Linkuri accesibilitate

Ce spune fostul ministru Costel Alexe despre acuzațiile pe care i le aduc procurorii DNA


România - Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe

Costel Alexe a reacționat luni la acuzațiile pe care i le-au adus procurorii DNA în calitatea sa de președinte al organizației ieșene a PNL. El spune că a aflat „cu surprindere” de comunicatul DNA și de începerea urmăririi penale împotriva sa, dar susține că nu a „cerut” și nu a „luat în întreaga” sa „activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.”

El a anunțat că va studia acuzațiile care-i sunt aduse și că le va oferi organelor judiciare „toată cooperarea și transparența” sa.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupției (DNA) au cerut luni ridicarea imunității parlamentare a fostului deputat PNL Costel Alexe, ministru al Mediului la data comiterii faptelor penale de care este acuzat.

Procurorii spun că, în lunile martie și aprilie 2020, când era ministru al Mediului, Alexe ar fi pretins de la managerul unui combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, în valoare de 103.000 lei, în schimbul alocării „cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.”

Produsele ar fi fost primite pe 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a fostului ministru, spun procurorii DNA.

Mandatul lui Alexe la conducerea ministerului a fost pus sub semnul întrebării din cel puțin două motive: lipsa de intervenție cu privire la gradul ridicat de poluare din București și defrișările masive din păduri.

În ceea ce privește poluarea, ministrul a dat permanent vina pe arderile necontrolate din județul Ilfov și București. Cei care administrează gropile de gunoi ilegale sau neconforme îngroapă gunoiul importat sau rezultat la nivel de orașe, iar acesta ajunge în pânza freatică și apa este contaminată. Ministerul Mediului a pasat vina pe o topitorie de lângă București sau pe factorii meteo, care ar fi dispersat poluanții.

Comisia Europeană a deschis împotriva României 5 proceduri de infringement pe probleme de mediu. Una dintre proceduri vizează poluarea din București, Iași și Brașov.

În iulie, România a fost avertizată din nou de Comisia Europeană cu privire la calitatea aerului și a defrișărilor ilegale. De astă dată, a primit termen o lună pentru a rezolva tăierile abuzive, urmând ca într-o lună să fie sesizată Curtea de Justiție a UE dacă nu se conformează cerințelor Comisiei.

Costel Alexe acuza, la începutul anului, conducerea instituției pe care o conduce că nu a făcut nimic din 2016 până acum pentru stoparea tăierilor masive de păduri. Situația nu s-a schimbat în mandatul său, iar activiștii de mediu l-au acuzat în repetate rânduri că tolerează defrișările ilegale de păduri, dar Alexe a acuzat o campanie de fake news împotriva sa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG