește zilnic din toate județele României. „Lipsurile sunt imense, lipsesc aceste mijloace de protecție și sunt colegi care s-au opus ca spitalele lor, fiind nepregătite, să fie transformate în spitale pentru Covid-19. Au spus, dacă mie nu îmi dai ce îmi trebuie, eu nu pot să primesc aici niște oameni care să mă îmbolnăvească pe mine și eu să nu mai pot trata în continuare pe alții. Nu vorbesc de combinezoane, de măști speciale. Ei nu au nici strictul necesar. Oamenii sunt prinși la mijloc. Te trezești că intră tot spitalul în carantină, cum a intrat Gerota”, explică Leonard Bărăscu, pentru Europa Liberă.

Șeful Colegiului Medicilor din România amintește însă că meseria de medic nu este ca oricare alta. „Dacă vine o femeie gravidă la termen și capul copilului este întors între picioare, te mai întrebi dacă e Covid sau nu-i Covid? Termini nașterea și dup-aia mai vedem. Nu poți să te dai rănit că nu ai combinezon și să refuzi pacienta care naște. Este o discuție sterilă. Acesta este jurământul”, consideră medicul Gheorghe Borcean.

Atelierul speranței
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00

Toți pacienții ar trebui considerați suspecți de Covid-19

Am redus activitatea cu 80%. Spațiile din spitale, astăzi, ar fi suficiente pentru a izola acei pacienți, până avem confirmarea că este sau nu infectat.
Gheorghe Borcean, președinte Colegiul Medicilor din România


După declanșarea stării de urgență și emiterea ordonanțelor militare care au ajuns să facă legea în România, spitalele au demarat un protocol special de triaj, explică Gheorghe Borcean. La intrare, în corturi sau diverse anexe ridicate în afara spitalului, înainte de a fi preluați de medici, pacienților li se face o așa-zisă anchetă epidemiologică, pentru a se stabili dacă sunt cu risc de a purta virusul Sars-Cov 2. Sunt întrebați de istoricul de călătorie și de contact cu persoane care au călătorit în focare de Covid-19, sunt verificați de simptome ale infecției cu noul coronavirus. Dacă se consideră că există risc de infectare, chiar dacă pacientul este asimptomatic, cadrele medicale din spital își iau măsuri de protecție. Desigur, de multe ori pacienții ascund fapte sau pur și simplu nu știu că au fost expuși infectării.

Tocmai de aceea, explică președintele Colegiului Medicilor, „transmiterea fiind comunitară, putem presupune că oricine este un posibil contact sau este pozitiv”.

Doctorul Gheorghe Borcean amintește că toate internările din prezent se fac într-un context special: spitalele sunt aproape goale, pentru că sunt internate și operate doar urgențele, deci cei internați ar avea unde să fie izolați, până la aflarea rezultatelor oficiale ale testului de Covid-19. „Există niște ordine de ministru prin care ni s-a spus să golim secțiile spitalelor. Să nu mai operăm și să tratăm doar urgențele vitale. Și acum ne aflăm în situația că secțiile spitalelor sunt cvasi-goale, dacă lumea respectă ordinele. Am redus activitatea cu 80%. Spațiile din spitale, astăzi, ar fi suficiente pentru a izola acei pacienți, până avem confirmarea că este sau nu infectat”, explică Borcean.

Până la triaj și luarea de măsuri de protecție în spital, cadrele medicale spun însă că de multe ori nu au cu ce să se protejeze. „Toată lumea se plânge. Nu avem măști, calote, combinezoane, soluții de dezinfectat. Mai este o anomalie, înainte se zicea că nu avem bani. Acum avem bani și nu ai de unde să iei, explică Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Președintele Colegiului Medicilor avertizează și el că, așa cum medicii sunt obligați de lege să trateze urgențele, și managerii de spitale sunt obligați să asigure dotările de protecție. „Este și obligația șefilor de spitale, managerilor, să facă în așa fel să existe echipament de protecție pentru tot corpul profesional, nu doar medici. Legea ne obligă și pe unii, și pe alții, pe noi să tratăm pacienții, pe aceia, să aprovizioneze spitalul. Este obligația lor. Cel care nu face acest lucru își asumă niște riscuri juridice. Cum gestionează fiecare situația, asta ține de nivelul de conștiință și de înțelegere ale fiecărui medic și fiecărui spital”, explică Gheorghe Borcean.

Lucrurile se mișcă însă greu, în ciuda asigurărilor date de autoritățile de la vârf că se cumpără echipament suficient. „Și dacă ai avea astăzi milioane de euro, nu ai de unde cumpăra. Dar bolnavii și pacienții nu au nicio vină”, mai spune Borcean.

5 lucruri despre munca de acasă, în izolare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG