Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Metoda „magazinul" folosită de unii profesori în perioada predării online


imagine generică
imagine generică

Unele cadre didactice au folosit în perioada epidemiei de coronavirus metoda „magazinul”, în sensul că fișele de lucru pentru copii erau lăsate la un magazin din localitate, iar acestea erau ridicate de părinți pentru ca elevii să poată lucra pe ele.

Trecerea bruscă de la predarea tradițională la predarea online a generat situații inedite pentru cadrele didactice. În timp ce Guvernul discuta despre cumpărarea de laptop-uri sau tablete, mai mulți copii care nu au acces la internet și la un dispozitiv pentru predarea online au folosit magazinul din apropiere într-un mod neobișnuit.

În situația descrisă pentru Europa Liberă, profesorii lasă fișele de lucru la un magazin de unde sunt ridicate de un părinte, iar temele rezolvate sunt din nou predate la magazin după un anumit interval. Totul pentru a respecta ordonanțele militare emise în starea de urgență.

Metoda „magazinul” pentru continuarea predării în perioada stării de urgență a fost folosită de cadrele didactice mai ales în zonele unde copiii nu au avut posibilitatea desfășurării online a orelor de studiu. Ea reprezintă o improvizație a cadrelor didactice și nu o soluție gândită la nivelul Ministerului Educației. Profesorii susțin că au fost lăsați să se descurce cum pot, deoarece în primele două luni ale stării de urgență nu au existat nici mijloacele necesare desfășurării orelor online, dar nici o strategie clară din partea structurilor de conducere din educație. Inspectorii din județe știu de această soluție folosită de cadrele din educație și au cerut profesorilor să o utilizeze dacă nu altă variantă.

„Metoda magazinul este folosită în județul Olt, dar și în alte zone din țară. Unui profesor care nu face ore online i-a venit ideea să ducă fișele de lucru la magazinul din localitate și acolo vin părinții să ridice tema pentru copii. A doua zi vin și lasă tema tot la magazin, de unde o ia profesorul”, a explicat pentru Europa Liberă un cadru didactic.

Potrivit cadrelor didactice din județul Olt, măsura a fost încurajată de un inspector zonal pentru a fi folosită de profesori dacă nu pot preda online.

Metoda a fost confirmată și de Marin Manolescu, profesor universitar la Departamentul de Formare a Profesorilor de la Universitatea București.

„Îmi spunea o învățătoare de lângă București că face fișe de lucru pentru elevi, le duce la magazin în plic pentru elev, vine mama să ia pâinea și ia plicul cu aplicații pentru elevi. A doua zi, mama duce plicul la magazin”, a povestit profesorul Manolescu într-o discuție pe Facebook despre motivația profesorilor și predarea în perioada epidemiei de coronavirus.

Potrivit acestuia, situația nouă a generat și lucruri pozitive în sistemul de învățământ.

„Împart cadrele didactice în trei categorii: naufragiații, cei care nu au ce căuta în sistemul de învățământ, dar au nimerit aici, doi, meseriașii, artizanii și, trei, profesioniștii. După părerea mea, în perioada asta, naufragiații cred că și-au dat seama că nu e locul lor aici”, a spus profesorul Manolescu.

În discuția la care a participat și profesorul Ovidiu Pănișoară, profesor universitar și director al Departamentului de Formare a Profesorilor la Universitatea București, acesta a susținut că profesorii „au fost aruncați în ocean și li s-a spus să înoate”.

„Multă lume înjură predarea online. Faptul că profesori au reușit să găsească soluții, mai bune sau mai puțin bune, dar faptul că au reușit să găsească soluții a mișcat un pic lucrurile”, a afirmat profesorul Pănișoară, care consideră că după epidemia de coronavirus marele câștig va fi capacitatea profesorului de adaptare.

Marius Nistor, președintele Federației sindicatelor din educație Spiru Haret, laudă inițiativa celor care au aplicat metoda „magazinul”.

„Felicitări pentru profesorul care a făcut așa ceva sau pentru profesorii care au făcut așa ceva și pentru elevii care au ținut astfel legătura cu școala! Singurul loc unde puteau să fie lăsate materialele nu era decât în magazin, singurul loc unde puteau să ajungă și elevii fără să existe nici un fel de restricție. Aici nu putem discuta despre predare online cât timpul elevul nu are acces la mijloace de învățare comunicare online. Dacă nu are telefon, nu are acces la internet, dacă nu are o tabletă, un laptop, categoric trebuie să găsești altă variantă”, a declarat Nistor pentru Europa Liberă.

Marius Nistor afirmă că această situație trebuie depășită însă cât mai rapid cu putință.

„Copiii să dispună la conexiune la internet, de device-uri necesare, la fel și cadrele didactice”, a spus Nistor.

Potrivit acestuia, în țările din vestul Europei, școlile trimit prin poștă documentele pentru elevii care nu au posibilitatea să participe la orele online.

Peste 250.000 de elevi fără acces la predarea online

La două luni după închiderea școlilor, Guvernul a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziționarea de tablete pentru elevii din mediile defavorizate. Inspectoratele școlare au obligația să centralizeze situația copiilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online în contextul epidemiei de coronavirus, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

„În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziționarea acestora, va fi facilitată învățarea la distanță și pentru copiii din mediile defavorizate”, a precizat ministrul Educației.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG