Inițiativa legislativă va fi depusă în regim de urgență, potrivit unor surse politice, și modifică actualele pedepse prevăzute de art. 352 din Codul penal, care impune acum amendă sau închisoarea de la șase luni la doi ani pentru cei care „zădărnicesc combaterea bolilor”, nerespectarea măsurilor luate de autorități.
- Inițiatori sunt senatorii liberali Iulia Scântei, Alina Gheorghiu și Daniel Fenechiu.
Modificarea este în sensul creșterii graduale a pedepselor cu închisoarea, în funcție de efectele pe care le au faptele celor care nu se supun măsurilor de carantină, de izolare pentru cei care mint autoritățile în cadrul anchetelor epidemiologice. Cazuri precum polițistul pensionar de 60 de ani, care a infectat până acum peste 50 de oameni și a întrerupt activitatea unui spital întreg (cel cu regim special pentru polițiști) sau cazul bărbatului depistat cu coronavirus care a venit din Spania la București cu avionul au determinat demersul de modificare a pedepselor.
Cum este legea acum
art 352.Cod penal
1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Care sunt modificările
a) dacă este vorba despre o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani.
b) închisoare de la 2 la 7 ani dacă există răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea a cel puțin a unei alte persoane
c) dacă efectul este infectarea a două sau a mai multor persoane, pedeapsa este cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
d) dacă intervine moartea unei persoane în acest lanț de răspândire a bolii, pedeapsa este de la 5 la 15 ani de închisoare.
e) Important, pentru cei care nu le spun autorităților competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase „informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
f) dacă există personal medical sau autorități angajate în prevenirea și combaterea bolilor despre care vorbim, pedepsele se majorează cu jumătate. Aceeași pedeapsă se aplică și pentru cei care „reduc substanțial capacitatea de funcționare a unui spital sau a oricărei instituții publice.
Dacă faptele se produc din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.
Cazul Gerota
Un polițist pensionar, angajat la DSP, a fost în Israel cu prietena și, la întoarcere, în ultimele zile ale lui februarie, s-a internat în spitalul cu regim special Dimitrie Gerota. Deși a fost întrebat dacă a fost plecat, pentru că prezenta, între altele, și simptome de Covid-19, a mințit medicii. Abia când testul a arătat că este infectat cu noul coronavirus a anunțat că a fost în Israel. Prea târziu. Fiul (care lucra la SRI), nora însărcinată și nepotul de trei ani au fost contaminați. La scurt timp, pacienți și medici de la spitalul Gerota au fost și ei infestați, spitalul a intrat în carantină. Aproape 20 de cadre medicale sunt acum internate la spitalul Victor Babeș și scoase din uz, în condițiile în care autoritățile au băgat în prima linie și medicii rezidenți, au chemat în voluntariat și studenții din ultimii ani de la Medicină, ca și pe elevii de la școlile postliceale de asistenți medicali.
Cazul Petroșani
O femeie întoarsă din Italia, infectată cu coronavirus, s-a internat într-un spital privat fără să spună că vine din țara care era deja focar al Europei. A îmbolnăvit rude și aproape 10 cadre medicale din spitalul respectiv.
Cazul zborului din Spania
Un bărbat depistat în Spania cu coronavirus și-a luat bilet și a venit la București cu o cursă în care se aflau aproape 60 de oameni, cu tot cu echipaj. Autoritățile române nu au avut timp să anunțe compania că a avut la bord un bolnav de Covid-19.
- Sunt mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor, unul dintre ele fiind și al polițistului care a produs până acum 50 de victime, fie prin contact direct, dar și prin intermediul celor cărora le-a transmis virusul chinezesc, deosebit de contagios.
- Până acum, autoritățile au aplicat amenzi celor care nu au respectat regimul de carantină sau de izolare. 120 de amenzi, 1, 8 milioane de lei în total. Cele mai multe amenzi au fost date în neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare județ.
Facebook Forum