Linkuri accesibilitate

 
Trei ani de război. Summit de solidaritate la Kiev. Volodimir Zelenski: „Putin nu ne va oferi pacea”

Trei ani de război. Summit de solidaritate la Kiev. Volodimir Zelenski: „Putin nu ne va oferi pacea”


Kiev. 13 lideri europeni și premierul canadian participă în capitala Ucrainei la summitul pentru trei ani de la invazia rusească.
Kiev. 13 lideri europeni și premierul canadian participă în capitala Ucrainei la summitul pentru trei ani de la invazia rusească.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „trei ani de rezistență” și „eroismul absolut” al compatrioților săi. Lideri europeni și din Canada au mers luni dimineață la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, la trei ani de la invazia Rusiei, începută pe 24 februarie 2022.

Treisprezece lideri europeni și premierul Canadei – prezenți fizic luni la KIev – i-au spus președintelui Volodimir Zelenski că vor susține Ucraina în continuare până vor ajunge la o pace justă și dreaptă. Liderii europeni au anunțat un nou ajutor financiar pentru Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că UE trebuie să grăbească livrarea de arme și muniții către Ucraina. „Nu este în joc doar destinul Ucrainei, ci e și destinul Europei în joc”, a spus Ursula von der Leyen. Ea a anunțat un ajutor suplimentar de 3,5 miliarde de euro, pe lângă cele 135 de miliarde de euro din sprijinul existent al UE pentru Ucraina.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că Spania îi dăruiește Ucrainei un miliard de euro și a spus că țara sa va continua să ofere sprijin și echipament militar cu și mai multă hotărâre decât a făcut-o în trecut.

Prezent la Kiev, premierul Canadei Justin Trudeau a numit agresiunea Rusiei un război împotriva „modului nostru de viață, a democrației, a statului de drept, a autodeterminarii, a justiției”.

Trudeau a mai spus că Ucraina trebuie să lupte mai departe și pentru asta Canada va angaja Ucraina cu alte zeci de vehicule, sisteme de aterizare pentru avioane de luptă și alte milioane de cartușe de muniție.

La summit, în afara liderilor care au fost la Kiev, au participat online încă 27 de șefi de state sau de guverne, printre care președintele interimar al României, Ilie Bolojan, sau premierul japonez, Shigeru Ishiba, care a declarat că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un act scandalos care zguduie însăși temelia ordinii internaționale”.

Europa Liberă a transmis principalele declarații ale liderilor care au participat la summit:

Actualizare ora 14:45. Summitul „Strategia de Apărare și Securitate a Unității” dedicat sprijinirii Ucrainei s-a încheiat cu discursul lui Alan Berset, secretarul general al Consiliuluii Europei, care a declarat că susține Ucraina și că viitorul Ucrainei este european.

Actualizare ora 14:39. Secretarul geneal NATO, Mark Rutte, a spus prin videoconferință că NATO va continua să susțină Ucraina și se va asigura că războiul se va încheia cu o pace justă și durabilă.

Actualizare 13:47. Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a vorbit prin videoconferință la summitul din Ucraina, spunând că „Rusia nu deține toate cărțile în acest război”.

„Ucrainenii au curajul să-și apere țara”, a spus Starmer, iar „economia Rusiei este în dificultate... acum și-au pierdut tot ce e mai bun din forțele lor terestre și din flota de la Marea Neagră în această invazie fără rost”.

Starmer a adăugat că Trump a „schimbat conversația globală”.

„Astăzi, mai târziu, voi discuta despre pașii suplimentari cu G7... și este clar că G7 ar trebui să fie pregătit să-și asume mai multe riscuri”, a afirmat Starmer.

Premierul britanic a vorbit despre „plafonul prețului petrolului, sancționarea giganților petrolieri ai Rusiei și urmărirea băncilor care permit evitarea sancțiunilor”.

Keir Starmer a reiterat faptul că Marea Britanie dorește să desfășoare trupe de pace în Ucraina în orice încetare a focului - „cu alți europeni și cu condițiile potrivite”.

„Dacă Ucraina eșuează, Europa va fi următoarea”, spune Starmer.

„Asta este miza aici. De aceea vom fi mereu alături de Ucraina și de aliații noștri".

Actualizare ora 13:37. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a vorbit liderilor prezenți la summitul „Strategia de Apărare și Securitate a Unității” dedicat sprijinirii Ucrainei, despre o pace justă pentru Ucraina și a spus că Republica Moldova este alături alături de Ucraina.

„Curajul ucrainenilor a ținut și ține Moldova sigură. Vom fi mereu recunoscători”, a spus președinta Maia Sandu.

Maia Sandu
Maia Sandu

Actualizare ora 13:07. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, le-a vorbit liderilor de la Kiev prin videoconferință și le-a spus că securitatea Ucrainei este esențială și pentru România și pentru întreaga Europă.

„Securitatea ucraineană este esențială atât pentru România cât și pentru întreg continent european”, a spus Ilie Bolojan.

„În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturi de pace, trebuie să să continuăm sprijinul pentru Ucraina nu numai acum ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție”, a spus Ilie Bolojan.

„Milioane de refugiați ucraineni au fugit din calea războiului. Românii i-au primit cu brațele deschise, iar mulți dintre ei au ales să rămână în țara noastră, unde au beneficiat de sprijin pentru integrare, părinții și-au putut găsi locuri de muncă, iar copiii au fost școlarizați”, a spus Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan, președintele interimar al României - discurs la Summitul de la Kiev, 24 februarie 2025.
Așteptați
Ilie Bolojan, președintele interimar al României - discurs la Summitul de la Kiev, 24 februarie 2025.

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Ce a mai spus Ilie Bolojan:

  • România este un hub de transport și are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră, susținând, astfel, economia Ucrainei.
  • Este în interesul fundamental al României și al tuturor europenilor să împărtășim obiectivul, care este și cel al SUA, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți.
  • Este foarte important ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, alături de partenerii americani și de ceilalți aliați. România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii - europeni, americani și aliați - pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă și durabilă.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, le-a vorbit prin videoconferință liderilor de la Kiev.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, le-a vorbit prin videoconferință liderilor de la Kiev.

Actualizare ora 12:58. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o „pace reală și durabilă'' în 2025, cu ocazia unui summit organizat la Kiev în ziua când se împlinesc exact trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina,

„Acest an ar trebui să fie anul începutului unei păci reale și durabile'', a declarat Zelenski, care prezidează la Kiev o reuniune cu 20 de lideri occidentali veniți pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina.

El s-a pronunțat pentru un schimb al tuturor prizonierilor de război cu Rusia, ca o condiție pentru începerea dialogului menit să ducă la încheierea războiului.

„Încheierea războiului trebuie să înceapă cu măsuri ce restabilesc încrederea. O asemenea măsură ar putea fi eliberarea prizonierilor, a mii de persoane deținute în Rusia. Rusia trebuie să-i elibereze pe ucraineni. Ucraina este pregătită pentru un schimb 'toți pentru toți' și aceasta este o manieră justă de a începe'', a declarat șeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.


În intervenția sa în fața liderilor străini, Zelenski a salutat „rezistența'' ucraineană în cei trei ani trecuți de la începerea agresiunii ruse nejustificate, neprovocate și ilegale contra țării sale.

„Trei ani de rezistență. Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor'', a subliniat Zelenski, care a ținut să le mulțumească „tuturor celor care apără și sprijină'' Ucraina.

Actualizare ora 12:48. Prezent la Kiev, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că dă Ucrainei primele 5 miliarde de dolari din activele rusești înghețate către Ucraina.

El a adăugat, de asemenea, că țara sa va transfera 25 de vehicule de luptă de infanterie LAV II, patru simulatoare de zbor F-16 și sisteme de aterizare și muniție.

Premierul Canadei, Justin Trudeau a fost pe 24 februarie 2025 la Kiev.
Premierul Canadei, Justin Trudeau a fost pe 24 februarie 2025 la Kiev.

Actualizare ora 12:34. Uniunea Europeană va debloca un ajutor pentru Ucraina de 3,5 miliarde de euro în martie, mai devreme decât era prevăzut, a anunțat la Kiev președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea le-a spus celor prezenți că Europa va ajuta Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

„Europa este aici să întărească Ucraina în acest moment critic”, a spus Von der Leyen la summitul de la Kiev.

„Războiul din Ucraina rămâne cea mai importantă criză pentru viitorul Europei”, mai afirmă șefa executivului UE.

„Putin încearcă mai mult ca oricând să câștige războiul în teren. Scopul său rămâne capitularea Ucrainei”, a spus Von der Leyen.

„Știm ce s-ar putea întâmpla mai departe. Pentru că deja s-a întâmplat înainte. Nu numai destinul Ucrainei este în joc. Este destinul Europei”, avertizează Von der Leyen.

Volodimir Zelenski se află alături de alți 13 lideri europeni la Kiev, la un summit de solidaritate la trei ani de la război.
Volodimir Zelenski se află alături de alți 13 lideri europeni la Kiev, la un summit de solidaritate la trei ani de la război.

Actualizare ora 12:13. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, le-a spus liderilor de la Kiev că săptămâna trecută, în timpul întâlnirii sale de la Ankara cu președintele Zelenski au discutat discutat despre disponibilitatea Turciei de a găzdui negocierile de pace. „Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că anul viitor comemoram aniversarea păcii, nu războiul”.

Actualizare ora 12:00. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a participat la summit-ul de la Kiev printr-o intervenție video și le-a spus liderilor europeni prezenți că Rusia este cea care a înceout războiul.

„Este posibil ca Rusia să fi câștigat ușă deschisă la Casa Albă, dar nu și-a câștigat nici măcar un centimetru de legitimitate”.

„Crede cineva sincer că unele conversații necugetate sau unele declarații nesăbuite ne pot zdrobi hotărârea?”, a întrebat Frank-Walter Steinmeier.

„Nu, dimpotrivă. Ultimele două săptămâni nu au făcut decât să ne întărească hotărârea ca europeni. Mai mult ca oricând trebuie să ne apărăm pentru noi înșine și pentru Ucraina".

Kiev. 13 lideri europeni și premierul canadian participă în capitala Ucrainei la summitul pentru trei ani de la invazia rusească.
Kiev. 13 lideri europeni și premierul canadian participă în capitala Ucrainei la summitul pentru trei ani de la invazia rusească.

Actualizare ora 11:58. Președintele ceh Petr Pavel a participat online la summitul de la Kiev și le-a spus celor prezenți: „Este datoria noastră colectivă să ne asigurăm că Ucraina supraviețuiește acestui război”.

„Este esențial să oferim mai mult ajutor militar Ucrainei [...] Trebuie să ne asigurăm că Ucraina are cea mai puternică poziție în negocieri”.

Actualizare ora 11:36. La Kiev, Summitul a fost deschis de președintele Volodimir Zelenski care a declarat că „Putin nu ne va oferi pacea”.

„El nu va schimba pacea pe ceva. Trebuie să ajungem la pace pas cu pas prin putere, înțelepciune și unitate”, a spus Zelenski.

Înainte de începerea summitului, liderii europeni alături de Volodimir Zelenski au șinut un moment de reculegere în piața centrală din Kiev în memoria soldaților căzuți pe front.
Înainte de începerea summitului, liderii europeni alături de Volodimir Zelenski au șinut un moment de reculegere în piața centrală din Kiev în memoria soldaților căzuți pe front.

Actualizare ora 11:30. Înaintea Consiliului Afacerilor Externe al UE de la Bruxelles, mai mulți miniștri au făcut declarații.

  • Lars Lokke Rasmussen ministrul danez de externe: „ Ucraina trebuie să-și decidă propriul destin. Ei au ales să devină membri ai familiei europene și vrem să îi urăm bun venit în familia europeană”.
  • Maria Malmer Stenergard, ministrul suedez de externe: „Ucraina trebuie să fie într-o poziție de forță la masa negocierilor atunci când este pregătită să negocieze. Și trebuie să fie, de asemenea, în măsură să spună nu unei afaceri proaste. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să creștem sprijinul militar acum, nu în șase luni sau într-un an.”
  • Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei: „Avem active înghețate rusești în valoare de 300 de miliarde de euro în Europa. Și trebuie să le folosim... astfel încât să putem înlocui sprijinul SUA dacă SUA vor decide că nu vor mai sprijini Ucraina.”

Actualizare ora 11:19. Uniunea Europeană a impus luni mai multe sancţiuni Rusiei în cel de-al 16 pachet de sancțiuni. Printre sancțiuni, europenii au adoptat o interdicţie privind importurile de aluminiu primar şi vânzările de console de jocuri, precum şi listarea proprietarilor şi operatorilor a 74 de nave din aşa-numita flotă fantomă a Rusiei, utilizată pentru a eluda sancţiunile.

Actualizare ora 10:38. Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a declarat la Bruxelles că la discuțiile privind pacea din Ucraina trebuie să participe și Europa.

„Puteți discuta orice doriți cu Putin, dar dacă este vorba despre Europa sau Ucraina, atunci și Ucraina și Europa trebuie să fie de acord cu acest acord”, a spus Kaja Kallas, citată de RFE/RL.

„Nu putem vorbi în numele președintelui Trump și aceste declarații sunt destul de interesante. Mă refer la «dictator». În primul rând, când am auzit despre asta, am fost sigur că a făcut o greșeală și i-a incurcat pe cei doi oameni, pentru că Rusia nu a avut alegeri de 25 de ani. Zelenski este un lider ales în alegeri libere și corecte și, desigur, în timpul războiului nu poți avea alegeri”.

Actualizare ora 10:12. Președinta Parlamentului European - Roberta Metsola, președintele Consiliului European - António Costa și a președinta Comisiei Europene -Ursula von der Leyen au publicat o declarație comună privind războiul din Ucraina prin care susțin că aceasta face parte din familia europeană, iar liderii europeni sunt fermi în privința Ucrainei, „reafirmând că pacea, securitatea și justiția vor predomina”. Ei spun că luni au adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„În urmă cu trei ani, Rusia a început războiul ilegal de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei. Războiul brutal al Rusiei vizează în mod deliberat infrastructura civilă și critică. Poporul ucrainean a dat dovadă de curaj în apărarea țării și a principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Aducem un omagiu tuturor celor care și-au sacrificat viața și și-au pierdut pe cei dragi pentru independența și libertatea Ucrainei.

Rusia și conducerea sa poartă singura responsabilitate pentru acest război și atrocitățile comise împotriva populației ucrainene. Continuăm să cerem tragerea la răspundere pentru toate crimele de război și crimele împotriva umanității comise. Salutăm pașii recenti făcuți către înființarea unui Tribunal Special pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei”, scriu liderii europeni.

Liderii europeni spun că au oferit Ucrainei asistență economică, umanitară, financiară și milatarp în valoare totală de 135 miliarde euro, dar și alti 48,7 miliarde euro tot pentru asistență militară.

„Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei sprijin financiar regulat și previzibil, inclusiv reconstrucția țării după război”.

Miniștrii de externe care participă la un consiliu european la Bruxelles au ținut un moment de reculegere.
Miniștrii de externe care participă la un consiliu european la Bruxelles au ținut un moment de reculegere.

„Rusia și oamenii săi plătesc un preț pentru acțiunile liderului lor. Împreună cu partenerii, am impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și a celor complici la război și suntem gata să creștem presiunea asupra Rusiei pentru a-și limita capacitatea de a duce război. Folosim deja profiturile extraordinare din activele rusești înghețate pentru a sprijini industria de apărare a Ucrainei și recuperarea energiei. Astăzi, am adoptat un al șaisprezecelea pachet de sancțiuni pentru a crește și mai mult presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune.

În paralel, am întreprins acțiuni fără precedent la nivelul UE pentru a crește producția industriei europene de apărare și vom continua să ne creștem capacitatea. Acest lucru ne va permite să ne intensificăm sprijinul militar și cooperarea cu Ucraina, întărindu-ne simultan pregătirea de apărare și suveranitatea europeană”.

„Ucraina face parte din familia noastră europeană. Ucrainenii și-au exprimat dorința pentru un viitor în Uniunea Europeană. Am acordat Ucrainei statutul de țară candidată și am lansat negocierile de aderare. Ucraina a făcut progrese semnificative în reformele legate de aderare în cele mai dificile circumstanțe. Noi integrăm deja Ucraina în piața internă a UE. Viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi se află în Uniunea Europeană”.

Actualizare ora 10:00. Până acum, au ajuns la Kiev prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez și liderii Danemarcei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei. De asemenea, au venit și președinta Uniunii Europene și președintele Consiliului European.

Volodimir Zelenski a spus că cel puțin 14 lideri vor participa la summit fizic, în timp ce alți lideri din 20 de țări vor participa online.

****

Într-o postare pe platforma X, președintele Volodimir Zelenski a scris:

„Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor. Sunt mândru de Ucraina! Mulțumesc tuturor celor care o apără și o susțin. Toți cei care lucrează pentru Ucraina. Și fie ca amintirea tuturor celor care și-au dat viața pentru statul și poporul nostru să fie veșnică.”

Mesajul său a fost publicat în timp ce liderii UE, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la Kiev în semn de susținere.

Președinta Comisiei Europene a scris pe platforma X că Europa susține Ucraina:

„La cea de-a treia aniversare a invaziei brutale a Rusiei, Europa este la Kiev. Suntem astăzi la Kiev, pentru că Ucraina este Europa. În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este destinul Europei”, a scris von der Leyen.

Premierul canadian Justin Trudeau a ajuns la Kiev pentru a marca, alături de liderii europeni, trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina.
Premierul canadian Justin Trudeau a ajuns la Kiev pentru a marca, alături de liderii europeni, trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Liderii ajunși la Kiev au fost întâmpinați la gară de ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, și de șeful de cabinet al președintelui, Andrii Iermak. La Kiev a mers și prim-ministrul canadian, Justin Trudeau.

Printre invitații la evenimentele de marcare a trei ani de la invazia Rusiei sunt președintele Consiliului European, Antonio Costa, precum și prim-miniștrii țărilor nordice și ai Spaniei.

În cel mai recent semn al eforturilor Europei de a-și revizui strategia privind Ucraina, Antonio Costa a anunțat că va convoca un summit de urgență al celor 27 de lideri UE la Bruxelles pe 6 martie, cu Ucraina în fruntea agendei.

„Trăim un moment definitoriu pentru Ucraina și securitatea europeană”, a spus Costa într-o postare pe rețelele de socializare.

Trei ani de la invazie. SUA și-a schimbat radical atitudinea

Întâlnirea de la Kiev are loc într-un moment de criză în relațiile transatlantice, după ce președintele SUA Donald Trump a inițiat discuții de pace cu Vladimir Putin fără a se consulta cu Ucraina și partenerii Europeni.

Liderul american a încercat să-și respecte promisiunile de campanie de a pune capăt rapid războiului. Metodele sale i-au alarmat însă pe mulți lideri din Ucraina și Europa care cred că abordarea sa este prea conciliantă față de Rusia și președintele său, Vladimir Putin.

Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că pregătirile pentru o întâlnire față în față între Trump și Putin sunt în curs de desfășurare. Oficialii americani au recunoscut că au convenit cu Moscova să restabilească relațiile diplomatice și să reia cooperarea economică.

Liderii din întreaga Europă, îngrijorați că abordarea lui Trump față de Ucraina va duce la o înțelegere nefavorabilă pentru Kiev s-au grăbit să-și afirme propriul răspuns la mediul în schimbare rapidă.

De cealaltă parte, Marea Britanie urmează să anunțe luni noi sancțiuni împotriva Rusiei, despre care spune că sunt cele mai drastice de la începutul războiului,

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron urmează să viziteze Washingtonul săptămâna aceasta, în timp ce Europa încearcă să-l convingă pe Trump să nu abandoneze Ucraina în căutarea unui acord de pace.

Rusia marchează trei ani cu un atac masiv de drone

Între timp, apărarea aeriană ucraineană a doborât 113 drone lansate de Rusia în 12 regiuni în timpul nopții, iar alte 71 au fost „pierdute”, potrivit raportului zilnic al forțelor aeriene.

Raportul a spus că, ca urmare a atacului, regiunile Dnipropetrovsk, Odesa, Kiev și Hmelnițki „au avut de suferit”, dar nu a oferit mai multe detalii.

Duminică, în ajunul aniversării a trei ani de război, Zelenski a declarat că Rusia a lansat 267 de drone în Ucraina peste noapte, cel mai puternic atac de acest fel de la izbucnirea războiului.

Tot luni, Organizația Națiunilor Unite urmează să voteze o rezoluție propusă de SUA privind războiul din Ucraina în care cere încetarea războiului.

SUA cere țărilor să „voteze împotriva oricărei alte rezoluții sau amendamente prezentate” în timpul reuniunii de luni a Consiliului de Securitate.

Agence France-Press (AFP) relatează, de asemenea, că proiectul de rezoluție al SUA pe care l-a citit nu face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei,

În schimb, Ucraina și alte peste 50 de state intenționează să introducă un text în fața Adunării Generale mai largi, spunând că este „urgent” să se pună capăt războiului în acest an și repetă cererile anterioare ale adunării: încetarea imediată a ostilităților rusești și retragerea imediată a trupelor rusești.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG