Linkuri accesibilitate

Coronavirusul suferă mutații, spun cercetători. Cine sunt mai afectați, bărbații sau femeile?


Coronavirusul este mai agresiv în cazul bărbaților decât al femeilor, arată datele OMS
Coronavirusul este mai agresiv în cazul bărbaților decât al femeilor, arată datele OMS

Universitatea Oxford a dat publicității un studiu realizat de două echipe de cercetători din Beijing și Shanghai, care afirmă că virusul care a ajuns în 90 de țări și se apropie de infectarea a 100.000 de oameni a suferit mutații.

  • Este mai dificil de găsit un vaccin sau un tratament eficient în combaterea Covid-19 în condițiile mutațiilor genetice, mai arată studiul.

Este vorba despre două tipuri de coronavirus, pe care specialiștii le-au numit L și S, cel din urmă fiind mai vechi și mai puțin agresiv, el regăsindu-se în 30% din analiza a peste 100 de persoane infectate pe teritoriul Chinei. Cu alte cuvinte, mutația s-a produs la varianta L.

Același studiu arată că tipul L al coronavirusului este mai frecvent întâlnit, la 70% din cazuri, mai agresiv la manifestări și cu o capacitate mult mai rapidă atât de transmitere, cât și de multiplicare.

Între cele două tulpini ale coronaviruslui, mai spun cercetătorii chinezi preluați de cei de la Oxford, există diferențe genetice infime - sub 4%.

Ambele forme sunt găzduite de lilieci, așa cum s-a întâmplat și cu SARS, însă nu se cunoaște cu certitudine care este animalul care a preluat noul coronavirus și a găzduit mutația care a avut ca efect transmiterea de la om la om.

Studiul citat vorbește de posibilitatea ca animalul în cauză să fie un mamifer numit pangolină (Pholidota) insectivor (se hrănește în special cu furnici), care are solzi pe suprafața corpului, nu are dinți iar atunci când se simte în pericol se face ghem și se rostogolește.

Acest mamifer care multă vreme se credea că este o reptilă este folosit ca delicatesă în China, una dintre puținele țări în care trăiește (sudul Asiei și Africa sub-sahariană). În urmă cu o săptămână, președintele Chinei comuniste, Xi Junping, a interzis vânzarea în piețe și consumarea animalelor exotice, după ce pangolinele, altminteri o specie pe cale de dispariție, au devenit suspecte de transmiterea Covid-19 la om. Mamiferul în cauză era printre animalele din piața din Wuhan, care se vindeau ca aliment pentru restaurantele de lux, alături de fructe de mare și șerpi. China a deschis în februarie anul trecut un institut de studiu al pangolinelor.

Studiul cercetătorilor chinezi mai arată că deși varianta S, mai puțin agresivă, a coronavirusului a apărut în mai puține cazuri analizate, ea nu este pe cale de dispariție. Cercetătorii, care s-au aflat în legătură cu laboratoare din alte țări care studiază Covid-19, au anunțat în studiul citat că au existat doi pacienți depistați - unul în SUA și altul în Australia - la care coexistau ambele variante - și S și cel mult mai agresiv, L. Ei spun că, practic, ambele tulpini au părăsit China și s-au răspândit, probabil, în întreaga lume.

Ce este diferit la aceste tipuri de coronavirus nou, mai arată studiul, este capacitatea lor mai mare de adaptare odată ce omul le devine gazdă. Intrând în corpul omului, au o aderență mare la membranele celulare și o capacitate sporită, mai ales în cazul L, de a se multiplica.

Concluzia cercetătorilor este că aceste descoperiri solicită un sprijin puternic global de cercetări multidisciplinare care să combine datele genetice, epidemiologice și simptomele clinice ale pacienților contaminați cu coronavirusul Covid-19.

Noile date furnizate de OMS arată că bărbații sunt mai afectați de coronavirus decât femeile, cu un potențial de 65% de cazuri letale în cazul bărbaților. Ultimele date indică faptul că dintre femeile suspecte de Covid-19, procentul de mortalitate este de 1,7%, în vreme ce la bărbați este de 2,8%. În cazurile confirmate și cu simptome, mortalitatea este de 4,7% în rândul bărbaților și de 2,8% în rândul femeilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG