Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis face apel la calm, pentru că nu există încă motive de panică în privința coronavirusului


Președintele Iohannis a cerut CSAT vigilență pentru că este nevoie de responsabilitate și calm în gestionarea coronavirusului

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la calm din partea cetățenilor și a cerut presei să informeze constant despre coronavirus, „fără excese și fără transformare în senzațional”.

Apelul șefului statului a venit după prima ședință CSAT pe tema coronavirusului, în condițiile în care peste 4.000 de persoane se află în carantină, dintre care aproape 100 în carantină instituționalizată, după ce s-au întors în zone unde au fost declarate focare - China, Italia, vasul de croazieră oprit pe coastele Japoniei.

Iohannis le-a cerut oamenilor să fie calmi, pentru că nu există motive de panică atâta vreme cât nu există cazuri depistate. El le-a cerut să se informeze din surse credibile.

Șeful sgtatului a mai spus că este și responsabilitatea fiecăruia în parte să asigure o igienă personală și s-a arătat încrezător că România va face față unei potențiale apariții a infecției virale care a ucis aproape 4.000 de oameni din cei peste 80.000 diagnosticați cu Covid-19.

Măsuri de prevenție și de tratament

  • suplimentare controalelor de la frontieră - aeriantă, terestră, maritimă și fluvială
  • echipe medicale transferate și din alte județe în punctele de frontieră
  • asigurarea celor mai bune condiții, inclusiv echipamente de protecție, pentru medicii care vin în contact cu eventualele cazuri
  • suplimentare de fonduri guvernamentale pentru cumpărarea rapidă de camere izolatoare, inclusiv astfel de camere pe tărgi, echipamente, medicamente
  • înființarea unei linii telefonice la Ministerul Sănătății, unde oricine poate găsi informațiile de care are nevoie.

Președintele consideră că nivelul de mobilizare trebuie să fie ridicat „pentru că trăim o urgență medicală gravă”. Instituțiile responsabile au luat la timp măsurile pentru prevenirea contaminării.

„Am cerut CSAT să fie la cel mai înalt niv de vigilență, pentru că trebuie să tratăm situația cu responsabilitate și calm”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai cerut ca vârstnicilor să li se acorde o atenție sporită, câtă vreme ei sunt categoria cea mai vulnerabilă în fața coronavirusului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG