Linkuri accesibilitate

 
Raport al Băncii Mondiale, Comisiei Europene și ONU: Costul total al reconstrucției Ucrainei este de 524 miliarde de dolari

Raport al Băncii Mondiale, Comisiei Europene și ONU: Costul total al reconstrucției Ucrainei este de 524 miliarde de dolari


O femeie trece pe lângă o clădire avariată de o rachetă rusească, în orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, Ucraina, 12 decembrie 2024
O femeie trece pe lângă o clădire avariată de o rachetă rusească, în orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, Ucraina, 12 decembrie 2024

La trei ani de la invazia rusească în Ucraina, o evaluare comună a daunelor și nevoilor Ucrainei, publicată marți de Guvernul Ucrainei, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Națiunile Unite estimează costul total al reconstrucției Ucrainei la 524 de miliarde de dolari (506 miliarde de euro).

Această a patra evaluare rapidă a daunelor și nevoilor (RDNA4) - făcută în comun de Grupul Băncii Mondiale, Guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și Națiunile Unite, cu sprijinul altor parteneri - face bilanțul a aproape trei ani de invazie în curs, estimând daunele și pierderile împreună cu nevoile de recuperare și reconstrucție timp de 10 ani.

Suma reprezintă de aproximativ 2,8 ori PIB-ul nominal estimat al Ucrainei pentru 2024.

Începând cu 31 decembrie 2024, invazia Ucrainei de către Rusia continuă să aibă efecte fizice, socioeconomice și de mediu profunde, care vor fi resimțite de generații, spun autorii evaluării.

Dincolo de impactul fizic și financiar, care sunt mai ușor de cuantificat, această a patra evaluare oferă o descriere calitativă a modului în care viețile oamenilor au fost modificate dramatic începând cu februarie 2022, când Rusia a invadat total Ucraina.

RDNA4 se bazează pe cele trei evaluări anterioare care au acoperit primele trei luni, primul an și primele 22 de luni.

În 2025, Guvernul Ucrainei, cu sprijinul donatorilor, a alocat 7,37 miliarde de dolari (7,12 miliarde de euro) pentru a aborda domenii prioritare precum: locuințe, educație, sănătate, protecție socială, energie, transport, alimentare cu apă, deminare și protecție civilă.

Un decalaj total de finanțare de 9,96 miliarde de dolari (9,62 miliarde de euro) pentru nevoile de redresare și reconstrucție rămâne pentru 2025.

Mobilizarea sectorului privat rămâne esențială pentru redresarea cu succes a Ucrainei, spun autorii evaluării.

„În ultimul an, nevoile de recuperare ale Ucrainei au continuat să crească din cauza atacurilor în curs de desfășurare ale Rusiei”, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal

„A patra fază a Evaluării Rapide a Daunelor și Nevoilor rămâne vitală pentru strategia noastră de recuperare. Mulțumim echipelor Băncii Mondiale, UE și ONU pentru sprijinirea și lucrul la acest proiect guvernamental, concentrându-se în acest an pe refacerea rapidă a programului principal. și dezvoltarea infrastructurii energetice și reconstruirea locuințelor pentru familiile ucrainene”, a adăugat premierul ucrainean.

RDNA4, care acoperă daunele suferite de-a lungul a aproape trei ani – din 24 februarie 2022 până la 31 decembrie 2024 – constată că daunele directe în Ucraina au ajuns în prezent la 176 miliarde dolari (170 miliarde euro), în creștere de la 152 miliarde dolari (138 miliarde euro) în RDNA3 din februarie 2024. Cele mai afectate domenii sunt: industria imobiliară, transportul și educația.

Conform evaluării actuale, 13% din totalul fondului de locuințe a fost deteriorat sau distrus, afectând peste 2,5 milioane de gospodării.

În sectorul energetic, a existat o creștere cu 70% a activelor deteriorate sau distruse al treilea raport de evaluare până în prezent, inclusiv generarea de energie, transportul, infrastructura de distribuție și termoficare.

În toate sectoarele, regiunile cele mai apropiate de linia frontului – Donețk, Harkov, Luhansk, Zaporojie, Herson și Kiev – au suferit aproximativ 72% din pagubele totale.

Un bărbat trage un cărucior lângă o clădire avariată din Avdiivka, o regiune ucraineană trecută sub control rusesc - 16 februarie 2025
Un bărbat trage un cărucior lângă o clădire avariată din Avdiivka, o regiune ucraineană trecută sub control rusesc - 16 februarie 2025

„Evaluarea evidențiază daunele extraordinare pe care Rusia le-a provocat Ucrainei”, a declarat Comisarul UE pentru Extindere, Marta Kos.

„UE sprijină deja reconstrucția și redresarea Ucrainei prin mobilizarea mai multor investiții private prin cadrul ucrainean de investiții și ajutând țara să se integreze mai profund în piața unică a UE. Acesta va fi un pilon al redresării Ucrainei și va crea noi oportunități atât pentru afacerile ucrainene, cât și pentru cele europene”, a mai spus comisarul UE.

Domeniile cu cea mai mare nevoie de reconstrucție și redresare

Nevoile de reconstrucție și redresare sunt cele mai mari în:

  • sectorul locuințelor, de aproape 84 de miliarde de dolari (81 de miliarde de euro).
  • sectorul transporturilor, cu aproximativ 78 miliarde de dolari (75 miliarde de euro),
  • sectorul energiei și al industriei extractive, de aproximativ 68 miliarde dolari (66 miliarde euro),
  • sectorul comerțului și industriei, cu peste 64 miliarde dolari (62 miliarde euro),
  • sectorul agriculturii, cu peste 55 miliarde dolari (53 miliarde de euro).

În toate sectoarele, costurile de curățare și gestionare a deșeurilor ajung la aproape 13 miliarde de dolari (12,6 miliarde de euro).

„Ucraina și oamenii săi continuă să dea dovadă de o rezistență incredibilă în fața daunelor grave, a suferințelor nespuse și a pierderilor personale”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

„Această evaluare actualizată surprinde progresele pe care le-a făcut Ucraina atât în ceea ce privește redresarea fizică, cât și economică, progresul în programul său de reforme ambițioase și nevoile sale semnificative de reconstrucție.”

13 miliarde de dolari din sectorul privat

Evaluarea exclude nevoi de peste 13 miliarde de dolari (12,6 miliarde de euro) în opt sectoare care au fost deja satisfăcute de Ucraina cu sprijinul partenerilor săi și al sectorului privat.

De exemplu, conform datelor guvernamentale, în 2024 au fost plătiți cel puțin 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) din bugetul de stat și din fondurile donatorilor pentru redresarea sectorului locuințelor. Peste 2.000 km de reparații de urgență au fost făcute pe autostrăzi, autostrăzi și alte drumuri naționale.

Sectorul privat a îndeplinit unele dintre nevoile critice, subliniind rolul său în procesul de redresare și reconstrucție.

Multe firme au început să investească în reparații și rezistență, inclusiv prin soluții energetice distribuite, cum ar fi centrale pe gaz, panouri solare și biogaz. Pe baza estimărilor IFC anterioare, sectorul privat ar putea acoperi o treime din nevoile totale, oferind o completare esențială a investițiilor publice.

„Adevăratul cost al războiului se măsoară în vieți umane și mijloace de trai”, a spus Matthias Schmale, coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina.

„Dincolo de ajutorul imediat, trebuie să contribuim la deschiderea oportunităților la scară pentru poporul ucrainean de a-și reconstrui viața cu demnitate. Aceasta înseamnă să investim în locuri de muncă demne, educație, asistență medicală și să acordați prioritate includerii grupurilor vulnerabile printre femei și fete, copii, persoane strămutate, comunități de romi, veterani de război și persoane cu dizabilități. Calea de urmat necesită consolidarea parteneriatelor, reducerea riscurilor investițiilor și un angajament ferm din partea noastră, nu doar să ajutăm structurile, ci să sprijinim restabilirea țesutului social al comunităților afectate de război”, a spus el.

Al patrulea raport de evaluare subliniază, de asemenea, că prioritizarea investițiilor în redresare și reconstrucție va fi esențială pentru aderarea Ucrainei la UE și pentru rezistența sa pe termen lung.

Aceste eforturi au ca scop reconstruirea infrastructurii țării, relansarea economiei acesteia și consolidarea cadrului instituțional în conformitate cu standardele UE.

Recuperarea oferă o oportunitate nu doar de a aborda distrugerea cauzată de invazia în curs, ci și de a reconstrui mai bine prin adoptarea de soluții inovatoare și reforme care să răspundă așteptărilor aderării la UE.

Constatările RDNA4 completează agenda de reformă și investiții a Planului Ucraina pentru următorii trei ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG