Linkuri accesibilitate

Țările europene revin la restricții. România, dominată de cazuri grave și decese


Morga spitalului Universitar București face față cu greu numărului mare de decese Covid. 29 octombrie 2021
Morga spitalului Universitar București face față cu greu numărului mare de decese Covid. 29 octombrie 2021

Europa de Est este descrisă, în ultima săptămână, în presa internațională drept zona în care cifrele „negre” ale pandemiei, morți și cazuri grave nu contenesc să atingă niveluri record și să provoace îngrijorarea autorităților medicale internaționale.

România cunoaște, de peste o lună, cea mai gravă perioadă a pandemiei.

  • Din 21 septembrie, mor zilnic peste 100 de oameni;
  • Din 5 octombrie mor zilnic peste 200 de oameni;
  • Zilele cu peste 400 de decese au fost frecvente cu începere din 12 octombrie;
  • Au fost anunțate peste 500 de decese în 19, 26 și 27 octombrie, precum și în 2 noiembrie;

Datele de luni, 8 noiembrie, arată 241 de decese, dar numărul cazurilor grave (1.870 de pacienți la ATI) nu înregistrează o tendință descrescătoare.

Secțiile de terapie intensivă sunt pline de mai bine de o lună, iar numărul de pacienți internați cu Covid a depășit 20.000 pe 22 octombrie, cu un maximum de 20.962 de pacienți în 25 octombrie. Luni erau 18.849.

România nu este singura țară din Europa în care a crescut numărul de cazuri odată cu venirea toamnei, dar este printre acele țări, în special din Europa de Est și Balcani, în care rata scăzută de vaccinare este asociată cifrelor record pentru cazuri grave și decese.

Cazurile de Covid înregistrate de la începutul pandemiei până acum au depășit, luni, la nivel global, 250 de milioane în contextul în care, explică Reuters, mai multe țări din Estul Europei înregistrează cifre record. Rata infectărilor continuă să crească în 55 din 240 de țări analizate de Reuters.

România se află pe locul 3 în Europa, după Rusia și Ucraina, în privința evoluției deceselor în ultima săptămână.

România înregistrează între timp o scădere a numărului de cazuri noi, în condițiile în care școlile au fost închise o perioadă de două săptămâni iar numărul vaccinărilor a înregistrat o evoluție pozitivă pe fondul exploziei de cazuri grave, care a convins unii nehotărâți să se vaccineze, dar și al creșterii importanței vaccinării pentru accesul în anumite locuri.

Ultimele zile înregistrează însă o nouă scădere a numărului de vaccinări din România. Senatul a respins o lege a obligativității Certificatului verde, iar aceasta ar fi contribuit la diminuarea interesului pentru vaccinare, spunea ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Potrivit Reuters, în contextul ratei scăzute de vaccinare în estul continentului, peste jumătate din noile infectări raportate la nivel global în ultima săptămână au provenit din țări europene (circa un milion de infectări noi la fiecare patru zile).

Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Europa și Asia Centrală sunt, din nou, „epicentrul” pandemiei. Până în februarie, a spus acesta, există riscul a 500.000 de noi decese. În ultima lună, a adăugat el, creșterea cu 55% a numărului de cazuri noi este cauzată de rata mică de vaccinare și de măsurile insuficiente pentru prevenirea răspândirii virusului.

Dacă 95% din locuitorii din Europa și Asia Centrală ar purta mască în mod constant și corect, până la 188.000 de decese din cele 500.000 care riscă să aibă loc până în februarie ar fi evitate, a adăugat Kluge potrivit Euronews.

Potrivit datelor publicate luni de worldometers.info, România se afla pe locul al treilea în Europa la numărul de decese survenite în ultimele 24 de ore (240), după Rusia (1.190) și Ucraina (473). În privința cazurilor grave, România era tot pe locul al treilea, cu 1,870 de pacienți la terapie intensivă, după Germania (2.332) și Rusia (2.300).

Cresc cazurile și în Vestul Europei

Germania este, de altfel, printre țările care au înregistrat în ultima perioadă a creștere a numărului de cazuri. Rata infectărilor, calculată la media ultimelor 7 zile a înregistrat luni cel mai mare nivel de la începutul pandemiei până acum, cu 201,1 infectări la 100.000 de persoane. Potrivit Reuters, medicii au avertizat că pentru a face față noii situații, vor fi nevoiți să amâne în următoarele săptămâni intervențiile programate pentru alte afecțiuni.

Bloomberg transmite că, în ciuda abundenței vaccinurilor anti-Covid pe care le au la dispoziție, numărul de cazuri a crescut în țări precum Germania și Grecia, iar România și Bulgaria înregistrează niveluri „groaznice” ale deceselor și au spitalele supraaglomerate.

Bloomberg scrie, sâmbătă, că România înregistrase în săptămâna anterioară cea mai mare rată a deceselor din lume, iar lipsa locurilor din spitale a făcut ca pacienții să fie „tratați în ambulanțe sau pe holurile spitalelor, cu unii pacienți primind oxigen în propriile mașini”.

Și în Bulgaria, adaugă publicația, cu cea mai mică rată a vaccinării din UE, a avut cea mai neagră săptămână de la începerea pandemiei până acum, dar evită carantinarea din cauza așteptatelor alegeri generale programate pentru 14 noiembrie.

Pentru Serbia, luna octombrie a fost luna cu cele mai multe morți de la începutul pandemiei până acum, iar situații asemănătoare se înregistrează și în Bosnia și Herțegovina și Kosovo.

Croația a decis, vineri, înăsprirea restricțiilor. Evenimentele publice pot fi organizate cu mai mult de 50 de persoane doar dacă toți participanții sunt vaccinați. Din 15 noiembrie, transmite Reuters, toți angajații din sectorul public vor trebui să fie vaccinați.

În Croația s-au înregistrat, sâmbătă, 7.094 de cazuri noi, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei până acum.

În țările baltice, Letonia a devenit luna trecută, prima țară europeană care a reimpus carantina iar joi, parlamentul a aprobat concedierea angajaților care refuză vaccinarea. Și Estonia ia în considerare măsuri drastice dacă situația continuă să se deterioreze, iar Lituania a extins vacanța școlară în încercarea de a limita transmiterea virusului.

Și în Olanda au fost reluate o serie de restricții, pe fondul creșterii numărului de cazuri. Începând de sâmbătă, a redevenit obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise, cu amenzi de 95 de euro pentru cei care nu respectă regulile, iar obligativitatea prezentării Certificatului verde a fost extinsă. Noile măsuri au fost contestate, duminică, în stradă. Peste 20.000 de persoane, inclusiv reprezentanți ai unor grupări extremiste, au participat la un protest la Haga.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG