Linkuri accesibilitate

Rumoare în sportul românesc după ce ministrul Novak a anunțat că 40% din jucătorii din meciuri trebuie să fie români


Imagine generică din tribunele unui meci de fotbal desfășurat la București.
Imagine generică din tribunele unui meci de fotbal desfășurat la București.

Ministrul Eduard Novak vrea să introducă obligativitatea ca, din sezonul următor, toate echipele să aibă minimum 40% dintre jucători cetățeni români. Decizia afectează multe echipe de fotbal, baschet sau volei care au făcut deja contractele pentru anul următor. 

Ministrul Eduard Novak a anunțat că a semnat un act prin care impune, din sezonul 2022-2023, obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competițiile naționale în sporturile de echipă. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ministerului Sporturilor iar măsura are ca obiectiv susținerea sportului de înaltă performanță și a sportivilor români.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Novak spunea că a luat această decizie după ce s-a consultat cu reprezentanții federațiilor.

Federația Română de Fotbal a declarat că a luat act de intenția ministrului Eduard Novak, dar că solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național.

FRF spune că, după ce va vedea textul, va decide dacă are nevoie de clarificări suplimentare și le va solicita ministerului.

Cum sunt afectate principalele jocuri de echipă de decizie

Fotbal

Cel mai afectat club de decizia ministrului Novak este chiar cel al campioanei României, CFR Cluj. Aici activează nu mai puțin de 17 jucători străini.

La meciul din marți, din Champions League, disputat împotriva Pyunik Eravan, CFR Cluj a început partida cu doar patru români pe teren. La FCSB activează șase jucători străini, iar la Universitatea Craiova 7 jucători sunt străini.

Handbal

Cea mai afectată echipă de handbal feminin este CSM București. Aici există doar șase jucătoare din România, dar doar trei dintre ele sunt titulare, trei fiind junioare. Decizia ca 40% din jucătorii de pe teren ar însemna ca cele mai titrate trei jucătoare - Cristina Neagu, Crina Pintea și Alexandra Dindiligan - ar trebui să joace toate cele 60 de minute ale meciului, ceea ce ar fi practic imposibil.

La Rapid, sunt 8 jucătoare românce, deci echipa ar putea fi mai puțin afectată. F.C Dunărea Brăila și SCM Gloria Buzău sunt alte două echipe cu un număr mare de jucătoare din străinătate. Handbalul masculin este mai puțin afectat pentru că aici exista deja regula ca doi jucători români să fie în permanență pe teren.

Baschet

În Baschet, problema este rezolvată pe jumătate pentru că echipele de baschet aveau deja obligativitatea că aibă în prima repriză cel puțin doi jucători români pe parchet, și doar unul în cea de-a doua. În plus, ele aveau permisiunea să aibă până la șapte jucători străini în echipă.

Oamenii din domeniu spun că ceea ce este dificil pentru toate echipele este că toate și-au făcut deja planul pentru anul viitor și ar fi fost necesar mai mult timp pentru implementarea corectă a unei astfel de măsuri.

CNCD: Jucătorii din UE nu pot fi discriminați

Președintele Consiliului Național de Combaterea Discriminării spune că decizia nu poate fi aplicată pentru jucătorii din UE.

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, spune că măsura este discriminatorie pentru cetățenii Uniunii Europene
Președintele CNCD, Asztalos Csaba, spune că măsura este discriminatorie pentru cetățenii Uniunii Europene

„Cetățenilor Uniunii Europene li se asigură accesul la liberă circulație și la muncă precum li se asigură și celor din țara respectivă. Dacă vorbim de țări din state terțe, din afara Uniunii Europene, acolo se pot introduce anumite măsuri.Scopul este legitim, dar metoda prin care s-a ales să fie atins nu e una adecvată. Creează o formă de discriminare. Orice persoană interesată sau Organizație Non-Guvernamentală poate ataca un astfel de ordin, cum domnul ministru are posibilitatea de a o revoca și a căuta alte metode pentru sprijinul sportivilor. Din punctul meu de vedere, e discriminare. Repet, nu că nu ar fi un demers legitim”, a transmis Csaba Asztalos, la Liga Digisport.

Precedentul FRF

Echipele de fotbal au obligația în prezent să aibă în permanență un tânăr sub 21 de ani pe tot parcursul meciului. Regula se aplică începând din sezonul 2021 și înlocuiește o altă regulă care impunea echipelor să aibă 2 jucători U21 la startul meciului și să aibă cel puțin unul în teren până la finalul partidei. Decizia a fost luată în Comitetul Executiv al FRF din 27 iunie 2021 și a fost puternic contestată.

O altă decizia care a avut un puternic recul din partea unor patroni de firme a fost obligativitatea înființări echipelor de fotbal feminin pentru formațiile care vor să acceadă în Liga 1.

Gigi Becali chiar a dat în judecată FRF pentru a obține anularea acestei decizii, dar instanța nu i-a dat dreptate și a fost nevoit să înființeze echipă feminină.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG