Linkuri accesibilitate

Autoritățile le cer românilor să nu intre în panică și să nu aglomereze supermarketurile. Românul depistat cu coronavirus nu are simptome


Răspândirea coronavirusului în lume

Ministerul Sănătății a făcut apel, prin intermediul secretarului de stat Nelu Tătaru, ca românii să nu se panicheze după ce a fost declarat un caz de infestare cu Covid-19.

„Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață, să aglomerăm supermarketurile sau să ne alertăm rudele din străinătate, ” a spus Nelu Tătaru.

Și secretarul de stat, ca și medicul Adrian Streinu-Cercel, specialist în boli infecțioase și director al Spitalului Matei Balș, au anunțat că pacientul depistat cu coronavirus nu prezintă simptomele specifice contaminării - febră și tuse -, ci este purtător al virusului. Tânărul din Gorj va rămâne internat la Matei Balș.

Nelu Tătaru a anunțat că autoritățile au extins testarea persoanelor din Gorj și Dolj care au fost în contact cu italianul care ar fi transmis virusul la tânărul declarat oficial ca fiind primul pacient cu coronavirus din România. Secretarul de stat a mai arătat că, în continuare, cei testați din acest grup, nu au fost depistați pozitiv.

Va fi lansată - așa cum s-a decis la CSAT, cu o zi înainte - o linie telefonică, la care oricine poate cere informații. Nelu Tătaru speră ca, odată cu lansarea de către autorități a liniei TelVerde 0800800358, panica din rândul populației se va domoli.

Cei care au suspiciuni că au contactat virusul trebuie să sune la 112, iar cei care doresc doar să solicite informații despre coronavirus sunt sfătuiți să apeleze linia TelVerde 0800800358.

  • Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a subliniat că persoanele care intră timp de 14 zile în carantină vor primi de la autorități tot ce au nevoie în perioada respectivă, iar dacă sunt în autoizolare la domiciliu, o persoană din familie poate merge o dată pe zi la cumpărături.
  • 91 de persoane se află în acest moment în carantină, iar 7.174 în izolare la domiciliu, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru.

Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că bărbatul în vârstă de 25 de ani, care este infectat cu coronavirus și care a fost adus din Gorj este doar purtător al virusului, clinic sănătos și nu are nevoie de niciun tratament. Streinu-Cercel a mai precizat că cetățeanul italian de la care s-a infectat și românul a venit bolnav în România.

În momentul de față nu are nimic, e clinic sănătos. Pacientul nu are niciun tratament. E sănătos. Schema de tratament este că nu primește nimic, pentru că este sănătos”, a subliniat Streinu-Cercel.

Directorul Institutului „Matei Balș” a mai spus că acest virus e pe Pământ dinaintea apariției omului, dar câteodată își face apariția și creează probleme.

XS
SM
MD
LG