Linkuri accesibilitate

COVID-19: Tot ce trebuie să știi azi despre vaccinul Pfizer


Centru de vaccinare împotriva COVID-19 în Marea Britanie
Centru de vaccinare împotriva COVID-19 în Marea Britanie

În Marea Britanie, unde campania de vaccinare a început, autoritățile au oprit vaccinarea persoanelor cu istoric alergic. Între timp, de la Agenția Europeană a Medicamentului, hackeri au furat informații despre vaccin.

Două cazuri de reacții alergice la persoane vaccinate în Marea Britanie

Persoanele cu istoric de reacții alergice severe nu ar trebui vaccinate în această primă fază cu vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech, anunță autoritățile sanitare britanice.

Măsura a survenit după ce doi membri ai personalului sanitar, vaccinați împotriva COVID-19 cu prima doză a vaccinului Pfizer, au suferit reacții alergice.

Important de subliniat: cele două persoane știau că suferă de alergii la anumite substanțe, care se găsesc și în componența vaccinului, și purtau la ele mereu, ca măsură de precauție, seringi pentru autoadministrarea de adrenalină. Adrenalina se administrează de urgență în cazul unei reacții alergice la persoane aflate în această categorie sensibilă.

În prezent, cei doi lucrători sanitari sunt sub tratament, iar evoluția lor este pozitivă.

Simptome pentru o astfel de reacție includ iritarea pielii în zona unde a fost administrat vaccinul, respirație îngreunată, umflarea feței și/sau a limbii.

Autoritățile sanitare britanice au definit categoria de persoane cu istoric de alergii, care nu ar trebui să fie vaccinate acum, în prima fază:

  • Persoane care au avut episoade trecute de șoc anafilactic;
  • Persoane cărora medicul le-a prescris să poarte mereu asupra lor autoinjectoare de adrenalină;
  • Persoane cu istoric de reacție alergică severă la vaccinuri, medicamente sau alimente.

Guvernul britanic a acordat unei companii un contract în valoare de 5 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea și implementarea unui program informatic, bazat pe inteligență artificială, care „să proceseze volumul mare așteptat de reacții adverse la medicamentație împotriva COVID-19 și să asigure că nu există pierderi de date”.

Softul cuprinde orice medicament și/sau vaccin legat de infecția cu noul coronavirus, nu doar vaccinul.

Deocamdată, autoritățile nu au precizat dacă acest sistem este funcțional sau nu. Proiecțiile de la care pleacă Marea Britanie arată între 50.000 și 100.000 de posibile reacții adverse la 100 de milioane de doze de vaccin anti COVID.

Proiecția cuprinde toate reacțiile posibile, inclusiv pe cele minore cum ar fi doar înroșirea pielii în locul înțepăturii cu acul.

Pfizer s-a văzut cu datele furate de hackeri

Incidentul de securitate a avut loc la Agenția Europeană a Medicamentului, instituția care este răspunzătoare de aprobarea vaccinului Pfizer / BioNTech în Uniunea Europeană.

Ca autoritate de reglementare, EMA a primit de la Pfizer întreaga documentație, inclusiv studiile clinice și alte informații protejate de secretul industrial.

Fără a preciza când și cum anume a avut loc atacul informatic, compania a precizat că furtul de date nu va avea impact asupra calendarului de aprobare a vaccinului în UE.

Datele furate pot conține mecanismul de funcționare a vaccinului, eficiența, riscurile, metoda de stocare și chiar date din studiile clinice, chiar dacă acestea sunt anonimizate. Informații de acest fel pot fi extrem de valoroase pentru un competitor care dezvoltă propriul vaccin.

EMA este așteptată să publice decizia de aprobare sau respingere a vaccinului pe 29 decembrie.

Ce țări au aprobat până acum vaccinul Pfizer / BioNTech?

În afară de Marea Britanie, primul stat care a aprobat acest vaccin și care a și început campania de vaccinare, Pfizer / BioNTech au mai primit aprobare în Bahrain și Canada.

SUA sunt așteptate să anunțe o decizie joi, 10 decembrie.

Bahrain, care a fost al doilea stat din lume, a anunțat doar că acesta este aprobat pentru utilizare de urgență la grupurile vulnerabile. Câte doze de vaccina a achiziționat nu este cunoscut.

Bahrainul a aprobat și vaccinul produs în China de compania Sinopharm și a vaccinat deja 6.000 de persoane cu acesta.

Canada a aprobat și ea vaccinul Pfizer / BioNTech la o zi după ce Marea Britanie a început campania de vaccinare. Luna aceasta, compania urmează să livreze aproape 250.000 de doze în Canada.

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că o campanie de vaccinare, cu o capacitate de 60.000 de persoane / zi, va începe pe 27 decembrie. Prima tranșă de vaccin produs de Pfizer a ajuns deja în Israel, a doua este așteptată.

Cu toate acestea, autoritățile sanitare israeliene nu au aprobat oficial utilizarea acestuia, iar premierul a precizat că se așteaptă la un anunțt pozitiv în zilele ce urmează.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG