Linkuri accesibilitate

Ce știm despre varianta Delta a coronavirusului și cât de aproape e de România


Varianta coronavirusului numită „Delta" a dus India în pragul colapsului sistemului medical.
Varianta coronavirusului numită „Delta" a dus India în pragul colapsului sistemului medical.

Medicul Adrian Marinescu, epidemiolog la Institutul Matei Balș din Capitală, spune că varianta Delta a virusului poate fi un pericol, iar în următoarele luni numărul de infectări ar putea crește.

În Marea Britanie, mai mult de 90% din noile cazuri de COVID-19 sunt cu varianta Delta, după cum a fost redenumită varianta indiană de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Medicii spun că această variantă se răspândește mai ușor și este mai rezistentă la vaccinuri.

Cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2, varianta Delta a fost asociată creșterii numărului cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie, din ultimele săptămâni. Prin vaccinarea a peste jumătate din populație, În Marea Britanie, cazurile de infectări și numărul de morți scăzuseră. În total, au fost detectate 42.000 de cazuri de infectări cu varianta indiană, potrivit BBC.

Cât timp Marea Britanie are probleme cu siguranță, nu stăm bine nici noi, nici ceilalți.
Adrian Marinescu

Medicul epidemiolog Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, spune că această variantă poate fi o amenințare, pentru că se poate răspândi la fel ca celelalte variante.

În România, erau vreo 26 de cazuri, dar acest lucru nu e relevant. Dacă ne aducem aminte, și în Marea Britanie a fost un decalaj. Din momentul în care a apărut în regiunea mamă, este un interval de timp până când ajunge mai departe. Mai ales că în condițiile actuale sunt niște filtre destul de clare. Este exact cum s-a întâmplat când a plecat din China. Poate fi un decalaj și din India”, a spus Adrian Marinescu.

Varianta Delta ne poate aduce un val patru în toamnă, cu toate că acum România are în jur de 100 de cazuri de infectări.

Ne aducem aminte de valul trei din Marea Britanie. Un al patrulea în toamnă poate pleca de aici, de la varianta indiană”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Acesta avertizează că pandemia nu s-a terminat în România. „Acum stăm foarte bine. Dar pandemia nu e ca o ușă pe care o închidem. Certificarea faptului că o pandemie se închide ține de timp și presupune că toate lucrurile se întâmplă la fel cam peste tot, măcar la nivel de continent. Deci, cât timp Marea Britanie are probleme, cu siguranță nu stăm bine nici noi, nici ceilalți. Putem discuta de continentul nostru când totul va fi închis acolo – eventual ne va fi bine, dar ne uităm și la ce se întâmplă peste Ocean. Să ne aducem aminte că atunci când a plecat din China noi stăteam foarte liniștiți și totuși a ajuns. Există acest risc. Trebuie să fim atenți și cu varianta indiană”, a mai spus epidemiologul.

Epidemiologul Adrian Marinescu spune că varianta Delta poate fi un pericol
Epidemiologul Adrian Marinescu spune că varianta Delta poate fi un pericol

Varianta Delta s-a răspândit în 60 de țări în ultimele 6 luni. Iar datele medicilor din India arată că simptomele la această variantă diferă de cele de la cea inițială sau cea britanică. Varianta Delta poate duce la deficiențe de auz, tulburări gastrice severe și cheaguri de sânge care duc la cangrenă.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că varianta Delta se răspândește mai repede decât varianta britanică sau Alpha. Din această cauză măsurile de relaxare au fost amânate.

Cu 50% mai transmisibilă

Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie a dat publicității un raport în care arăta că 12% dintre persoanele de contact ale celor infectați cu varianta Delta au dezvoltat COVID, comparativ cu 8% dintre cei care au dezvoltat varianta britanică. Ceea ce sugerează că e cu aproximativ 50% mai transmisibilă.

Medicul Adrian Marinescu spune că la medicii de la Institutul Matei Balș din București au tratat cazuri de variantă indiană.

La Matei Balș au fost pacienți cu varianta indiană, dar nu există o posibilitate de a trage o concluzie dintr-un număr mic de cazuri, nu ai cum să-ți dai seama. Nici la nivelul Indiei sau la nivel internațional nu ai cum să-ți dai seama că e mai agresivă”, a spus Adrian Marinescu.

Epidemiologul susține că e mai ușor transmisibilă. „Noțiunea de agresivitate e la nivel de discuție – că vorbim de pierderea auzului mai mult decât ce se întâmplă la celelalte variante, că microchiagurile ar fi și ele mai pregnante, dar până la urmă sunt și ele modificări pe care le aveam oricum în infecția cu Sars-CoV-2. Adică e de discutat dacă e mai agresivă, știm că e mai contagioasă, ceea ce contează foarte mult”, a spus Adrian Marinescu.

Pentru a nu ne confrunta cu un alt patrulea val generat de varianta Delta sau de o nouă variantă care poate să apară oricând, medicul spune că sunt trei lucruri de făcut:

  • În primul rând, împiedicarea pe cât se poate a cazurilor de import, adică niște filtre foarte clare la nivel de graniță cu tot ce înseamnă punctul de plecare India.
  • În al doilea rând, partea de vaccinare trebuie să fie extinsă, și dacă sunt niște interferențe legate de eficiență ele sunt monitorizare și când apare o problemă reală se face un update al vaccinului.
  • Al treilea lucru sunt măsurile de relaxare și prudența pe care o avem, individual, în raport cu aceste lucruri pentru a preveni. Concret, noi la Spitalul Matei Balș avem următoarea teorie: e foarte bine că e ok acum, dar stăm cu arma la spital. Dacă va fi nevoie, să sperăm că nu, o vom folosi. Așa trebuie să se întâmple pentru tot ceea ce înseamnă abordarea pandemiei”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG